Wieprzowina po chińsku z ryżem to danie, którego niewielka ilość już Was nasyci. Przepis na wieprzowinę, „jak z chinola” jest bardzo prosty. Do przygotowania dania użyłam gotowej mieszanki mrożonych warzyw oraz kawałka łopatki wieprzowej. Sekret wołowiny po chińsku drzemie w przyprawach – połączyłam kilka orientalnych smaków, aby stworzyć idealny, zrównoważony aromat. Udało się! Do przygotowania wieprzowiny do chińsku niezbędny jest sos rybny oraz sos sojowe, oba nadają potrawie wyjątkowego, orientalnego aromatu. Oczywiście, możecie je pominąć, jednak nie gwarantuję, że danie będzie tak aromatyczne.
Przepis ten przygotujecie w godzinę, jednak jeżeli nabierzecie ochoty na to danie, a macie mniej czasu, do sosu użyjcie kurczaka – danie będzie równie smaczne. Zapraszam Was na poniższy, prosty przepis na aromatyczne danie. Jeżeli zdecydujecie się go przygotować, zostawcie komentarz, napiszcie jak smakowało 🙂
Zobacz też:
Szybki ryż z brokułami i marchewką
Kurczak z papryką, ananasem i ryżem
Kurczak w kurkumie z papryką i orzeszkami ziemnymi
Przepis na wieprzowinę po chińsku
Drukuj przepisSkładniki
- 500 g łopatki wieprzowej
- średnia biała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 400 g mieszanki warzyw "po chińsku"
- 2 łyżki sosu rybnego
- 4 sojowego
- łyżeczka chili
- łyżeczka imbiru
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- łyżeczka curry
- 1,5 łyżki brązowego cukru
- 1,5 szklanki wody
- sól i pieprz
- ryż do podania
Przepis
Mięso kroimy w paseczki i oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso do zrumienienia. Następnie dodajemy na patelnie posiekany czosnek oraz cebulę pokrojoną w pióra. Podsmażamy do zeszklenia.
Całość zalewamy sosem sojowym, sosem rybnym oraz dodajemy chili, imbir, gałkę muszkatołową, curry oraz cukier. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, aby przyprawy pokryły każdy kawałek mięsa.
Następnie całość podlewamy wodą (1,5 szklanki) oraz przykrywamy pokrywką. Mięso powinno się dusić około godziny, aby było miękkie i aromatyczne.
W międzyczasie na drugiej patelni podsmażamy mieszankę warzyw oraz gotujemy ryż.
Kiedy mięso w sosie jest już miękkie, dodajemy do niego mieszankę warzyw i dokładnie mieszamy do połączenia. Podajemy z ryżem.
2 komentarze
Mariusz
25/02/2019 at 18:29Bardzo dobry przepis. Muszę wypróbować inne 🙂
Kasia Nowakowska
26/02/2019 at 22:32Dziękuję za opinię 🙂 Smacznego!