Makaron z pieczarkami i szynką, autorsko nazwany „Sen grzybiarza”, został zwycięskim przepisem konkursu Barilla Cup, który odbył się 21 października w Akademii Kulinarnej Whirpool. Podjęłam wyzwanie i przygotowałam danie ze zwycięskiego przepisu 🙂 Oprócz pieczarek i szynki w makaronie znajduje się cytryna, masło, twardy ser, natka pietruszki oraz koperek. Ta kompozycja składników pobiła inne na kolana, a także skradła podniebienia jury Barilla Cup. Kaja Ciszewska, która zwyciężyła w konkursie nie kryła swojej radości ze zwycięstwa wycieczki do Parmy i warsztatów w Akademia Barilla. Przyznam szczerze, że zastanowię się czy nie spróbować swoich sił w kolejnej edycji zabawy 😉
Zobacz też:
Makaron z suszonymi pomidorami, kurczakiem i serem pleśniowym
Tagliatelle z łososiem i brokułami w sosie śmietanowym
Makaron z pieczarkami i szynką
Drukuj przepisSkładniki
- makaron Capellini Barilla
- 10 pieczarek bez ogonków
- dwa duże plastry szynki
- średnia cebula
- 50 g parmezanu
- 50 g sera Grana Padano
- 150 ml śmietanki 30%
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- łyżka posiekanego koperku
- skórka i sok z jednej cytryny
- 2 łyżki masła
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Przepis
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plastry i podsmażamy na maśle i oleju.
Szynkę kroimy w cienkie paseczki, cebulę w kostkę i dodajemy do zrumienionych pieczarek - podsmażamy kilka minut, aby cebulka się zeszkliła.
Całość zalewamy śmietanką, dodajemy sery, gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Następnie dodajemy sok z cytryny i skórkę, natkę oraz koperek - gotujemy jeszcze kilka minut.
Podajemy z ugotowanym makaronem, posypany skórką cytryny, natką oraz parmezanem.
2 komentarze
Basia
02/11/2017 at 09:42Same pyszności u Ciebie. Szkoda, że tak późno znalazłam bloga. Pozdrawiam
Kasia Nowakowska
02/11/2017 at 10:01Dziękuję 🙂 Za pewne będzie okazja, aby nadrobić przepisy 🙂