Makarony/ Obiady

Makaron z pieczarkami i szynką

Makaron z pieczarkami i szynką, autorsko nazwany “Sen grzybiarza”, został zwycięskim przepisem konkursu Barilla Cup, który odbył się 21 października w Akademii Kulinarnej Whirpool. Podjęłam wyzwanie i przygotowałam danie ze zwycięskiego przepisu 🙂 Oprócz pieczarek i szynki w makaronie znajduje się cytryna, masło, twardy ser, natka pietruszki oraz koperek. Ta kompozycja składników pobiła inne na kolana, a także skradła podniebienia jury Barilla Cup. Kaja Ciszewska, która zwyciężyła w konkursie nie kryła swojej radości ze zwycięstwa wycieczki do Parmy i warsztatów w Akademia Barilla. Przyznam szczerze, że zastanowię się czy nie spróbować swoich sił w kolejnej edycji zabawy 😉



Zobacz też:

Makaron z suszonymi pomidorami, kurczakiem i serem pleśniowym

Tagliatelle z łososiem i brokułami w sosie śmietanowym

Makaron z pieczarkami i szynką

Drukuj przepis
Porcji: 3-4 Czas gotowania: 20 minut

Składniki

  • makaron Capellini Barilla
  • 10 pieczarek bez ogonków
  • dwa duże plastry szynki
  • średnia cebula
  • 50 g parmezanu
  • 50 g sera Grana Padano
  • 150 ml śmietanki 30%
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • łyżka posiekanego koperku
  • skórka i sok z jednej cytryny
  • 2 łyżki masła
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

1

Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plastry i podsmażamy na maśle i oleju.

2

Szynkę kroimy w cienkie paseczki, cebulę w kostkę i dodajemy do zrumienionych pieczarek - podsmażamy kilka minut, aby cebulka się zeszkliła.

3

Całość zalewamy śmietanką, dodajemy sery, gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

4

Następnie dodajemy sok z cytryny i skórkę, natkę oraz koperek - gotujemy jeszcze kilka minut.

5

Podajemy z ugotowanym makaronem, posypany skórką cytryny, natką oraz parmezanem.


*wpis powstał we współpracy z marką Barilla

Może ci się spodobać

2 komentarze

  • Reply
    Basia
    02/11/2017 at 09:42

    Same pyszności u Ciebie. Szkoda, że tak późno znalazłam bloga. Pozdrawiam

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      02/11/2017 at 10:01

      Dziękuję 🙂 Za pewne będzie okazja, aby nadrobić przepisy 🙂

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top