Glazurowane pieczarki do obiadu posmakują każdemu kto lubi słodko-kwaśne smaki. Do ich przygotowania musimy użyć octu balsamicznego oraz miodu. Najlepiej jeżeli kupicie mini pieczarki, ponieważ będą ładnie prezentować się na talerzu. Jeżeli będziecie używać normalnej wielkości pieczarek, przekrójcie kapelusze na cztery części. Takie glazurowane pieczarki smakują najlepiej z pieczonym mięsem, np. udkami z kurczaka. Smacznego!
Zajrzyjcie też do przepisu, który robiłam w podobny sposób: Buraczki z octem balsamicznym i miodem
Przepis na glazurowane pieczarki do obiadu
Drukuj przepisSkładniki
- 250 g mini pieczarek
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki octu balsamicznego
- łyżeczka miodu
- szczypta chili
- szczypta tymianku
- sól do smaku
- kilka gałązek natki pietruszki
Przepis
Na patelni rozgrzewamy olej. Na dużym ogniu smażymy pieczarki, często mieszając. Pieczarki muszą się zezłocić.
Następnie na patelnię dodajemy ocet balsamiczny, miód, chili i tymianek. Zmniejszamy ogień i dokładnie mieszamy do momentu, aż sos zacznie oblepiać pieczarki.
Na końcu doprawiamy solą i posypujemy natką. Mieszamy i podajemy w salaterce lub głębokim talerzu.
Porady
Nie próbujcie pieczarek z patelni, ponieważ ocet i miód bardzo się rozgrzewają - można się poparzyć.

0 komentarzy