Na szybko/ Obiady/ Surówki

Glazurowane pieczarki do obiadu

Glazurowane pieczarki do obiadu

Glazurowane pieczarki do obiadu posmakują każdemu kto lubi słodko-kwaśne smaki. Do ich przygotowania musimy użyć octu balsamicznego oraz miodu. Najlepiej jeżeli kupicie mini pieczarki, ponieważ będą ładnie prezentować się na talerzu. Jeżeli będziecie używać normalnej wielkości pieczarek, przekrójcie kapelusze na cztery części. Takie glazurowane pieczarki smakują najlepiej z pieczonym mięsem, np. udkami z kurczaka. Smacznego!

Zajrzyjcie też do przepisu, który robiłam w podobny sposób: Buraczki z octem balsamicznym i miodem

Przepis na glazurowane pieczarki do obiadu

Drukuj przepis
Czas gotowania: 15 minut

Składniki

  • 250 g mini pieczarek
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • łyżeczka miodu
  • szczypta chili
  • szczypta tymianku
  • sól do smaku
  • kilka gałązek natki pietruszki

Przepis

1

Na patelni rozgrzewamy olej. Na dużym ogniu smażymy pieczarki, często mieszając. Pieczarki muszą się zezłocić.

2

Następnie na patelnię dodajemy ocet balsamiczny, miód, chili i tymianek. Zmniejszamy ogień i dokładnie mieszamy do momentu, aż sos zacznie oblepiać pieczarki.

3

Na końcu doprawiamy solą i posypujemy natką. Mieszamy i podajemy w salaterce lub głębokim talerzu.

Porady

Nie próbujcie pieczarek z patelni, ponieważ ocet i miód bardzo się rozgrzewają - można się poparzyć.

Glazurowane pieczarki do obiadu
 

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top