Surówki

Botwinka w śmietanie do obiadu

Botwinka w śmietanie może być ciekawym i odmiennym dodatkiem do obiadu. Wystarczy, że lekko podsmażymy ją na patelni oraz dodamy odrobinę śmietany i przypraw. Zachęcam Was do przygotowania tego prostego przepisu. Smacznego!

Zobacz też:

Botwinka – zupa z młodych buraków

Przepis na botwinkę w śmietanie

Drukuj przepis
Porcji: 2 Czas gotowania: 15 minut

Składniki

  • pęczek botwinki
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 50 ml słodkiej śmietanki 18%
  • łyżka masła do smażenia

Przepis

1

Botwinkę kroimy w kawałki o długości 1-2 cm. Podsmażamy na maśle do momentu, aż zmięknie - około 10 minut na średnim ogniu.

2

Dodajemy pieprz, sól, cukier, sok z cytryny, a na końcu dolewamy śmietankę.

3

Gotujemy przez kilka minut na średnim ogniu, aż śmietanka lekko zgęstnieje. Podajemy ciepłe.

 

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top