Botwinka w śmietanie może być ciekawym i odmiennym dodatkiem do obiadu. Wystarczy, że lekko podsmażymy ją na patelni oraz dodamy odrobinę śmietany i przypraw. Zachęcam Was do przygotowania tego prostego przepisu. Smacznego!
Zobacz też:
Botwinka – zupa z młodych buraków
Przepis na botwinkę w śmietanie
Drukuj przepisSkładniki
- pęczek botwinki
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- szczypta cukru
- łyżeczka soku z cytryny
- 50 ml słodkiej śmietanki 18%
- łyżka masła do smażenia
Przepis
1
Botwinkę kroimy w kawałki o długości 1-2 cm. Podsmażamy na maśle do momentu, aż zmięknie - około 10 minut na średnim ogniu.
2
Dodajemy pieprz, sól, cukier, sok z cytryny, a na końcu dolewamy śmietankę.
3
Gotujemy przez kilka minut na średnim ogniu, aż śmietanka lekko zgęstnieje. Podajemy ciepłe.
0 komentarzy