Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i jabłkiem to bardzo smaczny dodatek do obiadu. Oprócz powyższych składników, dodaję do surówki odrobinę białej części z pora, aby całość była bardziej wyrazista – por nadaje ostrzejszego posmaku. Moją surówkę z kapusty pekińskiej doprawiam także 2 łyżkami majonezu, jednak możecie zrezygnować z niego i zastąpić majonez jogurtem.
Zapraszam także po inne przepisy:
Surówka z marchewką i jabłkiem
Botwinka w śmietanie do obiadu
Glazurowane pieczarki do obiadu
Warzywa z piekarnika – do obiadu
Surówka z sałaty rzymskiej i rzodkiewki
Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej z marchewką i jabłkiem
Drukuj przepisSkładniki
- pół główki kapusty pekińskiej
- duża marchewka
- pół białej części pora
- jabłko
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego
- łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki koperku (opcjonalnie)
Przepis
Kapustę drobno siekamy. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora kroimy w drobniutkie paseczki. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach (od razu zalewamy 2 łyżkami soku z cytryny, aby jabłka nie ściemniały). Wszystkie powyższe składniki przekładamy do jednej miski i dokładnie mieszamy.
Majonez/jogurt łączymy z cukrem i dodajemy do całości. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz dodajemy koperek. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 15 minut, aby surówka się przegryzła.
0 komentarzy