Surówki

Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i jabłkiem

Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i jabłkiem to bardzo smaczny dodatek do obiadu. Oprócz powyższych składników, dodaję do surówki odrobinę białej części z pora, aby całość była bardziej wyrazista – por nadaje ostrzejszego posmaku. Moją surówkę z kapusty pekińskiej doprawiam także 2 łyżkami majonezu, jednak możecie zrezygnować z niego i zastąpić majonez jogurtem.

Zapraszam także po inne przepisy:

Surówka z marchewką i jabłkiem

Botwinka w śmietanie do obiadu

Glazurowane pieczarki do obiadu

Warzywa z piekarnika – do obiadu

Surówka z sałaty rzymskiej i rzodkiewki

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej z marchewką i jabłkiem

Drukuj przepis
Porcji: 4-6 Czas gotowania: 15 minut

Składniki

  • pół główki kapusty pekińskiej
  • duża marchewka
  • pół białej części pora
  • jabłko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego
  • łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki koperku (opcjonalnie)

Przepis

1

Kapustę drobno siekamy. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora kroimy w drobniutkie paseczki. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach (od razu zalewamy 2 łyżkami soku z cytryny, aby jabłka nie ściemniały). Wszystkie powyższe składniki przekładamy do jednej miski i dokładnie mieszamy.

2

Majonez/jogurt łączymy z cukrem i dodajemy do całości. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz dodajemy koperek. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 15 minut, aby surówka się przegryzła.

  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top