Prosty obiad z piekarnika z ziemniakami i wieprzowiną jest daniem w sam raz dla osób, które nie lubią spędzać długich godzin w kuchni. Ten przepis jest bardzo prosty, a nawet można powiedzieć że banalny. Ten prosty obiad z piekarnika z ziemniakami i wieprzowiną jest też w zasadzie niedrogi, smaczny i sycący, a także będzie doskonały na drugi dzień po odgrzaniu – czy to na patelni czy w piekarniku. Co ciekawe, danie zrobiłam zupełnie przypadkiem i nie przypuszczałam, że wyjdzie ono tak smaczne. To po raz kolejny udowadnia, że przepisy robione „na już” wychodzą najlepiej. Do mojego szybkiego obiadu użyłam szynki, jednak oczywiście możecie wykorzystać do niego łopatkę czy karkówkę, co kto lubi. Dajcie znać, jeżeli zdecydujecie się przygotować ten przepis – jestem bardzo ciekawa opinii.
Zobacz też:
Siekane kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą
Gulasz z indyka z marchewką i cukinią
Kurczak zapiekany w ryżu z warzywami
Przepis na prosty obiad z piekarnika z ziemniakami i wieprzowiną
Drukuj przepisSkładniki
- 600 g szynki wieprzowej
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka rozmarynu
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu
- 6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 3 duże ziemniaki
- papryka czerwona
- duża cebula
- 3 łyżeczki ziół prowansalskich
- natka pietruszki do ozdoby
- rękaw do pieczenia
Przepis
Mięso kroimy w kostkę na kawałki wielkości 1x1cm. Dodajemy do niego posiekane 3 ząbki czosnku, łyżeczkę rozmarynu, łyżeczkę tymianku, łyżeczkę ostrej papryki, łyżeczkę soli i 2 szczypty pieprzu. Zalewamy 3 łyżkami oliwy, mieszamy. Aby mięso nabrało smaku, warto odstawić je na minimum 2 godziny.
Ziemniaki i paprykę kroimy w kawałki o wielkości 3x3cm. Cebulę kroimy w pióra. Mieszamy, dodajemy 3 łyżki oliwy, 3 łyżeczki ziół prowansalskich i łyżeczkę soli. Następnie łączymy z mięsem i dokładnie mieszamy.
Wszystkie składniki przekładamy do rękawa do pieczenia lub naczynia żaroodpornego z przykryciem. Pieczemy 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podajemy posypane świeżą natką pietruszki.




16 komentarzy
Młoda
08/03/2023 at 18:23Dzień dobry, czy mogę zrobić takie danie mężowi w trasę? Czy wychodzi z tego sosik? Pozdrawiam ☺️
Kasia Zawada
15/03/2023 at 19:32Myślę, że bez problemu można spakować w pudełko 🙂
Kamilla
08/03/2023 at 18:20Witam, czy mogę zrobić takie danie mężowi w słoiki w trasę?
Mil
09/05/2022 at 10:23Dzień dobry, czy zamiast szynki można użyć schabu? Czy wtedy dłużej trzymać w piekarniku? Jestem początkująca w kuchni xd bardzo dziękuję za odpowiedź 🙂
Kasia Nowakowska
18/05/2022 at 21:46tak można 🙂
Anna
13/11/2021 at 12:57Bardzo smaczne danie i nieskomplikowane w wykonaniu. Do piekarnika i robi sie samo. Nawet młodsze dzieci sie zajadały. Zrobiłam tak jak w przepisie ale następnym razem mała modyfikacja – więcej warzyw. Pycha😁
Kasia Nowakowska
14/11/2021 at 10:33Dziękuję za opinię 🙂 NA zdrowie!
Norbi
19/09/2021 at 21:03Bardzo pyszne i smaczne szybko wszystko idzie zrobić wiec to najważniejsze
Darq
24/10/2020 at 11:34Smaczne, ale raczej trudno nazwać ten obiad szybkim, na już 🙂 Dwie godziny w marynacie, półtorej w piekarniku, plus szykowanie… pół dniówki schodzi.
Myslaca
27/06/2021 at 15:52Bez przesady. Mieso mozna zamarynowac dzien wczesniej wieczorem I wlozyc do lodowki na cala noc. Trzeba tylko ruszyc glowa .
Jurek
04/03/2022 at 17:48Bez przesady, dwa podejścia po kilka minut to nie pół dniówki. Można zająć się inną czynnością.
Beata
16/04/2020 at 13:46Pyszne i łatwe w przygotowaniu 😊
Beata
16/04/2020 at 13:45Pysznosci😊 mąż był zachwycony obiadem
Kasia Nowakowska
23/04/2020 at 16:55Cieszę się 🙂 Na zdrowie!
Marta
17/02/2022 at 09:46Czy mogę zamiast szynki dać polędwiczkę wieprzową?
Kasia Nowakowska
18/02/2022 at 18:28tak