Mięsa/ Obiady

Prosty obiad z piekarnika z ziemniakami i wieprzowiną

Prosty obiad z piekarnika z ziemniakami i wieprzowiną jest daniem w sam raz dla osób, które nie lubią spędzać długich godzin w kuchni. Ten przepis jest bardzo prosty, a nawet można powiedzieć że banalny. Ten prosty obiad z piekarnika z ziemniakami i wieprzowiną jest też w zasadzie niedrogi, smaczny i sycący, a także będzie doskonały na drugi dzień po odgrzaniu – czy to na patelni czy w piekarniku. Co ciekawe, danie zrobiłam zupełnie przypadkiem i nie przypuszczałam, że wyjdzie ono tak smaczne. To po raz kolejny udowadnia, że przepisy robione “na już” wychodzą najlepiej. Do mojego szybkiego obiadu użyłam szynki, jednak oczywiście możecie wykorzystać do niego łopatkę czy karkówkę, co kto lubi. Dajcie znać, jeżeli zdecydujecie się przygotować ten przepis – jestem bardzo ciekawa opinii.

Zobacz też:

Siekane kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą

Gulasz z indyka z marchewką i cukinią

Kurczak zapiekany w ryżu z warzywami

Przepis na prosty obiad z piekarnika z ziemniakami i wieprzowiną

Drukuj przepis
Porcji: 4-5 Czas gotowania: 2 godziny

Składniki

  • 600 g szynki wieprzowej
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka rozmarynu
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • 6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 3 duże ziemniaki
  • papryka czerwona
  • duża cebula
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • natka pietruszki do ozdoby
  • rękaw do pieczenia

Przepis

1

Mięso kroimy w kostkę na kawałki wielkości 1x1cm. Dodajemy do niego posiekane 3 ząbki czosnku, łyżeczkę rozmarynu, łyżeczkę tymianku, łyżeczkę ostrej papryki, łyżeczkę soli i 2 szczypty pieprzu. Zalewamy 3 łyżkami oliwy, mieszamy. Aby mięso nabrało smaku, warto odstawić je na minimum 2 godziny.

2

Ziemniaki i paprykę kroimy w kawałki o wielkości 3x3cm. Cebulę kroimy w pióra. Mieszamy, dodajemy 3 łyżki oliwy, 3 łyżeczki ziół prowansalskich i łyżeczkę soli. Następnie łączymy z mięsem i dokładnie mieszamy.

3

Wszystkie składniki przekładamy do rękawa do pieczenia lub naczynia żaroodpornego z przykryciem. Pieczemy 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podajemy posypane świeżą natką pietruszki.

 

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top