Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem to słodka przekąska, którą przygotujecie w niecałe 30 minut. Podobnie jak faworki z ciasta francuskiego mogą Was uratować przed wizytą niezapowiadanych gości. Rogaliki z ciasta francuskiego możecie zrobić z dowolnym dżemem, powidłami lub marmoladą. Ja zazwyczaj stawiam na kwaskowate konfitury, ponieważ rogaliki są dość słodkie ze względu na cukier użyty do ich posypania. Uważam, że ciasto francuskie zawsze warto mieć w lodówce, bo można z niego wyczarować wiele ciekawych smakołyków 🙂 Ciekawą przekąską, jednak na słono, są też ślimaczki z ciasta francuskiego. Jeżeli nie jedliście, koniecznie spróbujcie.
Zobacz też:
Ciasto francuskie z gruszką i kozim serem
Pierś kurczaka w cieście francuskim
Pizza na cieście francuskim
Mini pizze z ciasta francuskiego z szynką
Przepis na rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem
Drukuj przepisSkładniki
- arkusz ciasta francuskiego
- dżem
- jajko
- brązowy cukier
- papier do pieczenia
Przepis
Ciasto francuskie kroimy w trójkąty. Na każdy z nich nakładamy łyżeczkę dżemu i zawijamy rogaliki, zaczynając od podstawy trójkąta.
Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim rogaliki, po czym każdy rogalik posypujemy cukrem.
Pieczemy 13-15 minut w piekarniku z funkcją termoobiegu w 200 stopniach.
1 komentarz
Aplikacje mobilne
09/01/2020 at 00:45Wyglądają one obłędnie, koniecznie muszę coś takiego upiec