Ciasto francuskie/ Desery/ Na szybko/ Wypieki

Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem

Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem to słodka przekąska, którą przygotujecie w niecałe 30 minut. Podobnie jak faworki z ciasta francuskiego mogą Was uratować przed wizytą niezapowiadanych gości. Rogaliki z ciasta francuskiego możecie zrobić z dowolnym dżemem, powidłami lub marmoladą. Ja zazwyczaj stawiam na kwaskowate konfitury, ponieważ rogaliki są dość słodkie ze względu na cukier użyty do ich posypania. Uważam, że ciasto francuskie zawsze warto mieć w lodówce, bo można z niego wyczarować wiele ciekawych smakołyków 🙂 Ciekawą przekąską, jednak na słono, są też ślimaczki z ciasta francuskiego. Jeżeli nie jedliście, koniecznie spróbujcie.

Zobacz też:

Ciasto francuskie z gruszką i kozim serem

Pierś kurczaka w cieście francuskim

Pizza na cieście francuskim

Mini pizze z ciasta francuskiego z szynką

Przepis na rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem

Drukuj przepis
Porcji: 16 Czas gotowania: 30 minut

Składniki

  • arkusz ciasta francuskiego
  • dżem
  • jajko
  • brązowy cukier
  • papier do pieczenia

Przepis

1

Ciasto francuskie kroimy w trójkąty. Na każdy z nich nakładamy łyżeczkę dżemu i zawijamy rogaliki, zaczynając od podstawy trójkąta.

2

Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim rogaliki, po czym każdy rogalik posypujemy cukrem.

3

Pieczemy 13-15 minut w piekarniku z funkcją termoobiegu w 200 stopniach.

  •  
  •  
  •  

Może ci się spodobać

1 komentarz

  • Reply
    Aplikacje mobilne
    09/01/2020 at 00:45

    Wyglądają one obłędnie, koniecznie muszę coś takiego upiec

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top