Ciasta/ Owoce/ Wypieki

Ciasto jogurtowe mieszane widelcem

Przepis na jogurtowe ciasto mieszane widelcem

Ciasto jogurtowe mieszane widelcem to szybki, awaryjny przepis, który wychodzi zawsze! Przygotowanie tego ciasta wymaga wyłącznie wymieszania składników. Nie trzeba go wyrabiać czy czekać na wyrośnięcie. Po wymieszaniu składników ciasto należy po prostu przelać do formy i wyłożyć na nie owoce – można użyć rabarbaru, truskawek, borówek, porzeczek czy wiśni. Jak kto lubi 🙂 . Każdy z Was poradzi sobie z jego przygotowaniem. Powodzenia i smacznego 🙂

Zobacz też:

Ciasto z bananów z bakaliami

Sernik na zimno z jogurtów greckich

Wilgotne ciasto z owocami

Ciasto czekoladowe na powidłach

Przepis na jogurtowe ciasto mieszane widelcem

Drukuj przepis
Porcji: Forma 34x24 cm Czas gotowania: 1, 5 godziny

Składniki

  • 6 lasek rabarbaru lub inne owoce
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 180 g cukru białego
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 200 ml oleju
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g mąki

Przepis

1

Rabarbar myjemy, pozbywamy się końcówek i kroimy w kostkę. Do owoców dodajemy cukier brązowy i mąkę ziemniaczana. Odstawiamy.

2

Następnie przygotowujemy ciasto, do miski wbijamy jajka, mieszamy widelcem (można też użyć miksera), dodajemy cukier, mieszamy, dodajemy jogurt, mieszamy, dodajemy olej, mieszamy, dodajemy proszek do pieczenia, a na sam koniec dodajemy stopniowo mąkę. Mieszamy do momentu, aż nie będzie grudek.

3

Wylewamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia, na wierzch wysypujemy rabarbar i go lekko wygniatamy w ciasto.

4

Pieczemy 45 - 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra dół. Wierzch powinien być rumiany.

Przepis na jogurtowe ciasto mieszane widelcem
Przepis na jogurtowe ciasto mieszane widelcem
Przepis na jogurtowe ciasto mieszane widelcem
Przepis na jogurtowe ciasto mieszane widelcem
  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top