Ciasto jogurtowe mieszane widelcem to szybki, awaryjny przepis, który wychodzi zawsze! Przygotowanie tego ciasta wymaga wyłącznie wymieszania składników. Nie trzeba go wyrabiać czy czekać na wyrośnięcie. Po wymieszaniu składników ciasto należy po prostu przelać do formy i wyłożyć na nie owoce – można użyć rabarbaru, truskawek, borówek, porzeczek czy wiśni. Jak kto lubi 🙂 . Każdy z Was poradzi sobie z jego przygotowaniem. Powodzenia i smacznego 🙂
Zobacz też:
Sernik na zimno z jogurtów greckich
Ciasto czekoladowe na powidłach
Przepis na jogurtowe ciasto mieszane widelcem
Drukuj przepisSkładniki
- 6 lasek rabarbaru lub inne owoce
- 5 łyżek brązowego cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 180 g cukru białego
- 400 g jogurtu naturalnego
- 200 ml oleju
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g mąki
Przepis
Rabarbar myjemy, pozbywamy się końcówek i kroimy w kostkę. Do owoców dodajemy cukier brązowy i mąkę ziemniaczana. Odstawiamy.
Następnie przygotowujemy ciasto, do miski wbijamy jajka, mieszamy widelcem (można też użyć miksera), dodajemy cukier, mieszamy, dodajemy jogurt, mieszamy, dodajemy olej, mieszamy, dodajemy proszek do pieczenia, a na sam koniec dodajemy stopniowo mąkę. Mieszamy do momentu, aż nie będzie grudek.
Wylewamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia, na wierzch wysypujemy rabarbar i go lekko wygniatamy w ciasto.
Pieczemy 45 - 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra dół. Wierzch powinien być rumiany.




0 komentarzy