Jak wiecie, kocham rzeczy proste, ale zarazem efektywne. Ten przepis na mazurka jest dowodem, że efekt wow możemy uzyskać niekoniecznie dużym nakładem pracy. Przygotowałam dziś wypiek na kruchym cieście z powidłami śliwkowymi oraz sosem z masła orzechowego połączonego z mascarpone. Mojego mazurka ozdobiłam bukszpanem oraz jajeczkami czekoladowymi w kolorowej skorupce.
Zobacz też: Ciasta na Wielkanoc
Aby przygotować ładny spód do mazurka potrzebujemy albo ładnej formy, albo wyobraźni (na przykład wycinając z mazurka kształt pisanki) 🙂 Ja postawiłam na to pierwsze. Użyłam formy Jamiego Oliwiera na tartę (średnica 25 cm) – z wyjmowanym spodem, który ułatwił wyjęcie ciasta z formy – ciasto nie połamało się, jak to często bywa w przypadku wyjmowania ciasta z tradycyjnych form ceramicznych. Jak widać wyszedł piękny, kruchy spód o falowanych brzegach. Dodatkowo forma nie wymagała smarowania tłuszczem czy wykładania papierem do pieczenia – ciasto w ogóle nie przyklejało się do niej.
Ważną zasadą przy pieczeniu kruchego spodu jest nakłucie widelcem i położenie na ciasto kuleczek ceramicznych (fajny gadżet na prezent!), bądź fasoli, które obciążą je, aby zbyt nie wyrosło i w efekcie się nie połamało.
Przepis na mazurek wielkanocny
Drukuj przepisSkładniki
- Ciasto: 1 i 1/3 szklanki mąki, szczypta cukru, jajko, zimne masło (1/3 kostki 200g), łyżeczka zimnej wody
- Masa orzechowa: opakowanie serka mascarpone, 3 łyżki masła orzechowego, łyżka cukru pudru
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- Do ozdoby: jajeczka czekoladowe w słodkich skorupkach, bukszpan
Przepis
Wyrabiamy ze sobą składniki na ciasto do ich połączenia. Ciastem wykładamy formę oraz nakłuwamy je w wielu miejscach widelcem. Odstawiamy do lodówki na godzinę.
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na ciasto kładziemy kuleczki ceramiczne i wkładamy do piekarnika na około 30 minut do zrumienienia. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy krem - mascarpone rozcieramy mikserem, a następnie dodajemy do niego masło orzechowe i cukier puder. Delikatnie miksujemy do połączenia się składników.
Na ostudzony spód ciasta wykładamy powidła śliwkowe, a następnie masę orzechową.
Całość ozdabiamy jajeczkami i bukszpanem.
Ostawiamy na jakiś czas, aby powidła wsiąknęły w ciasto.
*wpis powstał we współpracy ze sklepem online Bazylia.pl
3 komentarze
Ola
17/04/2019 at 00:08Jej, wygląda przepięknie! Uwielbiam masło orzechowe, więc koniecznie muszę spróbować 🙂
Ann
16/04/2017 at 14:35Piękny i na pewno smaczny 🙂 Idealny do herbaty – my naszą od niedawna zaparzamy na przefiltrowanej wodzie – filtr jest na ujęciu wody – dzięki niemu wszystko zyskało na smaku 🙂
Kasia Nowakowska
18/04/2017 at 09:33Dziękuję 🙂