Mięsa/ Obiady/ Tarty/ Wypieki

Tarta z salami, serem żółtym, suszonymi pomidorami i serem pleśniowym

Składniki na ciasto

  • 1,5 szklanki mąki
  • jajko
  • 1/3 kostki masła
  • szczypta soli

Składniki na farsz

  • mała cebulka
  • 100 g startego żółtego sera (ja użyłam Tylżyckiego Łowicz – bez laktozy)
  • 3- 4 suszone pomidory w zalewie
  • kawałek salami/kilkanaście plasterków salami
  • 50 g sera pleśniowego
  • 200 g śmietanki 30%
  • 2 jajka

Krok 1

Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy do wyrobienie elastycznego i jednolitego ciasta. Wkładamy na około 30 minut do lodówki.

Krok 2

Przygotowujemy składniki do tarty. Cebulkę siekamy, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, suszone pomidory kroimy na kawałki, salami kroimy w plastry, a ser pleśniowy w kostkę.

Krok 3

Formę do tarty wykładamy dokładnie ciastem, robimy w nim dziurki widelcem i wkładamy do piekarnika na 15 minut – 180 stopni, do zrumienienia. Wyjmujemy ciasto.

Krok 3

Rozbijamy jajka i łączymy białka z żółtkami. Rozrobionym jajkiem smarujemy brzegi ciasta, aby się ładnie później zrumieniły. Pozostałe jajka mieszamy dokładnie ze śmietanką.

Krok 4

Na lekko podpieczone ciasto kładziemy ser, cebulkę oraz suszone pomidory. Całość zalewamy śmietaną z jajkami, po czym kładziemy na wierzch plastry salami oraz kawałki sera pleśniowego.

Krok 5

Gotową tartę wkładamy do piekarnika na około 30-45 minut, do 180 stopni. Wyjmujemy w chwili, kiedy wierzch się ładnie zrumieni. Podajemy na ciepło, a także na zimno – ja lubię delikatnie ciepłą.


Zobaczcie też:

Tarta ze szpinakiem, fetą i pomidorami

Tarta ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami

Tarta z jabłkami na cieście francuskim


tarta_z_salami_serem_przepis_4 tarta_z_salami_serem_przepis_2 tarta_z_salami_serem_przepis_3

  
    

Może ci się spodobać

6 komentarzy

  • Reply
    majonez
    15/07/2020 at 16:00

    Zrobiłam, smakowało 🙂 Pozdrowienia.

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      20/07/2020 at 16:54

      Dziękuję za opinię 🙂

  • Reply
    magda b.
    28/10/2017 at 13:02

    przepyszna:)
    robie już któryś raz z rzędu! świetny przepis!dziękuje!

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      30/10/2017 at 10:42

      Proszę bardzo 🙂

  • Reply
    Patrycja
    01/02/2017 at 17:24

    Wypróbowałam, dodałam jeszcze oregano pomiędzy składniki, a pieprz i suszoną bazylię na wierzch pod koniec pieczenia. Bardzo smaczne, gorąco polecam! ^.^

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      02/02/2017 at 10:38

      Cieszę się 🙂 Dziękuję za opinię! Pomysł z ziołami bardzo mi się podoba 🙂

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top