Składniki na ciasto
- 1,5 szklanki mąki
- jajko
- 1/3 kostki masła
- szczypta soli
Składniki na farsz
- mała cebulka
- 100 g startego żółtego sera (ja użyłam Tylżyckiego Łowicz – bez laktozy)
- 3- 4 suszone pomidory w zalewie
- kawałek salami/kilkanaście plasterków salami
- 50 g sera pleśniowego
- 200 g śmietanki 30%
- 2 jajka
Krok 1
Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy do wyrobienie elastycznego i jednolitego ciasta. Wkładamy na około 30 minut do lodówki.
Krok 2
Przygotowujemy składniki do tarty. Cebulkę siekamy, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, suszone pomidory kroimy na kawałki, salami kroimy w plastry, a ser pleśniowy w kostkę.
Krok 3
Formę do tarty wykładamy dokładnie ciastem, robimy w nim dziurki widelcem i wkładamy do piekarnika na 15 minut – 180 stopni, do zrumienienia. Wyjmujemy ciasto.
Krok 3
Rozbijamy jajka i łączymy białka z żółtkami. Rozrobionym jajkiem smarujemy brzegi ciasta, aby się ładnie później zrumieniły. Pozostałe jajka mieszamy dokładnie ze śmietanką.
Krok 4
Na lekko podpieczone ciasto kładziemy ser, cebulkę oraz suszone pomidory. Całość zalewamy śmietaną z jajkami, po czym kładziemy na wierzch plastry salami oraz kawałki sera pleśniowego.
Krok 5
Gotową tartę wkładamy do piekarnika na około 30-45 minut, do 180 stopni. Wyjmujemy w chwili, kiedy wierzch się ładnie zrumieni. Podajemy na ciepło, a także na zimno – ja lubię delikatnie ciepłą.
Zobaczcie też:
Tarta ze szpinakiem, fetą i pomidorami
Tarta ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami
Tarta z jabłkami na cieście francuskim
6 komentarzy
majonez
15/07/2020 at 16:00Zrobiłam, smakowało 🙂 Pozdrowienia.
Kasia Nowakowska
20/07/2020 at 16:54Dziękuję za opinię 🙂
magda b.
28/10/2017 at 13:02przepyszna:)
robie już któryś raz z rzędu! świetny przepis!dziękuje!
Kasia Nowakowska
30/10/2017 at 10:42Proszę bardzo 🙂
Patrycja
01/02/2017 at 17:24Wypróbowałam, dodałam jeszcze oregano pomiędzy składniki, a pieprz i suszoną bazylię na wierzch pod koniec pieczenia. Bardzo smaczne, gorąco polecam! ^.^
Kasia Nowakowska
02/02/2017 at 10:38Cieszę się 🙂 Dziękuję za opinię! Pomysł z ziołami bardzo mi się podoba 🙂