Tarta ze szpinakiem, fetą i pomidorami to szybki sposób na obiad. Zajadałam się nią jak dziecko! Potrawa jest dowodem na to, że danie bezmięsne może być równie smaczne. Pyszna na ciepło, jak i zimno 🙂
Tarta z salami, serem żółtym, suszonymi pomidorami i serem pleśniowym
Tarta z brokułami, łososiem i pomidorami
Składniki na farsz
- paczka mrożonego szpinaku lub świeżego
- pół kartonika sera typu feta
- duży pomidor bądź kilka małych
- ząbek czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- łyżka soku z cytryny
- 100 g śmietanki 30%
- 2 jajka
Składniki na ciasto
- 1-1,5 szklanki mąki
- jajko
- 1/3 kostki masła ( kostki 200g)
- szczypta soli
Do miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto. Zagniatamy je i wkładamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Na maśle podsmażamy czosnek i dodajemy szpinak. Mieszamy regularnie, aby się odmroził. Następnie dodajemy gałkę i sok z cytryny. Ciastem oblepiamy formę (25cm) i wkładamy ją do piekarnika (termoobieg) nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po wyjęciu nakładamy na nie szpinak, pokruszony ser feta, polewamy je śmietanką rozrobioną z jajkami i kładziemy pomidory. Zapiekamy 30 minut w 180 stopniach i na sam koniec 5 minut w 200 stopniach, aby tarta się bardziej zrumieniła.
Znakomita na ciepło, jak i zimno. Szczególnie polecam!
109 komentarzy
Yummy
29/05/2022 at 19:11Jak zawsze pycha, nie pierwszy raz robiłam ale chciałam się podzielić końcowym rezultatem. Super przepis. Pozdrawiam
Kasia Nowakowska
13/06/2022 at 20:03dziękuję za opinię 🙂 NA zdrowie i pozdrawiam ciepło!
AlexGG
04/09/2021 at 00:12Mistrzostwo! Uwielbiam przepisy takie jak ten- proste, szybkie, smaczne i efektowne. Do tarty dodałam jeszcze kurczaka i mozarellę. Wyszła mega! Zniknęła w 5 minut.
Kasia
15/10/2019 at 15:48Dzień dobry. Mam pytanie w jakiej formie podsmażamy czosnek? I co w przypadku gdy mamy świeży szpinak?
Pozdrawiam,
Kasia Nowakowska
15/10/2019 at 21:20Czosnek siekam, gdy szpinak jest świeży postępuj tak samo, podsmażaj na patelni, aż straci objętość 🙂
Justyna Mróz
18/08/2019 at 17:42Im bardziej zagłębiam się w Twojego bloga tym lepsze przepisy widzę 😀
Kasia Nowakowska
19/08/2019 at 20:28Dziękuje 😉
Sławek
10/12/2018 at 20:10Droga Bazylio!
Bardzo dziękuję za nowy przepis do mojego kuchennego repertuaru. Prosty, smaczny i tarta zniknęła tak szybko, że nawet nie zdążyłem zrobić jej zdjęcia;-)
Muszę tylko dopracować proporcje ciasta z użyciem mąki bezglutenowej – ciasto nie „kleiło” mi się dobrze i musiałem je uratować dodatkową odrobiną masła.
Cieszę się, że nie podajesz się za nieomylnego kulinarnego guru, tylko dzielisz tym, co gotujesz z przyjemnością.
Kasia Nowakowska
10/12/2018 at 22:09Sławku! Niezwykle przyjemnie czyta się takie komentarze. Bardzo mi miło, że wykorzystałeś mój przepis, mimo tego, że (jak przypuszczam) jednak szukałeś przepisu bezglutenowego 🙂 Mam nadzieję, że kolejnym razem dopracujesz swój przepis na ciasto. Nawiązując do ostatniego zdania Twojego komentarza – uważam, że w życiu trzeba być po prostu sobą, nie kreować czegoś/kogoś, czego nie jest się do końca pewnym – w końcu moje gotowanie zaczęło się od prób i błędów, i w sumie tak pozostało. Gotuję to, co jem na co dzień i zachęcam do eksperymentów, bo w końcu kuchnia to nie matematyka (której nie znoszę!) 🙂 Pozdrawiam!
Ula
03/09/2018 at 21:38To również mój debiut, jeżeli chodzi o tarty. Moją modyfikacją jest dodanie 3-4 pieczarek uduszonych z ćwierć cebuli z dodatkiem soli i pieprzu. Reszta kropka w kropkę z przepisem. Zawsze zachwyca. Dziękuję za inspirację.
Kasia Nowakowska
04/09/2018 at 22:53Na zdrowie 😉 I zapraszam po kolejne przepisy! Kolejnym razem także dodam pieczarki 🙂
corner
12/07/2018 at 15:30Robię ją już drugi raz. Za pierwszym bardzo mi smakowała. Do ciasta daję połowę mąki pełnoziarnistej, a dzisiaj dodałem jeszcze nasion chia. Ciekawe jak to wyjdzie.
Kasia Nowakowska
14/07/2018 at 10:36I jak wyszło?
Gosia
07/05/2018 at 11:07Czy mogę użyć ciasta francuskiego?
Kasia Nowakowska
07/05/2018 at 11:17Obawiam się, że nadzienie jest zbyt ciężkie i nie wiem czy ciasto francuskie się dobrze dopiecze, rekomenduję na tym cieście z przepisu 😉
MagTrz
13/01/2018 at 11:26Mam pytanie, chciałbym zrobić tą tartę ale w naczyniu z IKEA (29 cm) jakie zrobić proporcje na ciasto?
Kasia Nowakowska
14/01/2018 at 20:12dodałabym odrobinę więcej mąki i masła 🙂
Hania z HAART.pl
11/12/2017 at 21:41Kusi mnie ta tarta. Już nawet sprawdziłam czy na pewno mam śmietanę 🙂 Mam! Jest szansa, że jutro tarta będzie u mnie.
Kasia Nowakowska
12/12/2017 at 10:55Dużo pozytywnych opinii to znak, że smakuje 🙂 Zachęcam Cię do przygotowania 😉
Megi_Grabo
20/11/2017 at 08:15PYSZKA – zrobiłam na pełnoziarnistym spodzie – smaczna i zdrowa
Kasia Nowakowska
20/11/2017 at 17:31Dziękuję za opinię i polecam się na przyszłość 🙂 Pozdrawiam!
podpis
04/09/2017 at 20:39przepis fajny, ale to nie tarta tylko quiche 🙂
Kasia Nowakowska
05/09/2017 at 09:57To tarta wytrawna 🙂
Zaneta
02/06/2017 at 11:16Moge przygotować ja dzień wcześniej i zapiec dopiero następnego dnia?
Kasia Nowakowska
02/06/2017 at 11:35Na Twoim miejscu przygotowałabym sobie dzień wcześniej jedynie ciasto i go podpiekła, a kolejnego dnia przed zapiekaniem dodała resztę składników 🙂
Dominika
19/05/2017 at 13:12Jest pyszna. Robiłam ją wielokrotnie. Nawet udało mi się zrobić wersję dla alergika czyli bez masła jajka śmietany i wyszła też BOSKO 😊
Kasia Nowakowska
20/05/2017 at 20:19Super! 🙂 Dziękuję za opinię!
Jolanta Golonka
06/05/2017 at 20:26polecam! przepis prosty i pyszne danie!
Kasia Nowakowska
08/05/2017 at 10:17Dziękuję – cieszę się, że Ci posmakowało 🙂
Monikaq
24/04/2017 at 14:54Za moment wychodzi z pieca, nie moge juz sie doczekac bo pachnie w calym domu – zaraz mi sie sasiedzi zbiegną 🙂 dzięki za przepis! Tarta doprowadziła mnje na Twój blog, ale już widzę, że ja tu zostaję 😀
P.s. robiąc ciasto rozpuszczam maslo – czy to zle i niezgodnie ze sztuką? Za kazdym razem wychodzi w sam raz, schładzam ne tylko przed zagnieceniem no i trzymam pozniej 40min w lodowce.
Kasia Nowakowska
24/04/2017 at 15:04Cieszę się! Chętnie zobaczę zdjęcie i wrzucę je na Facebooka 🙂 Smacznego! Co do ciasta, z założenia kruche ciasto robi się z zimnego masła, ale jak wychodzi Ci fajne z rozpuszczonego… to chyba może tak być 😉
Ana
09/03/2017 at 22:49Pysznie bylo zjeść tartę z Twojego przepisu.
Kasia Nowakowska
10/03/2017 at 11:46Dziękuję za miłe słowa 🙂 Sama nabrałam na nią ochoty, bo daaawno nie robiłam, ale… przekonałaś mnie do tego 🙂 Pozdrawiam!
Aniela
06/01/2017 at 13:46Zdecydowanie za malo masla na podana ilosc mąki, przez co skladniki nie chca sie polaczyc. Tarta w smaku dobra, chociaz nie porywa.
Kasia Nowakowska
08/01/2017 at 16:01Kwestia gustu 🙂
Zietekatarzyna
02/03/2017 at 18:16To zależy o jakiej kostce masła mowa, 200g, 250g, 400g wtedy 1/3 robi różnicę
Kasia Nowakowska
03/03/2017 at 10:13standardowa, 200 g 🙂
Aga
03/01/2017 at 13:05Zawsze korzystam z tego przepisu na ciasto, ale za każdym razem delikatnie modyfikuje skladniki nadzienia. Za każdym razem wychodzi wyśmienita 🙂
Kasia Nowakowska
08/01/2017 at 16:01Spróbuj połączenia pora z kiełbaską 🙂
Aga
12/02/2017 at 20:45Może kiedyś 🙂 Ja polecam połaczenie sera feta+lazur+ mozarella z żurawiną
Monika
30/12/2016 at 17:55Na jaką średnicę formy są podane składniki? Proszę o szybka odpowiedź i pozdrawiam 🙂
Kasia Nowakowska
08/01/2017 at 16:0226 cm
Gwiazdeczka
29/12/2016 at 12:28przepis na stałe zagościł w domu z okazji i bez okazji 🙂
Agata Białek
16/12/2016 at 13:17Właśnie zrobiłam. Za chwilę wyciągam z pieca! Dziękuję za przepis! Już pięknie pachnie!
Iza
12/12/2016 at 14:44Mi nie zasmakowala ale to przez szpinak bo go nie lubię…
Smak Projektu
29/11/2016 at 20:38Od kilku miesięcy zbieram się, żeby zrobić tartę i chyba w końcu ją wykonam 🙂 wygląda pięknie 🙂
Kasia Nowakowska
30/11/2016 at 09:53Koniecznie 🙂 Odkąd się pojawiła jest najpopularniejszym przepisem na blogu, także musi coś w niej być 🙂 Pozdrawiam!
marta
09/10/2016 at 21:05właśnie jem tartę zrobiona wg. Pani przepisu 🙂 pychaaaa
Kasia Nowakowska
10/10/2016 at 07:50Świetnie! 🙂 Na zdrowie!
Tomek
07/10/2016 at 19:10Rewelacja, uwielbiam ją 🙂
Kasia Nowakowska
09/10/2016 at 18:40Ciesze się 🙂 Dzięki!
Monia I MamaInspiruje
22/09/2016 at 19:50właśnie zrobiłam 🙂 Dzięki za przepis 🙂
Kasia Nowakowska
23/09/2016 at 14:25Smakowało? 🙂
Monia I MamaInspiruje
23/09/2016 at 18:39przepyszne 😀 Kupiłam małe tartinki w TKMaxxie i właśnie w nich zrobiłam ten przepis:) Tylko młodym musiałam minimalną ilość szpinaku zapodać bo kręciły strasznie nosem 😉
Karolina
15/09/2016 at 20:33Właśnie siedzi w piekarniku 🙂
Kasia Nowakowska
16/09/2016 at 09:55Zjedzone? 🙂
Paulina
14/10/2015 at 23:22W zakładce „O mnie” prosisz o pozostawienie śladu… Właśnie robię tartę – pierwszą w życiu! )
Ciasto nie wymagało śmietany ani jogurtu (wg wskazówek babci i mamy).
Zobaczymy, co niebawem wyjdzie z piekarnika… :)))
Dzięki za przepis i smakowite zdjęcia!
Krz88
18/04/2015 at 16:18Pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno. Zawsze się udaje. Doskonała i na obiad i na imprezę 🙂
Kasia Nowakowska
20/04/2015 at 10:27Ciesze się 🙂 Smacznego na zaś!
www.docinek.com
24/03/2015 at 23:35Dzięki za przepis. Dodałem zdjęcie na swoją strone z linkiem do przepisu. Pozdrawiam
Kasia Nowakowska
25/03/2015 at 09:50Smacznego! 🙂
Ania
10/01/2015 at 18:17Niebo, robiłam kilka razy i jest bezkonkurencyjna 🙂
Kasia Nowakowska
12/01/2015 at 10:13Bardzo mnie to cieszy 😉
Kasia Nowakowska
12/01/2015 at 10:14Bardzo mnie to cieszy 😉
asik
30/11/2014 at 11:52Jaki rodzaj mąki dodać do tarty???
Anonymous
23/04/2014 at 17:40Niestety jak dla mnie cytryna kłóciła się se słonym smakiem fety. Szczypta gałki?przy takiej ilościi tak jej nie czuć. Przepis niestety do poprawki.
Kasia Nowakowska
24/04/2014 at 16:20Szanuję Twoje zdanie – jeżeli Twierdzisz, że cytryna się kłóci ze smakiem fety to jej nie dodawaj, a gałki daj po prostu więcej 🙂 Pozdrawiam!
Kasia
28/04/2014 at 12:49A wg mnie właśnie ta cytryna daje fajny smak, sama bym na to nie wpadła:P a gałki nie lubię więc zastępuję białym pieprzem :)). Tarta jest przeeeeepyszna, jutro będę robić kolejny raz 😀
Anonymous
14/03/2014 at 10:34Edyta dzisiaj zrobiłam pierwszy raz z tego przepisu tarte jest bardzo dobra do ciasta dodałam trochę śmietany aby lepiej się skleiło
TO BYŁ MÓJ DEBIUT UDANY
EDYTA tarta wyszła bardzo dobrze tak ciasto jak szpinak Super przepis POZDRAWIAM DZIĘKI 14.03.2014
Anonymous
24/01/2014 at 18:21Zrobiłam, zjadłam, pochwaliłam 😉
SUPER !!!!!!
Kasia Nowakowska
25/01/2014 at 14:40Cieszę się i zapraszam do wypróbowania innych przepisów 🙂
Anonymous
22/11/2013 at 20:41Właśnie zajadam- wyszła pyszna 🙂
Karolina
21/06/2013 at 14:08zawsze ten sam problem 🙁 śmietanka spływa mi na dół, pewnie zawsze jakieś pęknięcie się znajdzie na cieście.
Kasia Nowakowska
09/07/2013 at 14:55To dodaj mniej śmietanki, aby się zdążyła solidnie zapiec i nie będzie spływać 🙂 Możesz też zastąpić śmietankę śmietaną 18% 😉
Anonymous
22/11/2013 at 20:43Ja dałam śmietankę 12%, też jest ok, a nakładałam ją powoli łyżką żeby się właśnie nie rozpłynęła.
Anonymous
23/03/2013 at 18:36Tarta wybróbowana-rewelacja! Polecam wszystkim 🙂
cooking-for-pleasure
20/03/2013 at 23:33Naszła mnie ochota na tartę, po wpisaniu w google znalazłam Twój blog i zaczynając od tarty przeczytałam cały od początku do końca 🙂 Na pewno tu jeszcze zajrzę, pozwoliłam więc sobie dodać Twój blog do ulubionych 🙂 Przy okazji zapraszam do mnie.
Pozdrawiam serdecznie
PS. tatrę na pewno wypróbuję, wygląda smakowicie 🙂
Bazylia
20/04/2013 at 10:10Na pewno zajrzę do Ciebie 🙂 Dziękuję za miłe słowa!
Jadwiga K.
31/01/2013 at 10:53Robiłam tę tartę w zeszłym roku w sierpniu i wyszła przepyszna;) Znów nie mogę się doczekać świeżych pomidorów i aż zrobię ją ponownie;)
Kącik kulinarny
20/01/2013 at 18:21nigdy nie robiłam tarty z szpinakiem ale na pewno zrobię z twojego przepisu pozdrawiam zapraszam na mojego bloga i zapraszam do moich obserwatorów
Anonymous
05/01/2013 at 13:08wczoraj zrobiłam tą tartę, wyszła rewelacyjnie, następnym razem dodam tylko więcej szpinaku. pozdrawiam
Wiola Łysiak
03/12/2012 at 14:05Bazylio-Baziu!
właśnie wyjęłam z piekarnika i zajadam parząc język. Obłęd! Zmodyfikowałam przepis- dodałam więcej gałki muszkatołowej, doprawiłam szpinak. Prze-dobre.
Anonymous
30/10/2012 at 09:06Jedno z gorszych dań jakie jadłam… czuć tylko smak szpinaku, ciasto kompletnie mi tu nie pasuje. Na pewno więcej nie zrobię….
Katarzyna
02/10/2012 at 13:01Robię już czwartą tartę według twoich przepisów i wychodzi super, wszystkim smakuje :-). Zaczynam eksperymentować w oparciu o Twoje ciasto z innymi dodatkami. Dziękuję. Pozdrawiam. Kasia
e.s.
15/09/2012 at 15:10mmmm,pychota! dodałam jeszcze płatki migdałowe i tłuczone orzechy. serwowana z mieszanką sałat (rukola,roszponka,bordowa karbowana, pomidor truskawkowy i odrobina sosu vinegret) oraz lampką Pinot Grigio Rose. nie słyszałam żadnych narzekań!:) poleciłam dalej. dziękuję za przepis!:)tak jak obiecałaś w tytule bloga: szybko,prosto i smacznie:)
Anonymous
28/08/2012 at 20:36tarta niesamowitaja zmodyfikowalam ten przepis i dodalam wiecej skladnikow, byla przeeepyszna, dalej jak o niej mysle to slinka mi cieknie, przekonala ona cala moja rodzine, nawet osboby, ktore nie lubia szpinaku
MartaRoe
15/08/2012 at 08:25Pierwsza tarta jaką zrobiłam! wyszła dobra i zachęciła mnie do zrobienia tarty malinowej, która wyszła jeszcze lepsza!polecam:) polubiłam też Twoja stronkę na fejsie – bardzo fajne zdjęcia. pozdrawiam
Anonymous
05/08/2012 at 14:09Jestem zachwycona prostotą i przepysznym smakiem tarty
Beata Mierzejewska
19/07/2012 at 19:55To była moja pierwsza tarta – dzięki za przepis, smaczne, łatwe i zdrowe.
I na ciepło i na zimno – mniam 🙂
MierzB
Monika Figlus
20/06/2012 at 20:45Dziś był mój debiut w dziedzinie tart i teraz już wiem, że to początek wielkiej miłości :). Zrobiłam tę tartę i wyszła znakomita – palce lizać! Dosłownie taka jak na obrazku.
p.s. gratuluję strony – niezwykłe dania z prostych i niedrogich składników 🙂 Będę tu częstym gościem 🙂
Bazylia
21/06/2012 at 15:04Takie komentarze cieszą najbardziej – że coś z mojego przepisu się udało, ba, było znakomite 🙂 To niezwykle miłe! Dziękuję! No i oczywiście zapraszam częściej :)P.S. Widzę, że już dołączyłaś do fanów na Facebooku 🙂 Tam jestem duuużo częściej.
Pozdrawiam
Kasia
Anonymous
09/06/2012 at 18:37Zrobiłam, wszystko udało się jak trzeba, bardzo smaczne danie
Anonymous
31/05/2012 at 21:34100 g smietanki to ile to ml ??
Anonymous
06/05/2012 at 12:0115min przy temp. 180 st. C i z termoobiegiem to chyba przepis na spalona tarte…
Ivka
27/11/2011 at 10:56Wygląda mega apetycznie. Szpinakowe dania to moje ulubione!
Schokolade
20/11/2011 at 15:11u mnie byl niedawno quiche ze szpinakiem:)
Twoja tarta wyglada rewelacyjnie!
Duś
16/11/2011 at 12:43co za kolory:)
Joanna
15/11/2011 at 20:39Dziś będzie krótko: Mniam, mniam i pycha 🙂
Nemi
15/11/2011 at 19:19Warzywne tarty są najlepsze:)
klliisiaa
15/11/2011 at 18:43ale pysznie wygląda 🙂
katie
15/11/2011 at 16:07przypomnialas mi, ze ja tez dawno nie robilam tarty… Bardzo ladna, ja zawsze jak już jakąś robię, to jestem glodna i się spieszę… i potem to już tak ładnie nie wygląda…
burczymiwbrzuchu
15/11/2011 at 14:02Bardzo lubię wytrawne tarty, a Twoja wygląda niesamowicie apetycznie 🙂
Chocoholiczka
15/11/2011 at 13:26Tarta na słono, w końcu muszę spróbować, skoro można tworzyć takie pyszności 🙂
Chciałabym Cię serdecznie zaprosić na mojego bloga po wyróżnienie
http://chocoholiczka.blogspot.com/2011/11/bardzo-mie-wyroznienie.html
Domi w kuchni
15/11/2011 at 12:56Wspaniała tarta 🙂 Warta wyprobowania, łatwa, smaczna 🙂
Maggie
15/11/2011 at 12:32Zdecydowanie w moim guscie! Tez dawno nie robilam tarty, a po jednym rzucie oka na twoja nabralam ogromnej ochoty 🙂
shy
15/11/2011 at 07:34prezentuje się wspaniale 😉 ..a na miniaturce pomyliłam pomidorki z salami 😛
Kamila
15/11/2011 at 06:57Ja jestem wielka fanką tart na słodko, wytrawnie, z mięsem i takich jak Twoja też 🙂 Pozdrawiam
Smakmania
14/11/2011 at 21:36wyglada pyszniutko 🙂
przecinkowa
14/11/2011 at 21:12Uwielbiam tartę 🙂 A Twoja wygląda smakowicie 🙂