Śniadania

Jajecznica z cebulą i szczypiorkiem – sprawdzony przepis

Przepisów na jajecznice jest setki, jednak ja wypracowałam sobie mój jeden, ulubiony, z idealnie ściętym białkiem i lekko lejącym żółtkiem. Sami zobaczcie 🙂


Składniki na jajecznicę z 6 jaj

  • 6 jajek
  • średnia cebulka
  • garść szczypiorku
  • łyżeczka masła do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Krok 1

Myjemy jajka i je rozbijamy, przekładając do miseczki. Należy uważnie rozbijać jajka, aby nie rozlać żółtek.

Krok 2

Siekamy cebulkę w drobną kostkę i podsmażamy na maśle do zeszklenia.

Krok 3

Kiedy cebula się zeszkli, zwiększamy odrobinę ogień i na patelnie wlewamy jajka, ostrożnie, aby żółtka nie pękły. NIE MIESZAMY! Mieszamy jajecznicę dopiero wtedy, kiedy białko na spodzie patelni będzie dobrze ścięte. Po wymieszaniu smażymy 1-2 minuty, po czym wyłączamy kuchenkę i pozwalamy jajecznicy jeszcze dojść na patelni.

Krok 4

Podajemy z bułeczką z masłem oraz wcześniej posiekanym szczypiorkiem.


jajecznica_przepis

  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top