Przepisów na jajecznice jest setki, jednak ja wypracowałam sobie mój jeden, ulubiony, z idealnie ściętym białkiem i lekko lejącym żółtkiem. Sami zobaczcie 🙂
Składniki na jajecznicę z 6 jaj
- 6 jajek
- średnia cebulka
- garść szczypiorku
- łyżeczka masła do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Krok 1
Myjemy jajka i je rozbijamy, przekładając do miseczki. Należy uważnie rozbijać jajka, aby nie rozlać żółtek.
Krok 2
Siekamy cebulkę w drobną kostkę i podsmażamy na maśle do zeszklenia.
Krok 3
Kiedy cebula się zeszkli, zwiększamy odrobinę ogień i na patelnie wlewamy jajka, ostrożnie, aby żółtka nie pękły. NIE MIESZAMY! Mieszamy jajecznicę dopiero wtedy, kiedy białko na spodzie patelni będzie dobrze ścięte. Po wymieszaniu smażymy 1-2 minuty, po czym wyłączamy kuchenkę i pozwalamy jajecznicy jeszcze dojść na patelni.
Krok 4
Podajemy z bułeczką z masłem oraz wcześniej posiekanym szczypiorkiem.
0 komentarzy