Owoce/ Wypieki

Jogurtowe ciasto z rabarbarem

Oderwałam się chwilę od nauki i… upiekłam. Do książki.
Po raz kolejny przepis podkradłam z majowej Kuchni. Jednak zamiast malin dodałam rabarbar oraz zmieniłam proporcje. I się upiekło! A nigdy nie lubiłam piec… Chyba to się zmieni 😉
Składniki
– 2 jajka
– szklanka cukru
– szklanka mąki
– 25g masła
– 100ml jogurtu
– dwie średnie “pałki” rabarbaru
Jajka i cukier ucieramy tak, aby powstała puszysta masa. Dodajemy jogurt i miękkie masło. Następnie dodajemy mąkę. Mieszamy aby nie było grudek. Wlewamy do formy. Na ciasto kładziemy rabarbar i posypujemy cukrem. Pieczemy w 180 stopniach koło 35-40 minut.
Prosto i smacznie. Idealnie na ciepło z kompotem z rabarbaru.
Polecam!
Smacznego!

PS. Pamiętam, kiedy miałam kilka lat i jeździłam na działkę, gdzie właśnie rósł rabarbar. W upalne dni zrywałam jego liście w celu zrobienia sobie parasola przed słońcem 🙂

  •  
  •  
  •  

Może ci się spodobać

  • Kasinka
    12/05/2011 at 12:54

    Fajne, lekkie ciasto, pasuje na lato.

  • Bazylia
    11/05/2011 at 14:46

    ogólnie nie przepadam za ciastami, ale to… 🙂 połowy już nie ma!

  • goh.
    11/05/2011 at 12:19

    idealne:) brakuje mi takiego ciacha to kawki:)

  • Ola
    11/05/2011 at 09:47

    ja z tych liści robiłam sobie wachlarz 😉 lubię ciasta na jogurcie, są lekko kwaśne i wilgotne.

  • Panna Malwinna
    11/05/2011 at 05:23

    nawet nie wiesz jak marzy mi się takie ciasto na jogurcie właśnie albo na maślance;)

  • jadalnepijalne
    10/05/2011 at 21:41

    U mnie jutro rabarbar. Bardzo zachęcające zdjęcia u Ciebie!

  • basiaP
    10/05/2011 at 20:32

    Ciasto – pyszności! Jeszcze trochę i chlebek upieczesz..)

  • Top