Obiady/ Przekąski

Talarki na szybko

Danie to (hmmm… czy można nazwać to w ogóle daniem?) wyniosłam z rodzinnego domu. Doskonałe w letnie dni, na szybki obiad. Smak przypieczonych ziemniaczków z koperkiem i mlekiem jest niepowtarzalny. Potrzebujemy zaledwie 20 minut.

 

Surowego ziemniaka kroimy w talarki. Podsmażamy, aby się zrumieniły (najlepiej na smalcu) i dodajemy koper. Następnie przykrywamy do podduszenia.
Podajemy z zimnym mlekiem.
A najlepsze byłoby prosto od krowy! 🙂 Oj! Nie pamiętam kiedy takie mleko piłam. Muszę wybrać się na wieś!
Tłuste, ale smaczne.
  
    

Może ci się spodobać

  • Kuba
    08/09/2014 at 21:11

    Haha! A ja właśnie dziś piłem mleko prosto od bauera! To co jest w sklepach, nawet to tzw. świeże, bo o UHT to nawet nie ma co wspominać, to białe siki. Litr prosto od krowy, jedynie schłodzonego, w żaden sposób nie przetworzonego 1,5 zł. A litr UHT 2,5… Logika? 😛 NIE MA JAK WIEŚ! 😀

  • KUCHARNIA, Anna-Maria
    10/06/2011 at 19:46

    A ja takie talarki miałam na obiad wczoraj, z pysznym kwaśnym mlekiem!
    Pozdrawiam:)

  • Agna
    10/06/2011 at 18:14

    też takie talarki znam z Domu Rodzinnego:) a mleko koniecznie zsiadłe…

  • tu-tusia
    10/06/2011 at 11:42

    Ziemniaczki w takim wydaniu są pyyszne! I koperek do tego.. Mniam 🙂
    Pozdrawiam!

    http://polkazprzyprawmi.blox.pl

  • EVE
    10/06/2011 at 09:32

    uwielbiam takie talarki! u mnie koniecznie z koperkiem i ze zsiadłym mlekiem, ewentualnie z maślanką. Pyszne!

  • Maggie
    10/06/2011 at 07:48

    Ach, jak ja lubie takie talarki! Idealne na upalny dzien, kiedy nawet gotowac sie specjalnie nie chce 🙂

  • WegeNation
    09/06/2011 at 20:45

    na pewno super na takie gorace dni, super efekt koncowy ale przed tym jest sie zmuszonym do stania przed goraca patelnia :p

  • Grace
    09/06/2011 at 19:51

    Takie jedzenie kojarzy mi się z latem!

  • Bazylia
    09/06/2011 at 19:50

    robię je zawsze, kiedy mam mało czasu 🙂 i nigdy jeszcze mi się nie przejadły.

  • basiaP
    09/06/2011 at 19:45

    ja też zrumienione i z kefirem, mniam:) już dawno takich nie jadłam..

  • Kamila
    09/06/2011 at 19:35

    Uwielbiam smażone ziemniaczki, a do tego zjadłabym jeszcze ogórka małosolnego. Pozdrawiam

  • Bazylia
    09/06/2011 at 19:27

    Na masełku tak się nie podpieką 😉 Lecz będą na pewno mniej kaloryczne 😉

  • Trzcinowisko
    09/06/2011 at 19:25

    Talarki cudne, uwielbiam połączenie koperku i ziemniaków:)
    Wybieram wersję na masełku i z kefirkiem:)

  • Top