Danie to (hmmm… czy można nazwać to w ogóle daniem?) wyniosłam z rodzinnego domu. Doskonałe w letnie dni, na szybki obiad. Smak przypieczonych ziemniaczków z koperkiem i mlekiem jest niepowtarzalny. Potrzebujemy zaledwie 20 minut.
Surowego ziemniaka kroimy w talarki. Podsmażamy, aby się zrumieniły (najlepiej na smalcu) i dodajemy koper. Następnie przykrywamy do podduszenia.
Podajemy z zimnym mlekiem.
A najlepsze byłoby prosto od krowy! 🙂 Oj! Nie pamiętam kiedy takie mleko piłam. Muszę wybrać się na wieś!
A najlepsze byłoby prosto od krowy! 🙂 Oj! Nie pamiętam kiedy takie mleko piłam. Muszę wybrać się na wieś!
Tłuste, ale smaczne.
Kuba
08/09/2014 at 21:11Haha! A ja właśnie dziś piłem mleko prosto od bauera! To co jest w sklepach, nawet to tzw. świeże, bo o UHT to nawet nie ma co wspominać, to białe siki. Litr prosto od krowy, jedynie schłodzonego, w żaden sposób nie przetworzonego 1,5 zł. A litr UHT 2,5… Logika? 😛 NIE MA JAK WIEŚ! 😀
Kasia Nowakowska
08/09/2014 at 21:14Dokładnie wieśniaku! 🙂 #kochamwieś
KUCHARNIA, Anna-Maria
10/06/2011 at 19:46A ja takie talarki miałam na obiad wczoraj, z pysznym kwaśnym mlekiem!
Pozdrawiam:)
Agna
10/06/2011 at 18:14też takie talarki znam z Domu Rodzinnego:) a mleko koniecznie zsiadłe…
tu-tusia
10/06/2011 at 11:42Ziemniaczki w takim wydaniu są pyyszne! I koperek do tego.. Mniam 🙂
Pozdrawiam!
http://polkazprzyprawmi.blox.pl
EVE
10/06/2011 at 09:32uwielbiam takie talarki! u mnie koniecznie z koperkiem i ze zsiadłym mlekiem, ewentualnie z maślanką. Pyszne!
Maggie
10/06/2011 at 07:48Ach, jak ja lubie takie talarki! Idealne na upalny dzien, kiedy nawet gotowac sie specjalnie nie chce 🙂
WegeNation
09/06/2011 at 20:45na pewno super na takie gorace dni, super efekt koncowy ale przed tym jest sie zmuszonym do stania przed goraca patelnia :p
Grace
09/06/2011 at 19:51Takie jedzenie kojarzy mi się z latem!
Bazylia
09/06/2011 at 19:50robię je zawsze, kiedy mam mało czasu 🙂 i nigdy jeszcze mi się nie przejadły.
basiaP
09/06/2011 at 19:45ja też zrumienione i z kefirem, mniam:) już dawno takich nie jadłam..
Kamila
09/06/2011 at 19:35Uwielbiam smażone ziemniaczki, a do tego zjadłabym jeszcze ogórka małosolnego. Pozdrawiam
Bazylia
09/06/2011 at 19:27Na masełku tak się nie podpieką 😉 Lecz będą na pewno mniej kaloryczne 😉
Trzcinowisko
09/06/2011 at 19:25Talarki cudne, uwielbiam połączenie koperku i ziemniaków:)
Wybieram wersję na masełku i z kefirkiem:)