Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym powstała zupełnie przypadkiem, bowiem zostało mi trochę dyni, której nie chciałam marnować. Wykorzystałam składniki, jakieakurat miałam dostępne pod ręką i powstał rozgrzewający i syty obiad. Zaznaczam, że mleczko kokosowe po dodaniu do zupy sprawia, że jest ona delikatnie kremowa, ale również nieco mdła, także musicie ją dobrze doprawić! 🙂
Do przepisu należy upiec dynię – przepis tutaj.
Przepis na orientalną zupę dyniową
Drukuj przepisSkładniki
- około 500 g upieczonej dyni
- średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- około 1 szklanki bulionu
- 400 g mleczka kokosowego (puszka)
- 2 łyżki pasty Tom Yum
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- pół łyżeczki curry
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- * pamiętajcie, że ilość przypraw możecie dodawać według upodobań smakowych
Przepis
Pieczemy kawałki dyni, obieramy ze skórki.
Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę, ząbki czosnku oraz dodajemy dynię.
Całość zalewamy gorącym bulionem po czym dodajemy mleczko kokosowe.
Po zagotowaniu składników całość blendujemy.
Następnie doprawiamy wymienionymi wyżej przyprawami.
Porady
Zupa jest najlepsza na drugi dzień, po przegryzieniu się składników 🙂
0 komentarzy