Obiady/ Zupy/ Zupy krem

Orientalna zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym powstała zupełnie przypadkiem, bowiem zostało mi trochę dyni, której nie chciałam marnować. Wykorzystałam składniki, jakieakurat miałam dostępne pod ręką i powstał rozgrzewający i syty obiad. Zaznaczam, że mleczko kokosowe po dodaniu do zupy sprawia, że jest ona delikatnie kremowa, ale również nieco mdła, także musicie ją dobrze doprawić! 🙂

Do przepisu należy upiec dynię – przepis tutaj.

Przepis na orientalną zupę dyniową

Drukuj przepis
Porcji: 3-4 Czas gotowania: 30 minut

Składniki

  • około 500 g upieczonej dyni
  • średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • około 1 szklanki bulionu
  • 400 g mleczka kokosowego (puszka)
  • 2 łyżki pasty Tom Yum
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • pół łyżeczki curry
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • * pamiętajcie, że ilość przypraw możecie dodawać według upodobań smakowych

Przepis

1

Pieczemy kawałki dyni, obieramy ze skórki.

2

Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę, ząbki czosnku oraz dodajemy dynię.

3

Całość zalewamy gorącym bulionem po czym dodajemy mleczko kokosowe.

4

Po zagotowaniu składników całość blendujemy.

5

Następnie doprawiamy wymienionymi wyżej przyprawami.

Porady

Zupa jest najlepsza na drugi dzień, po przegryzieniu się składników 🙂

  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top