Obiady/ Przystawki

Pieczony kalafior z piekarnika

Pieczony kalafior z piekarnika to pyszna propozycja, która odmieni Wasze podejście do tego warzywa. Kalafiora w takiej postaci polecam zarówno na obiad, dodatek do obiadu czy przekąskę. Dzięki dodatkowi kminu rzymskiego kalafior pieczony w piekarniku ma lekko orientalną nutę, jednak nie jest ona zbyt przesadzona. Taki kalafior według mnie najlepiej smakuje podany z jogurtem greckim, który idealnie się z nim komponuje. Oczywiście zachęcam Was do eksperymentowania i podawania z innymi dodatkami czy ulubionymi sosami. Według mnie pieczony kalafior smakuje najlepiej, gdy jest dobrze przypieczony – jest wtedy delikatnie chrupiący, co dodatkowo podkreśla jego smak. Zachęcam do wypróbowania oraz podzielenia się opinią 🙂 Smacznego!


Zobacz też:

Placki z cukinii z piekarnika

Placuszki z kalafiora

Zapiekany kalafior i brokuł


Przepis na pieczony kalafior z piekarnika

Drukuj przepis
Porcji: 4 Czas gotowania: 1 godzina

Składniki

  • mały kalafior (około 600g)
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju
  • forma do zapiekania
  • pół szklanki wody

Przepis

1

Kalafior dokładnie myjemy. Wydrążamy twardy głąb, jednak tak, aby kalafior się nie rozpadł.

2

Kumin rozcieramy w moździerzu lub siekamy drobno nożem. Mieszamy go ze wszystkimi pozostałymi składnikami: papryką słodką, ostrą, czosnkiem, solą oraz olejem.

3

Marynatą dokładnie smarujemy kalafiora - najlepiej zrobić to pędzelkiem.

4

Kalafiora wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy połową szklanki wody i wstawiamy do piekarnika na około 40-50 minut, w temperaturę 180 stopni.

5

Jeżeli chcecie, aby kalafior się lepiej spiekł, możecie pod koniec pieczenia podkręcić temperaturę.

Porady

Pamiętajcie, że czas pieczenia zależy od wielkości kalafiora.

 

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top