Pieczony kalafior z piekarnika to pyszna propozycja, która odmieni Wasze podejście do tego warzywa. Kalafiora w takiej postaci polecam zarówno na obiad, dodatek do obiadu czy przekąskę. Dzięki dodatkowi kminu rzymskiego kalafior pieczony w piekarniku ma lekko orientalną nutę, jednak nie jest ona zbyt przesadzona. Taki kalafior według mnie najlepiej smakuje podany z jogurtem greckim, który idealnie się z nim komponuje. Oczywiście zachęcam Was do eksperymentowania i podawania z innymi dodatkami czy ulubionymi sosami. Według mnie pieczony kalafior smakuje najlepiej, gdy jest dobrze przypieczony – jest wtedy delikatnie chrupiący, co dodatkowo podkreśla jego smak. Zachęcam do wypróbowania oraz podzielenia się opinią 🙂 Smacznego!
Zobacz też:
Placki z cukinii z piekarnika
Placuszki z kalafiora
Zapiekany kalafior i brokuł
Przepis na pieczony kalafior z piekarnika
Drukuj przepisSkładniki
- mały kalafior (około 600g)
- pół łyżeczki kminu rzymskiego
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- łyżeczka czosnku granulowanego
- łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- forma do zapiekania
- natka pietruszki, orzechy i jogurt naturalny do podania
Przepis
Kalafior dokładnie myjemy. Wydrążamy twardy głąb, jednak tak, aby kalafior się nie rozpadł.
Kumin rozcieramy w moździerzu lub siekamy drobno nożem. Mieszamy go z papryką słodką, ostrą, czosnkiem, solą oraz olejem. Marynatą dokładnie smarujemy kalafiora - najlepiej zrobić to pędzelkiem.
Kalafiora wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika na 1 godzinę i 15 minut, w temperaturę 200 stopni na dolny ruszt - piekarnik ustawiony na grzanie góra dół.
Jeżeli po 30 minutach pieczenia kalafior jest zbyt spieczony z wierzchu, przykryjcie go folią aluminiową. Pod koniec pieczenia w rondelku rozpuszczamy masło i 10 minut przed końcem pieczenia polewamy nim kalafiora.
Kalafior podajemy posypany zieleniną oraz posiekanymi orzechami i jogurtem naturalnym.
Porady
Pamiętajcie, że czas pieczenia zależy od wielkości kalafiora. Jeżeli kalafior jest większy, potrzymajcie go w piekarniku dłużej. Aby sprawdzić czy kalafior jest dobry, nakłujcie go wykałaczką, gdy swobodnie wchodzi w warzywo, jest już upieczony 🙂
4 komentarze
Kasia Nowakowska
26/11/2018 at 20:08Kolejnym razem polecam piec go nieco dłużej w mniejszej temperaturze.
Henryk Chlebus
29/04/2020 at 19:18Z przykrością stwierdzam, że do wykorzystania z tego przepisu nadaje się wyłącznie marynata.
Opisany sposób przyrządzenia kalafiora daje półsurowe warzywo (kalafior 0,6kg termoobieg 185st/50min). Wiem, że można go zjeść prawie na surowo, ale to inna bajka, a określenie „pieczony” sugeruje solidną obróbkę termiczną. Dla mnie totalna lipa, „delikatnie chrupiący” to chyba żart.
Przed pieczeniem należałoby go solidnie zblanszować, a potem upiec, teraz to wiem, ale rezultat tego kiepskiego eksperymentu wylądował w koszu. Strata czasu i pięknego kalafiora.
Kasia Nowakowska
01/05/2020 at 14:01Panie Henryku, dziękuję za opinię. Na pewno ponownie przygotuję przepis i zweryfikuję sposób i czas przygotowania. Pozdrawiam!
justyna
07/10/2020 at 07:34ja jak piekę kalafiora to dzielę go na niewielkie różyczki, i też piecze się dość długo, około 40-50 minut. lubię taki dobrze upieczony, nabiera wtedy orzechowego posmaku. 🙂