Dania bez mięsa/ Obiady/ Przystawki

Pieczony kalafior z piekarnika

Pieczony kalafior z piekarnika to pyszna propozycja, która odmieni Wasze podejście do tego warzywa. Kalafiora w takiej postaci polecam zarówno na obiad, dodatek do obiadu czy przekąskę. Dzięki dodatkowi kminu rzymskiego kalafior pieczony w piekarniku ma lekko orientalną nutę, jednak nie jest ona zbyt przesadzona. Taki kalafior według mnie najlepiej smakuje podany z jogurtem greckim, który idealnie się z nim komponuje. Oczywiście zachęcam Was do eksperymentowania i podawania z innymi dodatkami czy ulubionymi sosami. Według mnie pieczony kalafior smakuje najlepiej, gdy jest dobrze przypieczony – jest wtedy delikatnie chrupiący, co dodatkowo podkreśla jego smak. Zachęcam do wypróbowania oraz podzielenia się opinią 🙂 Smacznego!


Zobacz też:

Placki z cukinii z piekarnika

Placuszki z kalafiora

Zapiekany kalafior i brokuł


Przepis na pieczony kalafior z piekarnika

Drukuj przepis
Porcji: 4 Czas gotowania: 1 godzina

Składniki

  • mały kalafior (około 600g)
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • forma do zapiekania
  • natka pietruszki, orzechy i jogurt naturalny do podania

Przepis

1

Kalafior dokładnie myjemy. Wydrążamy twardy głąb, jednak tak, aby kalafior się nie rozpadł.

2

Kumin rozcieramy w moździerzu lub siekamy drobno nożem. Mieszamy go z papryką słodką, ostrą, czosnkiem, solą oraz olejem. Marynatą dokładnie smarujemy kalafiora - najlepiej zrobić to pędzelkiem.

3

Kalafiora wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika na 1 godzinę i 15 minut, w temperaturę 200 stopni na dolny ruszt - piekarnik ustawiony na grzanie góra dół.

4

Jeżeli po 30 minutach pieczenia kalafior jest zbyt spieczony z wierzchu, przykryjcie go folią aluminiową. Pod koniec pieczenia w rondelku rozpuszczamy masło i 10 minut przed końcem pieczenia polewamy nim kalafiora.

5

Kalafior podajemy posypany zieleniną oraz posiekanymi orzechami i jogurtem naturalnym.

Porady

Pamiętajcie, że czas pieczenia zależy od wielkości kalafiora. Jeżeli kalafior jest większy, potrzymajcie go w piekarniku dłużej. Aby sprawdzić czy kalafior jest dobry, nakłujcie go wykałaczką, gdy swobodnie wchodzi w warzywo, jest już upieczony 🙂

  •  
  •  
  •  

Może ci się spodobać

4 komentarze

  • Reply
    Kasia Nowakowska
    26/11/2018 at 20:08

    Kolejnym razem polecam piec go nieco dłużej w mniejszej temperaturze.

    • Reply
      Henryk Chlebus
      29/04/2020 at 19:18

      Z przykrością stwierdzam, że do wykorzystania z tego przepisu nadaje się wyłącznie marynata.
      Opisany sposób przyrządzenia kalafiora daje półsurowe warzywo (kalafior 0,6kg termoobieg 185st/50min). Wiem, że można go zjeść prawie na surowo, ale to inna bajka, a określenie “pieczony” sugeruje solidną obróbkę termiczną. Dla mnie totalna lipa, “delikatnie chrupiący” to chyba żart.
      Przed pieczeniem należałoby go solidnie zblanszować, a potem upiec, teraz to wiem, ale rezultat tego kiepskiego eksperymentu wylądował w koszu. Strata czasu i pięknego kalafiora.

      • Reply
        Kasia Nowakowska
        01/05/2020 at 14:01

        Panie Henryku, dziękuję za opinię. Na pewno ponownie przygotuję przepis i zweryfikuję sposób i czas przygotowania. Pozdrawiam!

      • Reply
        justyna
        07/10/2020 at 07:34

        ja jak piekę kalafiora to dzielę go na niewielkie różyczki, i też piecze się dość długo, około 40-50 minut. lubię taki dobrze upieczony, nabiera wtedy orzechowego posmaku. 🙂

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top