Obiady/ Przekąski

Placki z cukinii z piekarnika

Placki z cukinii z piekarnika są równie smaczną propozycję jak placuszki z cukinii z ziemniakami, placuszki z kalafiora czy placuszki z marchewki i ziemniaków. Powiedziałabym nawet, że zdrowszą alternatywą, jednak tego nie mogę podkreślać, ponieważ w swoim składzie zawierają żółty ser, który nieco kalorii ma… Ale co tam – to właśnie on nadaje placuszkom smak 🙂 Za plackami z cukinii z piekarnika przemawia fakt, że nie trzeba ich smażyć, przewracać, pilnować czy się palą, tylko po prostu wstawić w piekarnik i je upiec 🙂 Placki z cukinii możecie podać na ciepło, jak i na zimno – ja serwowałam je z kwaśną śmietaną oraz sosem czosnkowym. Smakowały każdemu! Dajcie też znać jak Wam wyszyły 🙂 Powodzenia!


Zobacz też:

Cukinie faszerowane mięsem mielonym

Pikantne leczo z cukinią


Przepis na placki z cukinii z piekarnika

Drukuj przepis
Porcji: 12 Czas gotowania: 40 minut

Składniki

  • 1 średnia cukinia
  • 100 g żółtego, ostrego sera
  • jajko
  • 4 łyżki kaszy manny
  • sól i pieprz do smaku
  • papier do pieczenia

Przepis

1

Cukinie kroimy na pół i pozbywamy się gniazd nasiennych. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko solimy, mieszamy, odstawiamy na około 15 minut. Następnie wyciskamy dokładnie cukinię, aby pozbyć się z niej wody.

2

Do cukinii ścieramy ser na dużych oczkach, dodajemy jajko oraz kaszę mannę. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

3

Pieczemy w 190 stopniach w piekarniku z termoobiegiem do zrumienienia - około 20 minut.

 

 

Może ci się spodobać

1 komentarz

  • Reply
    Zuza
    30/05/2018 at 00:15

    uwielbiam takie pieczone placuchy 🙂 smążenie kompletnie nie dla mnie 🙂

     
  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top