Kalafiora jak i brokuła uwielbiam 😉 Z dodatkiem sosu beszamelowego, sera, grzanek i migdałów smakuje bardzo ciekawie. Inspirację na zapiekankę podkradłam od Jamiego Oliviera, jednak zrobiłam ją nieco inaczej niż w oryginalnym przepisie.
Składniki
– kalafior
– brokuł
– łyżka masła
– łyżka mąki
– szklanka mleka
– garść dowolnego sera, żółtego bądź pleśniowego
– kromka pieczywa
– garść migdałów
– oliwa z oliwek
– dowolne zioła
Kalafior obgotowujemy i dzielimy na różyczki, układamy w naczyniu żaroodpornym. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy, aby powstała gładka masa. Stopniowo dodajemy mleko, aby utworzył się sos. Dodajemy do niego ser i trzymamy na ogniu, aby się rozpuścił. Dodajemy do garnka ugotowanego, rozdrobnionego brokuła, mieszamy. Zalewamy masą kalafiora. Następnie kroimy pieczywo w kostkę, migdały siekamy na drobne kawałki, dodajemy zioła, oliwę z oliwek i zalewamy nim nasze warzywa. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 200 stopni na około 30 minut, do zrumienienia. Jeżeli lubimy ser, przed włożeniem do pieczenia posypujemy zapiekankę. Podajemy polane oliwą z oliwek.
2 komentarze
Ev
29/03/2017 at 19:33Dowolne – czyli np. jakie?
Kasia Nowakowska
30/03/2017 at 10:08Bazylia, oregano, albo np. zioła prowansalskie 🙂