Obiady

Zapiekany kalafior i broku艂

Kalafiora jak i broku艂a uwielbiam 馃槈 Z dodatkiem sosu beszamelowego, sera, grzanek i migda艂贸w smakuje bardzo ciekawie. Inspiracj臋 na zapiekank臋 podkrad艂am od Jamiego Oliviera, jednak zrobi艂am j膮 nieco inaczej ni偶 w oryginalnym przepisie.

Sk艂adniki

– kalafior

– broku艂

– 艂y偶ka mas艂a

– 艂y偶ka m膮ki

– szklanka mleka

– gar艣膰 dowolnego sera, 偶贸艂tego b膮d藕 ple艣niowego

– kromka pieczywa

– gar艣膰 migda艂贸w

– oliwa z oliwek

– dowolne zio艂a

Kalafior obgotowujemy i dzielimy na r贸偶yczki, uk艂adamy w naczyniu 偶aroodpornym. W garnku rozpuszczamy mas艂o, dodajemy m膮k臋 i mieszamy, aby powsta艂a g艂adka masa. Stopniowo dodajemy mleko, aby utworzy艂 si臋 sos. Dodajemy do niego ser i trzymamy na ogniu, aby si臋 rozpu艣ci艂. Dodajemy do garnka ugotowanego, rozdrobnionego broku艂a, mieszamy. Zalewamy mas膮 kalafiora. Nast臋pnie kroimy pieczywo w kostk臋, migda艂y siekamy na drobne kawa艂ki, dodajemy zio艂a, oliw臋 z oliwek i zalewamy nim nasze warzywa. Wk艂adamy do piekarnika nagrzanego do oko艂o 200 stopni na oko艂o 30 minut, do zrumienienia. Je偶eli lubimy ser, przed w艂o偶eniem do pieczenia posypujemy zapiekank臋. Podajemy polane oliw膮 z oliwek.

_DSC2061a_DSC2072a

Mo偶e ci si臋 spodoba膰

2 komentarze

  • Reply
    Ev
    29/03/2017 at 19:33

    Dowolne – czyli np. jakie?

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      30/03/2017 at 10:08

      Bazylia, oregano, albo np. zio艂a prowansalskie 馃檪

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top