Obiady

Zapiekany kalafior i brokuł

Kalafiora jak i brokuła uwielbiam 😉 Z dodatkiem sosu beszamelowego, sera, grzanek i migdałów smakuje bardzo ciekawie. Inspirację na zapiekankę podkradłam od Jamiego Oliviera, jednak zrobiłam ją nieco inaczej niż w oryginalnym przepisie.

Składniki

– kalafior

– brokuł

– łyżka masła

– łyżka mąki

– szklanka mleka

– garść dowolnego sera, żółtego bądź pleśniowego

– kromka pieczywa

– garść migdałów

– oliwa z oliwek

– dowolne zioła

Kalafior obgotowujemy i dzielimy na różyczki, układamy w naczyniu żaroodpornym. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy, aby powstała gładka masa. Stopniowo dodajemy mleko, aby utworzył się sos. Dodajemy do niego ser i trzymamy na ogniu, aby się rozpuścił. Dodajemy do garnka ugotowanego, rozdrobnionego brokuła, mieszamy. Zalewamy masą kalafiora. Następnie kroimy pieczywo w kostkę, migdały siekamy na drobne kawałki, dodajemy zioła, oliwę z oliwek i zalewamy nim nasze warzywa. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 200 stopni na około 30 minut, do zrumienienia. Jeżeli lubimy ser, przed włożeniem do pieczenia posypujemy zapiekankę. Podajemy polane oliwą z oliwek.

_DSC2061a_DSC2072a

  
    

Może ci się spodobać

2 komentarze

  • Reply
    Ev
    29/03/2017 at 19:33

    Dowolne – czyli np. jakie?

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      30/03/2017 at 10:08

      Bazylia, oregano, albo np. zioła prowansalskie 🙂

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top