Obiady

Młoda kapusta z kiełbasą

Taki obiad przyrządzicie w niecałą godzinę. W ciepły, wiosenny dzień, młoda kapusta z kiełbasą, posypana koperkiem smakuje wybornie. Lubię jej delikatny, słodkawy smak, a Wy? Mogę nawet pokusić się o twierdzenie, że młodą kapustę wolę zdecydowanie bardziej niż tradycyjny bigos. Jej obecność na stole zwiastuje piękną wiosnę… czego chcieć więcej?


Zobacz też:

3 powody, dla których warto jeść szparagi

Sałatka na wypasie – z kurczakiem i boczkiem

Sałatka z jajek, pora i kukurydzy


 

Składniki

– główka młodej kapusty

– około 100-200g kiełbasy

– młoda główka cebuli

– koperek

– łyżka koncentratu pomidorowego

– 2 liście laurowe

– 4 ziarenka ziela angielskiego

– sól i pieprz

– olej do smażenia

Kapustę obieramy z liści zewnętrznych. Kroimy na ćwiartki i pozbywamy się twardszych części. Następnie siekamy na paski. Wkładamy kapustę do garnka, po czym zalewamy je około litrem wrzącej wody. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut, do zmięknięcia. Jeżeli cała woda nie odparuje, odlewamy ją.

Kiełbasę i cebulę kroimy na plasterki (bądź kostkę), podsmażamy na oleju do zrumienienia. Dodajemy składniki do kapusty. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy sporą ilość posiekanego koperku. Podgrzewamy razem do wymieszania składników i gotowe 😉

_DSC2782a

Smacznego!

 

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top