Obiady/ Tarty/ Wypieki

Tarta z brokułami, łososiem i pomidorami

Po raz pierwszy robiłam wytrawną tartę na cieście francuskim. Wyszło… genialnie 🙂

Składniki

– ok. 200g surowego łososia

– opakowanie ciasta francuskiego

– brokuł

– śmietanka 30%, 330ml

– jajko

– 2 ząbki czosnku

– 2 szczypty gałki muszkatołowej

– garść parmezanu

– pomidorki koktajlowe

– sól i pieprz

Na początku przygotowujemy łososia. Pieprzymy go i solimy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W tym samym czasie wstawiamy do wody brokuła (do osolonej wody), aby się ugotował.

Kiedy brokuł się ugotuje, czekamy, aż wystygnie, dodajemy do niego śmietankę, jajko, gałkę, czosnek, sól i pieprz – całość blendujemy.

Wykładamy formę ciastem francuskim, zalewamy ją brokułowym sosem, następnie dodajemy na masę rozdrobnionego łososia oraz pomidorki pokrojone na połówki. Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut. Tarta będzie gotowa, kiedy wierz się lekko zrumieni, a brzegi ciasta francuskiego będą upieczone.

Możemy podać tak jak ja, ozdobione liśćmi bazylii 🙂

Smacznego!

_DSC2625_DSC2620_DSC2660_DSC2653

  
    

Może ci się spodobać

6 komentarzy

  • Reply
    Savanah Posyłek
    08/10/2016 at 13:21

    O fajnie!:)Jak tylko wypróbuję to dam znać 🙂

  • Reply
    Savanah Posyłek
    06/10/2016 at 18:02

    Tatra pycha!Tylko jak na mój piekarnik wystarczyło jej 30min.I trochę jązmodyfikowałam tzn. zamiast dodać czosnek i zioła do tarty zrobiłam do niej dip właśnie ze śmietany, czosnku i bazyli.:)

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      07/10/2016 at 10:24

      Cieszę się 🙂 Spróbuj także Tarty z fetą, szpinakiem i pomidorami – nieskromnie powiem, że każdy się nią zachwyca. Pozdrawiam serdecznie 😉

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top