Po raz pierwszy robiłam wytrawną tartę na cieście francuskim. Wyszło… genialnie 🙂
Składniki
– ok. 200g surowego łososia
– opakowanie ciasta francuskiego
– brokuł
– śmietanka 30%, 330ml
– jajko
– 2 ząbki czosnku
– 2 szczypty gałki muszkatołowej
– garść parmezanu
– pomidorki koktajlowe
– sól i pieprz
Na początku przygotowujemy łososia. Pieprzymy go i solimy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W tym samym czasie wstawiamy do wody brokuła (do osolonej wody), aby się ugotował.
Kiedy brokuł się ugotuje, czekamy, aż wystygnie, dodajemy do niego śmietankę, jajko, gałkę, czosnek, sól i pieprz – całość blendujemy.
Wykładamy formę ciastem francuskim, zalewamy ją brokułowym sosem, następnie dodajemy na masę rozdrobnionego łososia oraz pomidorki pokrojone na połówki. Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut. Tarta będzie gotowa, kiedy wierz się lekko zrumieni, a brzegi ciasta francuskiego będą upieczone.
Możemy podać tak jak ja, ozdobione liśćmi bazylii 🙂
Smacznego!
6 komentarzy
Savanah Posyłek
08/10/2016 at 13:21O fajnie!:)Jak tylko wypróbuję to dam znać 🙂
Savanah Posyłek
06/10/2016 at 18:02Tatra pycha!Tylko jak na mój piekarnik wystarczyło jej 30min.I trochę jązmodyfikowałam tzn. zamiast dodać czosnek i zioła do tarty zrobiłam do niej dip właśnie ze śmietany, czosnku i bazyli.:)
Kasia Nowakowska
07/10/2016 at 10:24Cieszę się 🙂 Spróbuj także Tarty z fetą, szpinakiem i pomidorami – nieskromnie powiem, że każdy się nią zachwyca. Pozdrawiam serdecznie 😉