Makaron z pieczarkami i kurczakiem jest moim kolejnym przepisem na szybkie danie obiadowe. Wystarczy 30 minut i gotowe! Danie jest bardzo syte – z podanych proporcji wyjdzie około 4 porcje, którymi z pewnością się najecie… no chyba, że lubicie jeść za dwóch 🙂 Makaron z pieczarkami będzie także wspaniałym pomysłem na obiad do pracy – jak wiecie, bardzo często zabieram ze sobą na lunch makarony w pudełkach, bo to sprawdzone i smaczne rozwiązanie. Oczywiście ten makaron smakuje najlepiej posypany natką pietruszki lub koperkiem, które dodadzą mu wyrazistości, a także sprawią, że będzie wyglądał bardziej apetycznie 🙂 Zapraszam Was do skorzystania z tego prostego i szybkiego przepisu – mam nadzieję, że Wam posmakuje!
Zobaczcie też:
Makaron z pieczarkami i szynką
Kasza jęczmienna z pieczarkami, pomidorami i natką pietruszki
Jajka nadziewane pieczarkami
Przepis na makaron z pieczarkami i kurczakiem
Drukuj przepisSkładniki
- 400 g piersi z kurczaka
- opakowanie pieczarek mrożonych Poltino - 400 g
- 2 szalotki
- 250 ml śmietanki do sosów 18%
- garść natki pietruszki + do posypania
- sól i pieprz
- łyżka masła
- olej do smażenia
- 300 g makaronu
Przepis
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy na nią zamrożone pieczarki. Smażymy na średnim ogniu do momentu odparowania wody z grzybów.
Na drugiej patelni podsmażamy posiekaną szalotkę oraz pokrojonego w kostkę kurczaka.
Kiedy woda wyparuje z pieczarek, dodajemy do nich kurczaka z szalotką.
Całość zalewamy śmietanką i gotujemy na małym ogniu około 10 minut.
Doprawiamy solą oraz pieprzem i dodajemy natkę.
Podajemy z makaronem.
1 komentarz
Zjedzmy
16/05/2017 at 12:48Klasyczny obiad i jaki smaczny! 🙂 Super!