Makarony/ Obiady

Makaron z pieczarkami i kurczakiem

Makaron z pieczarkami i kurczakiem jest moim kolejnym przepisem na szybkie danie obiadowe. Wystarczy 30 minut i gotowe! Danie jest bardzo syte – z podanych proporcji wyjdzie około 4 porcje, którymi z pewnością się najecie… no chyba, że lubicie jeść za dwóch 🙂


Zobaczcie też: Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Przepis na makaron z pieczarkami i kurczakiem

Drukuj przepis
Porcji: 3-4 Czas gotowania: 30 minut

Składniki

  • 400 g piersi z kurczaka
  • opakowanie pieczarek mrożonych Poltino - 400 g
  • 2 szalotki
  • 250 ml śmietanki do sosów 18%
  • garść natki pietruszki + do posypania
  • sól i pieprz
  • łyżka masła
  • olej do smażenia
  • 300 g makaronu

Przepis

1

Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy na nią zamrożone pieczarki. Smażymy na średnim ogniu do momentu odparowania wody z grzybów.

2

Na drugiej patelni podsmażamy posiekaną szalotkę oraz pokrojonego w kostkę kurczaka.

3

Kiedy woda wyparuje z pieczarek, dodajemy do nich kurczaka z szalotką.

4

Całość zalewamy śmietanką i gotujemy na małym ogniu około 10 minut.

5

Doprawiamy solą oraz pieprzem i dodajemy natkę.

6

Podajemy z makaronem.

*wpis powstał we współpracy z marką Poltino

Może ci się spodobać

1 komentarz

  • Reply
    Zjedzmy
    16/05/2017 at 12:48

    Klasyczny obiad i jaki smaczny! 🙂 Super!

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top