Pamiętacie akcje Zdrowie Smakuje i Inspiruje? :)To właśnie w ramach tej akcji wystąpiłam w Dzień Dobry TVN i przygotowywałam dania z użyciem mąki i makaronu pełnoziarnistego. Dziś natomiast chcę zainspirować Was szybkim daniem z kaszy, które sprawdzi się doskonale zarówno na obiad, jak i lunch do pracy. Dodatkowo w proponowanej wersji danie jest bezmięsne, dlatego też będzie idealne dla tych, którzy za mięskiem nie przepadają. Dla pozostałych natomiast podkreślam, że moim zdaniem dodanie do dania dowolnego rodzaju mięsa, dodatkowo może je wzbogacić.
Składniki:
– szklanka kaszy jęczmiennej
– ok. 6 pieczarek
– garść pomidorków koktajlowych
– garść pietruszki
– 3 ząbki czosnku
– średnia cebula
– 0,75 – 1 litr bulionu
– 2 łyżki masła
– sól, pieprz
Siekamy czosnek, a cebulkę kroimy w cienkie plasterki – podsmażamy na łyżce masła do zeszklenia. Następnie dodajemy kaszę i obsmażamy około 5 minut, po czym dolewamy odrobinę bulionu, tak, aby pokrył składniki. Kiedy bulion się wchłonie, dolewamy kolejną partię i czekamy na wchłonięcie w kaszę – powtarzamy tę samą czynność do całkowitego zużycia bulionu.
W międzyczasie pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na dużym ogniu na łyżce masła do momentu, aż wyparuje z nich woda. Przygotowujemy także pomidorki – kroimy w ćwiartki oraz natkę, siekając ją na drobno.
Kiedy zużyjemy cały bulion i kasza napęcznieje, dodajemy pieczarki, pomidorki, natkę i mieszamy danie. Doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy pokrywką i dusimy jeszcze około 5 minut.
Smacznego!
3 komentarze
Kasia Nowakowska
02/04/2014 at 06:39Surowa 🙂 Ona pęcznieje w trakcie dolewania do niej bulionu.
Anonymous
01/04/2014 at 21:29a ja mam pytanie – mam nadzieję, że nie wyjdę na idiotkę ale jestem zielona w kuchni 🙂
czy kasza którą wrzucamy na patelnie ma być ugotowana czy na surowo?
Z góry dziękuję i pozdrawiam!
Karola Wie
29/03/2014 at 10:59Jestem fanka kaszy jaglanej . Zapraszam do mnie http://zdrowiejesrok.blogspot.com/