Obiady/ Zupy

Zupa krem z mrożonego groszku

Za sprawą jesieni, zupy krem królują w moim menu 🙂 Tym razem zupa krem z mrożonego groszku. Mimo użycia tylko kilku składników jest niezwykle aromatyczna – intensywnie czuć groszek! Jest najszybszą w przygotowaniu, spośród innych przepisów na zupy, które znajdziecie na blogu.


Zapraszam też do wpisu: 8 przepisów na zupy krem

Przepis na zupę z zielonego groszku

Drukuj przepis
Porcji: 3-4 Czas gotowania: 15 min

Składniki

  • 400g mrożonego zielonego groszku Poltino
  • ząbek czosnku
  • szalotka
  • około 2 szklanek bulionu
  • 2 łyżki masła
  • łyżka oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • grzanki do podania

Przepis

1

Szalotkę i czosnek siekamy. Podsmażamy na oleju, dodajemy zamrożony groszek i masło.

2

Kiedy warzywa się zeszklą, dolewamy bulion - ilość taka, aby zakrywała groszek.

3

Gotujemy do momentu zagotowania.

4

Blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem.

5

Podajemy z grzankami.

Porady

Jeżeli nie posiadacie bulionu, użyjcie kostki rosołowej.

krem_z_groszku_3krem_z_groszku_2


Chcesz zrobić własne grzanki? Sprawdź przepis na grzanki do zup i sałatek.


*Wpis powstał we współpracy z marką Poltino

Może ci się spodobać

3 komentarze

  • Reply
    Mrożone owoce - dlaczego warto je mieć w lodówce? - kuchniabazylii.pl
    28/11/2016 at 20:59

    […] Zobaczie przepis na zupę krem z mrożonego groszku. […]

  • Reply
    Barbara Wiśniewska
    29/09/2016 at 12:04

    Za zielonym groszkiem nie przepadam. Jest dla mnie mdły. Ale w takim wykonaniu przemawia do mnie na tak:)

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top