Za sprawą jesieni, zupy krem królują w moim menu 🙂 Tym razem zupa krem z mrożonego groszku. Mimo użycia tylko kilku składników jest niezwykle aromatyczna – intensywnie czuć groszek! Jest najszybszą w przygotowaniu, spośród innych przepisów na zupy, które znajdziecie na blogu.
Zapraszam też do wpisu: 8 przepisów na zupy krem
Przepis na zupę z zielonego groszku
Drukuj przepisSkładniki
- 400g mrożonego zielonego groszku Poltino
- ząbek czosnku
- szalotka
- około 2 szklanek bulionu
- 2 łyżki masła
- łyżka oleju
- sól i pieprz do smaku
- grzanki do podania
Przepis
Szalotkę i czosnek siekamy. Podsmażamy na oleju, dodajemy zamrożony groszek i masło.
Kiedy warzywa się zeszklą, dolewamy bulion - ilość taka, aby zakrywała groszek.
Gotujemy do momentu zagotowania.
Blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z grzankami.
Porady
Jeżeli nie posiadacie bulionu, użyjcie kostki rosołowej.
Chcesz zrobić własne grzanki? Sprawdź przepis na grzanki do zup i sałatek.
*Wpis powstał we współpracy z marką Poltino
4 komentarze
Agnieszka
22/11/2018 at 17:51Rewelacja. Przepyszny i bardzo szybki do zrobienia.
Polecam
Kasia Nowakowska
26/11/2018 at 20:10Dziękuję Agnieszko 🙂
Barbara Wiśniewska
29/09/2016 at 12:04Za zielonym groszkiem nie przepadam. Jest dla mnie mdły. Ale w takim wykonaniu przemawia do mnie na tak:)
Kasia Nowakowska
22/11/2016 at 20:40Ta zupka jest przepyszna! 🙂