Dania z wieprzowiną/ Obiady

Zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami

Zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami to pyszne danie, które zrobicie z ogólnodostępnych składników. Mogę się założyć, ale większość z nich macie na pewno w domu. W zapiekance ziemniaczanej z kiełbasą znajdziecie oprócz tytułowych składników paprykę, cebulę, ser, śmietanę, bulion oraz przyprawy. Takie danie jest idealne dla osób, które nie lubią codziennie stać przy garach lub po prostu nie mają czasu. Zapiekanka spokojnie wystarczy  dla 2-3 osób na dwa dni, chyba, że jecie duże porcje, to ta nie będzie wystarczająca 😉 Nie jest to bowiem, jakieś wykwintne danie, ale baaardzo smaczne oraz sycące.


Zajrzyjcie także do innych przepisów na zapiekanki:

Zielona, warzywna zapiekanka z mięsem mielonym

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Zapiekanka makaronowa z boczkiem i brokułami

Przepis na zapiekankę z kiełbasą i ziemniakami

Drukuj przepis
Porcji: 6 Czas gotowania: 1,5 godziny

Składniki

  • około 0,6 kg ziemniaków
  • 300 g kiełbasy śląskiej/krakowskiej
  • 2 cebule
  • połowa papryki
  • 200 ml bulionu
  • 250 ml słodkiej śmietanki 12%
  • 2 jajka
  • 2 garście sera cheddar lub sera żółtego
  • łyżka tymianku
  • odrobina oleju
  • sól i pieprz
  • folia aluminiowa do przykrycia formy

Przepis

1

Ziemniaki obieramy i obgotowujemy na półtwardo (wodę do gotowania ziemniaków solimy jak zazwyczaj). Ziemniaki odcedzamy, studzimy i kroimy w plasterki. Wykładamy ziemniakami formę.

2

Kiełbasę kroimy w plasterki, a cebule w pióra - podsmażamy na odrobinie oleju do zrumienienia, doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na warstwę ziemniaków w formie.

3

Paprykę kroimy w paseczki, wykładamy na kiełbasę z cebulą oraz posypujemy tymiankiem. Tak przygotowane składniki zakrywamy warstwą ziemniaków.

4

Całość podlewamy bulionem. Śmietankę mieszamy z dwoma jajkami do dokładnego połączenia, zalewamy nią ziemniaki tak, aby wszystkie je pokryła. Następnie posypujemy wierzch zapiekanki startym serem.

5

Zapiekankę przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 160 stopniach w piekarniku nastawionym góra dół przez 30 minut, a następnie zdejmujemy folię i zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze około 10 minut, aby zapiekanka się z wierzchu zrumieniła.

Porady

Warstwy zapiekanki to: - ziemniaki - kiełbasa z cebulą - papryka - ziemniaki - śmietana z jajkami - starty ser

  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top