Risotto z kurkami zachwyca swoim delikatnym smakiem oraz lekkością. Doskonałe na letni obiad, tym bardziej, że przygotowuje się je w mig. Do przygotowania dania potrzeba Wam zaledwie kurek, ryżu, cebuli, czosnku, masła oraz parmezanu. Pamiętajcie, aby przy przygotowaniu risotto używać właściwego ryżu arborio, który jest do niego specjalnie przeznaczony. Jeżeli użyjecie innego rodzaju, ryż się rozgotuje i zamiast risotto, powstanie mało apetyczna papka. Risotto z kurkami przygotowywałam zaledwie pół godziny, dlatego zachęcam Was, aby się skusić i wypróbować ten przepis! 🙂 Oryginalne risotto jest przygotowywane na białym winie, jednak ja tutaj pominęłam ten krok.
Zobacz też:
Risotto z krewetkami i cukinią
Risotto grzybowe
Risotto bianco – Jamie Oliver – klasyczne risotto
Przepis na risotto z kurkami
Drukuj przepisSkładniki
- 2 ząbki czosnku
- średnia cebula
- 2 łyżki masła
- 250 g kurek
- 700 ml bulionu
- szklanka ryżu do risotto
- garść parmezanu
- sól i pieprz do smaku
- zioła do ozdoby
Przepis
Czosnek siekamy, a cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy do zeszklenia na łyżce masła. Następnie dodajemy kurki pokrojone w małe kawałki. Kiedy delikatnie się podsmażą, wsypujemy na patelnię ryż i smażymy około 3 minut.
Następnie całość zalewamy odrobiną bulionu - tak aby bulion pokrył minimalnie ryż. Kiedy ryż wchłonie bulion, dodajemy kolejną partię bulionu. Czynność powtarzamy do momentu wykorzystania całego bulionu.
Po tym czasie ryż powinien być już miękki. Jeżeli wydaje się Wam zbyt twardy, dodajcie jeszcze odrobinę bulionu lub wody.
Na samym końcu risotto zdejmujemy z ognia, dodajemy do niego łyżkę masła, garść parmezanu, dokładnie mieszamy, doprawiamy pieprzem i nakładamy na talerze.
Ozdabiamy ziołami i posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
Porady
Risotto róbcie w wysokiej patelni lub płaskim garnku.
0 komentarzy