Obiady

Risotto z krewetkami i cukinią

Risotto z krewetkami i cukinią to danie, które wbrew pozorom przygotowuje się bardzo szybko. Delikatna cukinia, krewetki, to wszystko w pysznym “własnym” sosie… idealnie się komponuje. Całość dopełnia oczywiście czosnek, parmezan i świeżo mielony pieprz. To jedno z tych dań, które będę przygotowywać często. Także nie zawahałabym się podać go gościom, którzy nie lubią krewetek. Sądzę, że po tym risotto, na pewno by się przekonali do ich smaku. Risotto z krewetkami i cukinią sprawdzi się także na kolacji we dwoje… w końcu owoce morza to afrodyzjak 😀 Także smacznego i miłych wieczorów 🙂


Zobacz też:

Risotto z suszonymi pomidorami i natką pietruszki

Risotto z groszkiem cukrowym

Krewetki w cieście piwno-kokosowym

Czosnkowe krewetki z ryżem

Drukuj przepis
Porcji: 3 Czas gotowania: 40 minut

Składniki

  • 250 g krewetek
  • średnia cukinia
  • średnia cebula
  • szklanka ryżu do risotto
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 0,5 l bulionu
  • garść parmezanu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do podania

Przepis

1

Cebulkę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Cukinie kroimy na pół, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w średnią kostkę. Podsmażamy na oliwie na patelni. Smażymy do zeszklenia.

2

Następnie na patelnie dodajemy ryż i smażymy dosłownie 2-3 minuty. Zlewamy winem. Gotujemy, aż wino odparuje. Następnie na patelnie wlewamy chochlę bulionu, gotujemy całość, aż bulion odparuje. Czynność powtarzamy kilka razy, do momentu, aż ryż będzie miękki. Doprawiamy solą i pieprzem.

3

W międzyczasie czosnek drobno siekamy. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy czosnek oraz krewetki - około 4 minut. Całość z patelni (razem z masłem i czosnkiem) dodajemy do wcześniej przygotowanego ryżu. Dodajemy parmezan. Mieszamy. Podajemy posypane natką pietruszki oraz pieprzem.

 

Może ci się spodobać

2 komentarze

  • Reply
    posmakujto!
    01/03/2018 at 23:44

    Wygląda rewelacyjnie!

     
    • Reply
      Kasia Nowakowska
      02/03/2018 at 10:24

      Dziękuję 🙂

       

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top