Krupnik tradycyjny – w dzieciństwie nie przepadałam, a wręcz nie lubiłam tej zupy. Jedynie co mnie to satysfakcjonowało to zupa pomidorowa, barszcz biały czy zupa ogórkowa. Jednak jak wiecie, wraz z wiekiem zmieniają się przyzwyczajenia. Tak samo, jak nie lubiłam kiedyś czosnku i nie wyobrażałam sobie, jak można coś o czosnkowym smaku przełknąć. Dziś czosnek w mojej kuchni króluje i mam go zawsze w zapasie. Wracając do krupniku, to smaczna, pożywna oraz lekka zupa. Polecana jest w czasie problemów żołądkowych oraz przy przeziębieniu. Najlepszy krupnik to ten zrobiony na mięsnym wywarze – ja do jego przygotowania używam zazwyczaj żeberek lub skrzydełek. Możecie oczywiście użyć także indyka czy kaczki.
Zobacz też:
Zupa porowa
Zupa pomidorowa
Zupa krem pomidorowa – z pieczonych pomidorów
Rosół – jak ugotować?
Przepis na krupnik tradycyjny
Drukuj przepisSkładniki
- 2 skrzydełka lub kawałek żeberka
- 2 duże marchewki
- 2 średnie pietruszki
- kawałek selera
- kawałek białej części pora
- ziemniak
- 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej
- liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- garść natki pietruszki
Przepis
Mięso zalewamy dwoma litrami zimnej wody. Gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy mięso się zagotuje zdejmujemy szumowiny i wkładamy marchewki, pietruszki, selera, pora, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy około 30 minut, aż warzywa zmiękną i wyjmujemy je z wywaru.
Warzywa kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki obieramy i także kroimy w kostkę. Dodajemy wszystkie warzywa do wywaru, a następnie wsypujemy kaszę jęczmienną. Ważne jest, aby nie dodawać zbyt dużo kaszy, by krupnik nie powstał zbyt gęsty - kasza może nawet potroić objętość.
Całość doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy kolejne 30 minut do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, a kasza nabierze objętości. Gdyby stało się tak, że krupnik będzie zbyt gęsty, dodajcie śmiało odrobinę wody.
Na koniec wrzucamy natkę pietruszki i jeżeli potrzeba doprawiamy jeszcze raz solą oraz pieprzem.
20 komentarzy
mamaivon
11/10/2021 at 13:33Przepis na prawdę tradycyjny. Ja, oprócz skrzydełek, dodaję żołądki z indyka. Pyszny obiad jednodaniowy.
Radek
07/10/2020 at 15:47Bardzo dobry przepis,ja zamiast żeberek czy skrzydełek dałem pierś z kurczaka…mam dietę niskotłuszczową i cukrzyce.Ten krupnik nie podbija cukru co w moim przypadku jest bardzo istotne Pozdrawiam
Kasia Nowakowska
07/10/2020 at 19:09Dziękuję za opinię 🙂
jolcik
21/04/2020 at 14:35ugotowany,
pychotka
natki pietruszki nie szczędziłam 😉
dzięki
anna
29/03/2020 at 11:38wszystko fajne ale warzywa kroi sie od razu i wrzuca raz a nie wyjmuje gorące by sie poparzyć:( Pierwsze słyszę a u mnie w rodzinie krupnik to ulubione danie:) Najlepiej od razu pokroic w kosteczkę i już nie wyjmować 😀
Kasia Nowakowska
29/03/2020 at 14:08Ja tak robię, bo łatwiej się je kroi jak są miękkie 🙂 każdy ma swój sprawdzony sposób
Vanessa
16/10/2018 at 12:41Hej!
2 razy gotujemy warzywa? Bo najpierw jest by ugotowac, potem wyjac pokroic tak i znow gotowac?
Jestem takim amatorem, że musze spytac haha
Kasia Nowakowska
17/10/2018 at 19:48Tak 🙂 Tak będzie łatwiej kroić, kiedy będą miękkie
Krupcia
17/11/2019 at 15:48Ale jeśli wyjmujemy gdy będą miękkie to dlaczego znowu gotujemy aż będą miękkie? Dwa razy będą miękkie? Proszę popraw ten przepis 😃
Kasia Nowakowska
17/11/2019 at 16:03chodziło mi o ziemniaki, poprawiłam, dzięki 🙂
Mangod
08/10/2018 at 19:47Dzięki.Jest bardzo dobry 😉
Kasia Nowakowska
08/10/2018 at 20:04Smacznego 🙂
Aga
25/08/2018 at 15:00ja właśnie gotuje, dodałam żeberka i ( 3 szt
.) skrzydełka….super, Dziękuje za przepis
Kasia Nowakowska
03/09/2018 at 13:15Polecam się 🙂
Kasia
06/08/2018 at 20:17Pycha, sprawdzony zapisany przepis
Nstalia
20/07/2018 at 15:04Ugotowałam 😀 1 krupnik w moim życiu i jest pyszny 😀 dziękuję 😉
Kasia Nowakowska
23/07/2018 at 19:21Smacznego! 🙂
Monika-BlogMama.pl
28/06/2018 at 14:10Dziś właśnie będę gotować zupę z tego przepisu. 😉
Gloria
01/03/2018 at 09:39Coś cienki ten krupnik – 2 litry wody i tylko 2 skrzydełka?
Kasia Nowakowska
01/03/2018 at 09:49oczywiście możesz dodać większą ilość mięsa 🙂