Zupa pomidorowa na naszych stołach gości zazwyczaj w poniedziałki, kiedy zostanie niedzielny rosół, bo na jego bazie jest oczywiście najlepsza. Niektórzy przygotowują zupę z użyciem kostek rosołowych, jednak nie ma ona takiego aromatu, jak gotowana na wywarze. Nie znam osoby, która pogardziłaby dobrą pomidorówką czy kremem z pomidorów, a Wy? Najbardziej lubię zupę pomidorową z makaronem świderki, bądź też ryżem 🙂
Zobacz przepis na domowy rosół!
Przepis na zupę pomidorową
Drukuj przepisSkładniki
- - 1,5l rosołu, bądź wywaru z kostek rosołowych
- - 90g koncentratu pomidorowego
- - 2 łyżki śmietany
- - makaron do podania
- - natka pietruszki do posypania
Przepis
Do gorącego rosołu dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i zagotowujemy zupę.
Do szklanki z dwoma łyżkami śmietany dolewamy chochlę gorącej zupy i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek.
Do gotującej się zupy (na małym ogniu) stopniowo dolewamy zawartość szklanki, cały czas mieszając. Zagotowujemy.
Gotową zupę podajemy z ugotowanym makaronem i natką pietruszki.
3 komentarze
Urszula
21/06/2021 at 20:27Zupka pomidorowa-jedna z moich ulubionych. Do garnka z taką zupą dodaję kawałek masła bazyliowego, masło robię sama
Łukasz
27/05/2017 at 21:13To jest moja jedna z najlepszych zup 🙂 Pozdrawiam
Elak_kr
02/05/2017 at 16:06uwielbiam zupę pomidorową i na pewno ją wypróbuje. Sama zaczęłam prowadzić blog kulinarny, ale chętnie spróbuje Twoich przepisów !!! 🙂