Obiady/ Tradycyjne zupy/ Zupy

Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa na naszych stołach gości zazwyczaj w poniedziałki, kiedy zostanie niedzielny rosół, bo na jego bazie jest oczywiście najlepsza. Niektórzy przygotowują zupę z użyciem kostek rosołowych, jednak nie ma ona takiego aromatu, jak gotowana na wywarze. Nie znam osoby, która pogardziłaby dobrą pomidorówką czy kremem z pomidorów, a Wy? Najbardziej lubię zupę pomidorową z makaronem świderki, bądź też ryżem 🙂


Zobacz przepis na domowy rosół!

Przepis na zupę pomidorową

Drukuj przepis
Porcji: 5 Czas gotowania: 15 minut

Składniki

  • - 1,5l rosołu, bądź wywaru z kostek rosołowych
  • - 90g koncentratu pomidorowego
  • - 2 łyżki śmietany
  • - makaron do podania
  • - natka pietruszki do posypania

Przepis

1

Do gorącego rosołu dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i zagotowujemy zupę.

2

Do szklanki z dwoma łyżkami śmietany dolewamy chochlę gorącej zupy i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek.

3

Do gotującej się zupy (na małym ogniu) stopniowo dolewamy zawartość szklanki, cały czas mieszając. Zagotowujemy.

4

Gotową zupę podajemy z ugotowanym makaronem i natką pietruszki.

  
    

Może ci się spodobać

3 komentarze

  • Reply
    Urszula
    21/06/2021 at 20:27

    Zupka pomidorowa-jedna z moich ulubionych. Do garnka z taką zupą dodaję kawałek masła bazyliowego, masło robię sama

  • Reply
    Łukasz
    27/05/2017 at 21:13

    To jest moja jedna z najlepszych zup 🙂 Pozdrawiam

  • Reply
    Elak_kr
    02/05/2017 at 16:06

    uwielbiam zupę pomidorową i na pewno ją wypróbuje. Sama zaczęłam prowadzić blog kulinarny, ale chętnie spróbuje Twoich przepisów !!! 🙂

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top