Mięsa/ Obiady

Prosty gulasz wieprzowy

Prosty gulasz wieprzowy gości u mnie dość często z kilku powodów. Jest prosty w przygotowaniu, szybki, a składniki do jego przygotowania są powszechnie dostępne, bo w zasadzie potrzebujemy do niego tylko kawałka mięsa wieprzowego, cebuli, odrobiny mąki oraz kilku przypraw, które zazwyczaj mamy w domu. Taki gulasz możecie podawać z bardzo różnymi dodatkami. Świetnie będzie komponował się z kaszami, zarówno gryczaną jak i jęczmienną, będzie pasował także do ziemniaków, kopytek czy klusek śląskich. To wspaniały obiad do zabrania ze sobą do pracy. Gulasz przygotujcie z łopatki wieprzowej lub karkówki wieprzowej – będzie najlepszy. Schab na gulasz będzie zbyt suchy, chyba, że kawałki schabu wymieszacie z wyżej wymienionymi rodzajami wieprzowiny. Smacznego!


Zobacz też:

Karkówka w sosie własnym

Gulasz z jelenia na czerwonym winie z pieczarkami

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Polędwiczki w kremowym sosie własnym

Przepis na prosty gulasz wieprzowy

Drukuj przepis
Porcji: 3 Czas gotowania: 1 godzina

Składniki

  • 700 g wieprzowiny (karkówka, łopatka)
  • duża cebula
  • pół szklanki mąki
  • olej do smażenia
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • szklanka wody
  • sól i pieprz

Przepis

1

Wieprzowinę kroimy na kawałki o wielkości około 2x2 cm. Oprószamy solą i pieprzem oraz obtaczamy w mące. Tak przygotowane mięso smażymy na mocno rozgrzanej patelni do zrumienienia.

2

Przekładamy mięso do garnka, a na tej samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w plasterki do zrumienienia. Przekładamy ją także do garnka.

3

Całość podlewamy wodą oraz dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Dusimy około godzinę pod przykryciem, do momentu, aż mięso będzie miękkie, a sos własny zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

4

Podajemy z kaszą, ziemniakami, kopytkami lub kluskami śląskimi.

 

 

Może ci się spodobać

2 komentarze

  • Reply
    ANNA
    29/01/2018 at 13:47

    zrobilam i jest przepyszny, zamiast przypraw podanych w przepisie kupilam gotowa przypawe do gulaszu.na czy smazyc zeby bylo bardziej dietetycznie ?

     
    • Reply
      Kasia Nowakowska
      29/01/2018 at 13:54

      Może na oleju kokosowym? 🙂

       

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top