Prosty gulasz wieprzowy gości u mnie dość często z kilku powodów. Jest prosty w przygotowaniu, szybki, a składniki do jego przygotowania są powszechnie dostępne, bo w zasadzie potrzebujemy do niego tylko kawałka mięsa wieprzowego, cebuli, odrobiny mąki oraz kilku przypraw, które zazwyczaj mamy w domu. Taki gulasz możecie podawać z bardzo różnymi dodatkami. Świetnie będzie komponował się z kaszami, zarówno gryczaną jak i jęczmienną, będzie pasował także do ziemniaków, kopytek czy klusek śląskich. To wspaniały obiad do zabrania ze sobą do pracy. Gulasz przygotujcie z łopatki wieprzowej lub karkówki wieprzowej – będzie najlepszy. Schab na gulasz będzie zbyt suchy, chyba, że kawałki schabu wymieszacie z wyżej wymienionymi rodzajami wieprzowiny. Smacznego!
Zobacz też:
Karkówka w sosie własnym
Gulasz z jelenia na czerwonym winie z pieczarkami
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Polędwiczki w kremowym sosie własnym
Przepis na prosty gulasz wieprzowy
Drukuj przepisSkładniki
- 700 g wieprzowiny (karkówka, łopatka)
- duża cebula
- pół szklanki mąki
- olej do smażenia
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- szklanka wody
- sól i pieprz
Przepis
Wieprzowinę kroimy na kawałki o wielkości około 2x2 cm. Oprószamy solą i pieprzem oraz obtaczamy w mące. Tak przygotowane mięso smażymy na mocno rozgrzanej patelni do zrumienienia.
Przekładamy mięso do garnka, a na tej samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w plasterki do zrumienienia. Przekładamy ją także do garnka.
Całość podlewamy wodą oraz dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Dusimy około godzinę pod przykryciem, do momentu, aż mięso będzie miękkie, a sos własny zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z kaszą, ziemniakami, kopytkami lub kluskami śląskimi.
2 komentarze
ANNA
29/01/2018 at 13:47zrobilam i jest przepyszny, zamiast przypraw podanych w przepisie kupilam gotowa przypawe do gulaszu.na czy smazyc zeby bylo bardziej dietetycznie ?
Kasia Nowakowska
29/01/2018 at 13:54Może na oleju kokosowym? 🙂