Makarony/ Obiady

Makaron z suszonymi pomidorami, kozim serem i szałwią

Delikatny sos szałwiowy? Czemu nie! 🙂 Wystarczy kilka minut ziół na patelni i uwalnia się ten wspaniały aromat…
Przy okazji chciałam wypróbować włoski makaron jajeczny Belli, sprowadzany z rodzinnej manufaktury. Na pewno nie można go porównać z tym produkowanym na masową skalę. Dużo bardziej sycący i smaczniejszy – twardszy, nie rozpadający się, a taki właśnie lubię. W końcu sekret najlepszych włoskich makaronów tkwi w sposobie ich wytwarzania i to się potwierdza.
Dodatkowo w przepisie użyłam dość charakterystycznych i ostrych smaków, a nie wszyscy takie lubią. Jednak makaron z bazą szałwiową, nawet bez dodatków jest smaczny! Właśnie w takiej wersji uciekło mi z patelni pół porcji 😉
Składniki:
– makaron
– garść listków szałwi
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– łyżka masła
– sól i pieprz
– ser kozi
– suszone pomidory
– szałwia do dekoracji
Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, po czym dodajemy garść szałwii i podsmażamy kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy ugotujemy makaron. nakładamy go na patelnię i mieszamy z sosem. Nakładamy na talerze układając dodatki i ozdabiając liśćmi szałwi.
Prosto, szybko, smacznie!

Może ci się spodobać

9 komentarzy

  • Reply
    Kasia Nowakowska
    23/09/2013 at 19:32

    Dziękuję Wam! 🙂

  • Reply
    Turystyka Gdańsk
    23/09/2013 at 17:43

    NIc dodać, nic ująć. Jak dla mnie bomba. Gratulacje.

  • Reply
    Lżej.pl
    21/09/2013 at 12:43

    Wygląda super. I jeszcze ta szałwia. 🙂

  • Reply
    Ola
    11/09/2013 at 07:53

    ten makaron wygląda rzeczywiście dobrze!

  • Reply
    Monia
    11/09/2013 at 06:54

    Szybko i smacznie:). Wygląda pięknie

  • Reply
    pastawithapplepie.blogspot.com
    11/09/2013 at 06:36

    musi być bardzo aromatyczny 😉

  • Reply
    Dominika (Nóż i Widelec)
    10/09/2013 at 17:41

    Wspaniale wygląda 🙂

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top