Delikatny sos szałwiowy? Czemu nie! 🙂 Wystarczy kilka minut ziół na patelni i uwalnia się ten wspaniały aromat…
Przy okazji chciałam wypróbować włoski makaron jajeczny Belli, sprowadzany z rodzinnej manufaktury. Na pewno nie można go porównać z tym produkowanym na masową skalę. Dużo bardziej sycący i smaczniejszy – twardszy, nie rozpadający się, a taki właśnie lubię. W końcu sekret najlepszych włoskich makaronów tkwi w sposobie ich wytwarzania i to się potwierdza.
Dodatkowo w przepisie użyłam dość charakterystycznych i ostrych smaków, a nie wszyscy takie lubią. Jednak makaron z bazą szałwiową, nawet bez dodatków jest smaczny! Właśnie w takiej wersji uciekło mi z patelni pół porcji 😉
Składniki:
– makaron
– garść listków szałwi
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– łyżka masła
– sól i pieprz
– ser kozi
– suszone pomidory
– szałwia do dekoracji
Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, po czym dodajemy garść szałwii i podsmażamy kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy ugotujemy makaron. nakładamy go na patelnię i mieszamy z sosem. Nakładamy na talerze układając dodatki i ozdabiając liśćmi szałwi.
Prosto, szybko, smacznie!
9 komentarzy
Kasia Nowakowska
23/09/2013 at 19:32Dziękuję Wam! 🙂
Turystyka Gdańsk
23/09/2013 at 17:43NIc dodać, nic ująć. Jak dla mnie bomba. Gratulacje.
Lżej.pl
21/09/2013 at 12:43Wygląda super. I jeszcze ta szałwia. 🙂
Ola
11/09/2013 at 07:53ten makaron wygląda rzeczywiście dobrze!
Monia
11/09/2013 at 06:54Szybko i smacznie:). Wygląda pięknie
pastawithapplepie.blogspot.com
11/09/2013 at 06:36musi być bardzo aromatyczny 😉
Kasia Nowakowska
11/09/2013 at 17:39Owszem, zachęcam jak najbardziej do wypróbowania 😉
Dominika (Nóż i Widelec)
10/09/2013 at 17:41Wspaniale wygląda 🙂
Kasia Nowakowska
10/09/2013 at 18:09Dziękuję! 🙂 A smakowite też jest! Szałwia rządzi 🙂