Makarony/ Makarony z wieprzowiną/wołowiną/ Mięsa/ Obiady

Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese to jeden z najpopularniejszych makaronów, jakie lądują na stołach. Co ważne, jest stosunkowo szybki do przyrządzenia, a do tego dość syty i nie wymagający nadprzyrodzonych umiejętności.


Polecam Wam także przepis na Spaghetti carbonara czy Makaron z zielonym pesto.

Przepis na spaghetti blognese

Drukuj przepis
Porcji: 2 Czas gotowania: 1 godzina

Składniki

  • 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pomidory z puszki, bądź kartonik przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża bazylia do podania
  • parmezan do podania
  • olej do smażenia
  • makaron

Przepis

1

Cebulę i czosnek drobno siekam i podsmażam na małej ilości oleju. Następnie dodaję mięso.

2

Kiedy mięso się wysmaży, zalewam całość pomidorami/przecierem pomidorowym. Przykrywam pokrywką i duszę na małym ogniu około 30 minut.

3

Po tym czasie, zdejmuję pokrywkę i doprawiam sos ziołami, papryką, cukrem, solą oraz pieprzem. Gotuje na małym ogniu bez przykrycia, aby sos zgęstniał.

4

Kiedy sos doprawię według upodobań smakowych, podaję go z makaronem, parmezanem i świeżą bazylią.

Porady

Niekiedy do sosu dodaję także ostrej papryki - spróbujcie!

 

  
    

Może ci się spodobać

4 komentarze

  • Reply
    basiaP
    16/05/2011 at 11:15

    lubię spaghetti bolognese i też robię sama:)

  • Reply
    jadalnepijalne
    13/05/2011 at 21:53

    Jeśli się ma, to można oprócz marchewki użyć selera naciowego. Sam daję oregano od razu, przy smażeniu cebuli. Gdzieś czytałem, że potrzebuje czasu na wydobycie aromatu. U mnie ta rada się sprawdza 🙂

  • Reply
    Bazylia
    12/05/2011 at 20:09

    Wcześniej, również marchewkę ucierałam na tarce, jednak kostka lepiej się prezentuje wizualnie 🙂 Lubię to spaghetti, bo jest proste, a tak smaczne! 🙂 ps. do lasagnee robię też takie samo nadzienie 😉

  • Reply
    b.dagusia
    12/05/2011 at 19:56

    Bardzo lubię tę wersję bolognese z marchewką tylko ja jednak preferuję mięso drobiowe a marchewkę trę na grubej tarce:)

    Moja młodsza sis śmieje się, że to takie studenckie danie bo zawsze można dołożyć więcej marchewki i jest taniej;)

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top