Spaghetti bolognese to jeden z najpopularniejszych makaronów, jakie lądują na stołach. Co ważne, jest stosunkowo szybki do przyrządzenia, a do tego dość syty i nie wymagający nadprzyrodzonych umiejętności.
Polecam Wam także przepis na Spaghetti carbonara czy Makaron z zielonym pesto.
Przepis na spaghetti blognese
Drukuj przepisSkładniki
- 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- pomidory z puszki, bądź kartonik przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- świeża bazylia do podania
- parmezan do podania
- olej do smażenia
- makaron
Przepis
Cebulę i czosnek drobno siekam i podsmażam na małej ilości oleju. Następnie dodaję mięso.
Kiedy mięso się wysmaży, zalewam całość pomidorami/przecierem pomidorowym. Przykrywam pokrywką i duszę na małym ogniu około 30 minut.
Po tym czasie, zdejmuję pokrywkę i doprawiam sos ziołami, papryką, cukrem, solą oraz pieprzem. Gotuje na małym ogniu bez przykrycia, aby sos zgęstniał.
Kiedy sos doprawię według upodobań smakowych, podaję go z makaronem, parmezanem i świeżą bazylią.
Porady
Niekiedy do sosu dodaję także ostrej papryki - spróbujcie!
4 komentarze
basiaP
16/05/2011 at 11:15lubię spaghetti bolognese i też robię sama:)
jadalnepijalne
13/05/2011 at 21:53Jeśli się ma, to można oprócz marchewki użyć selera naciowego. Sam daję oregano od razu, przy smażeniu cebuli. Gdzieś czytałem, że potrzebuje czasu na wydobycie aromatu. U mnie ta rada się sprawdza 🙂
Bazylia
12/05/2011 at 20:09Wcześniej, również marchewkę ucierałam na tarce, jednak kostka lepiej się prezentuje wizualnie 🙂 Lubię to spaghetti, bo jest proste, a tak smaczne! 🙂 ps. do lasagnee robię też takie samo nadzienie 😉
b.dagusia
12/05/2011 at 19:56Bardzo lubię tę wersję bolognese z marchewką tylko ja jednak preferuję mięso drobiowe a marchewkę trę na grubej tarce:)
Moja młodsza sis śmieje się, że to takie studenckie danie bo zawsze można dołożyć więcej marchewki i jest taniej;)