Makarony/ Obiady

Makaron spaghetti carbonara

Makaron spaghetti carbonara to jedno z moich ulubionych dań. Przyrządza się ją na wiele sposób, tak samo, jak wiele jest teorii co do jej przygotowywania. Ja znalazłam mój, najlepszy sposób, który sprawdza się zawsze. Jestem ciekawa, jak Wy najchętniej przygotowujecie carbonarę 🙂 Ja oczywiście zapraszam do wykonania mojego przepisu i napisania komentarza czy smakowało!


Po wyłożeniu spaghetti carbonary na talerz, lubię ją bardzo obficie posypać parmezanem – niebo w gębie!


Zobaczcie też:

Makaron z łososiem i cukinią


Składniki na 2 duże porcje:
  • 300g surowego, wędzonego boczku
  • mała cebulka
  • ząbek czosnku
  • śmietanka 30%, 200g
  • 2 żółtka
  • garść startego parmezanu
  • około pół łyżeczki pieprzu
  • zioła do ozdoby
  • makaron

Krok 1

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy do mocnego zrumienienia. Następnie łyżką wybieramy tłuszcz z patelni, który wytopił się z boczku.

Krok 2

Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę. Dodajemy do boczku i smażymy całość na małym ogniu. Śmietankę mieszamy dokładnie z żółtkami i dodajemy na patelnie – mieszając dynamicznymi ruchami, aby żółtka się nie ścięły. Gotujemy, aż śmietanka zgęstnieje.

Krok 3

W międzyczasie nastawiamy makaron. Następnie do sosu dodajemy starty parmezan i mieszamy, aby połączył się z wcześniej powstałym sosem. Podajemy z ugotowanym makaronem.

* jeżeli sos wydaje się wam być za gęsty, możecie dodać do niego 2-3 łyżki wody z ugotowanego makaronu


przepis_spaghetti_carbonara_1
przepis_spaghetti_carbonara_2

Może ci się spodobać

27 komentarzy

  • Reply
    Daria
    30/01/2013 at 08:10

    carbonarę ze śmietaną mogłabym jeść dosłownie codziennie 😉 chyba muszę się na zakupy zrobić, bo mi smaka narobiłaś 😉

  • Reply
    Anonymous
    08/12/2012 at 10:53

    przepyszna jest ta carbonara! Dziś robię już kolejny raz :))))

  • Reply
    Anonymous
    05/12/2012 at 15:53

    Ja nie lubię tradycyjnej Carbonary, ta za śmietaną jest smaczniejsza, nawet jeśli odbiega od oryginału. A Carbonara wg tego przepisu smakowała mi najbardziej. Prostota jednak najważniejsza 🙂

    • Reply
      Bazylia
      07/12/2012 at 07:39

      Cieszę się 🙂 Pozdrawiam ciepło!

  • Reply
    włoska kuchnia
    06/07/2012 at 21:08

    Byliście kiedyś we Włoszech? W kuchni włoskiej rzadko kiedy używa się śmietany.
    Prawdziwa carbonara to żółta, parmezan i boczek zesmażony na carbon. Przepis wygląda tak.
    25 g masła
    100 g boczku pancetty
    1 ząbek czosnku (żadnej cebuli!!!)
    2 jajka lekko ubite
    40g parmezanu
    40g pecorino
    sól pieprz
    porcja na 350g makaronu

    Pancette smażmy na maśle razem z czosnkiem, czosnek usuwamy. Makaron ugotowany wrzucamy na patelnie. Wlewamy jajka, wsypujemy parmezan i pecorino. Mieszamy.

    KONIEC
    pozdrawiam

    • Reply
      Bazylia
      09/07/2012 at 18:50

      Ten komentarz został usunięty przez autora.

    • Reply
      Bazylia
      07/12/2012 at 07:38

      Z pewnością kiedyś zrobię. Dzięki 🙂

  • Reply
    Anonymous
    06/07/2012 at 15:35

    zajebisty przepis ! 🙂

  • Reply
    Anonymous
    04/07/2012 at 13:52

    Fajowy przepis. Dzieci dla których moja wersja bolognese i lasagnia jest wyznacznikiem pyszności:P uznały tą potrawę za dobrą zmianę smaku (rozmaryn);). Z tym że bardzo -ze względu na dzieciaki- “dosłodziłem” świeżą, zmiksowaną bazylią.

    • Reply
      Bazylia
      07/12/2012 at 07:36

      Z bazylią z pewnością była wyjątkowa 😉

  • Reply
    Anonymous
    25/06/2012 at 09:24

    Przepis tak prosty, że każdemu wyjdzie wyśmienity obiad 🙂 przepyszne spaghetti carbonara, uwielbiam 🙂

  • Reply
    Anonymous
    25/06/2012 at 08:34

    Apetycznie wygląda! Dziś wypróbuję 🙂

  • Reply
    ullos
    06/06/2012 at 14:01

    pycha i proste nawet dla takiego laika jak ja 🙂

    • Reply
      Bazylia
      07/12/2012 at 07:37

      Najprostsze jest zazwyczaj najsmaczniejsze 🙂

  • Reply
    Joanna Skoraczyńska
    06/05/2012 at 13:28

    Rozpusta nad rozpustami, ale za to jaka pyszna 🙂

  • Reply
    Shyfull
    22/04/2012 at 13:09

    moja ulubiona! wole ja stor razy bardziej od bolognese czy napoli 😉

  • Reply
    Dorotas30
    22/04/2012 at 08:29

    Kolejny fantastyczny przepis!!!

  • Reply
    Bazylia
    22/04/2012 at 08:26

    Dusia – wyłączyłam 🙂

  • Reply
    Maggie
    22/04/2012 at 07:08

    To jeden z moich ulubionych makaronow. Pieknie u ciebie wyglada!

  • Reply
    Dusia
    21/04/2012 at 22:07

    na kremówce by mój żołądek nie dał rady, ale na śmietanie 12% jak najbardziej lubię
    warto usunąć weryfikację słowną.

  • Reply
    Wiewióra
    21/04/2012 at 18:15

    Mniam, mniam, mniam 😀

  • Reply
    basiaP
    21/04/2012 at 15:23

    carbonara jest fajna:)

  • Reply
    Bazylia
    21/04/2012 at 15:13

    Robiłam ją kilka razy, różnie wychodziła. Poprzez jeden eksperyment po drugi. Ale ta jest wyśmienita 🙂

  • Reply
    Domi w kuchni
    21/04/2012 at 15:09

    Ale piękne zdjęcia! Bardzo lubię carbonarę, ale jest dość ciężka, stąd rzadko ją jadamy 🙂

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top