Mięsa/ Obiady

Karkówka w sosie własnym

Karkówka w sosie własnym to pyszne danie obiadowe. Mięso podane z ziemniaczkami i kiszonym ogórkiem smakuje obłędnie. Oczywiście możecie serwować je także z kaszą, ryżem, chlebem – co kto lubi. Przygotowanie takiej karkówki zajmuje niewiele czasu i jest bardzo proste – nie musicie posiadać nadzwyczajnych kulinarnych umiejętności, aby cieszyć się jej smakiem 🙂 Kierujcie się wskazówkami z przepisu, który zamieściłam niżej, a będziecie mogli zajadać się delikatnym i miękkim mięsem. Przygotowując karkówkę dodaję niewiele dodatków, bo zaledwie cebule i czosnek oraz kilka przypraw. Uważam, że sama w sobie ma wspaniały smak i nie musimy jej podkręcać dużą ilością “dopalaczy”. Zapraszam do wykorzystania przepisu i oczywiście komentowania – czy wyszło zgodnie z Waszymi oczekiwaniami 🙂


Zobacz też:

Żeberka w sosie własnym


Przepis na karkówkę w sosie własnym

Drukuj przepis
Porcji: 5 Czas gotowania: 1 godzina

Składniki

  • 500 g karkówki
  • papryka słodka do oprószenia
  • pół szklanki mąki
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • szklanka wody

Przepis

1

Karkówkę kroimy na kotlety około 2 cm grubości. Każdy delikatnie rozbijamy tłuczkiem.

2

Oprószamy słodką papryką oraz obtaczamy w mące.

3

Przesmażamy na dużym ogniu z obu stron na oleju, aby karkówka była mocno podsmażona.

4

Dodajemy do całości pokrojoną w plastry cebulkę, delikatnie zmiażdżone ząbki czosnku w łupinach, liścia laurowego oraz ziele angielskie.

5

Zalewamy wszystko wodą i dusimy pod przykryciem około 50 minut - od czasu do czasu przewracając karkówkę.

6

Kiedy karkówka jest już miękka, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Może ci się spodobać

2 komentarze

  • Reply
    Marta
    19/09/2017 at 12:57

    Właśnie dzisiaj zrobiłam na obiad i wyszło przepyszne 😉

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      19/09/2017 at 13:06

      Cieszę się 🙂 Zapraszam także po inne przepisy. Pozdrawiam!

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)