Karkówka w sosie własnym to pyszne danie obiadowe. Mięso podane z ziemniaczkami i kiszonym ogórkiem smakuje obłędnie. Oczywiście możecie serwować je także z kaszą, ryżem, chlebem – co kto lubi. Przygotowanie takiej karkówki zajmuje niewiele czasu i jest bardzo proste – nie musicie posiadać nadzwyczajnych kulinarnych umiejętności, aby cieszyć się jej smakiem 🙂 Kierujcie się wskazówkami z przepisu, który zamieściłam niżej, a będziecie mogli zajadać się delikatnym i miękkim mięsem. Przygotowując karkówkę dodaję niewiele dodatków, bo zaledwie cebule i czosnek oraz kilka przypraw. Uważam, że sama w sobie ma wspaniały smak i nie musimy jej podkręcać dużą ilością „dopalaczy”. Zapraszam do wykorzystania przepisu i oczywiście komentowania – czy wyszło zgodnie z Waszymi oczekiwaniami 🙂
Zobacz też:
Żeberka w sosie własnym
Przepis na karkówkę w sosie własnym
Drukuj przepisSkładniki
- 500 g karkówki
- papryka słodka do oprószenia
- pół szklanki mąki
- średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- szklanka wody
Przepis
Karkówkę kroimy na kotlety około 2 cm grubości. Każdy delikatnie rozbijamy tłuczkiem.
Oprószamy solą, pieprzem oraz słodką papryką oraz obtaczamy w mące.
Przesmażamy na dużym ogniu z obu stron na oleju, aby karkówka była mocno podsmażona.
Dodajemy do całości pokrojoną w plastry cebulkę, delikatnie zmiażdżone ząbki czosnku w łupinach, liścia laurowego oraz ziele angielskie.
Zalewamy wszystko wodą i dusimy pod przykryciem około 50 minut - od czasu do czasu przewracając karkówkę.
Kiedy karkówka jest już miękka, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
5 komentarzy
Wojtek
22/06/2021 at 17:38Bardzo lubie podpunkt nr 2 🙂
Patryk
30/10/2017 at 10:00Jakiej innej części z wieprzowiny lub w ogóle innego mięsa, można użyć do tego przepisu? 🙂
Kasia Nowakowska
30/10/2017 at 10:41Możesz zrobić też schab w sosie własnym w podobny sposób 🙂
Marta
19/09/2017 at 12:57Właśnie dzisiaj zrobiłam na obiad i wyszło przepyszne 😉
Kasia Nowakowska
19/09/2017 at 13:06Cieszę się 🙂 Zapraszam także po inne przepisy. Pozdrawiam!