Zupa buraczkowa to samo zdrowie! Buraczki mają w sobie bardzo dużo wartości odżywczych, więc warto je uwzględniać w swojej diecie. Zupę przygotowałam na bazie bulionu mięsnego, jednak możecie ją również przygotowywać na bulionie warzywnym. Buraczkową możecie zrobić także z rosołu, który Wam pozostał – wystarczy w poniższym przepisie pominąć etap przygotowywania bulionu, dodać buraczki, ziemniaki, pokroić marchewkę z rosołu oraz zaprawić całość śmietaną.
Mam nadzieję, że ta prosta zupa z wykorzystaniem buraczków przypadnie wam do gustu. Najlepsza jest na drugi dzień, albo przynajmniej po kilku godzinach odstania, aż wywar przejdzie smakiem buraczków. Podajcie ją z koperkiem lub natką pietruszki. Na zdrowie! 🙂
Zobacz też:
Krem z cebuli i czerwonej soczewicy
Kapuśniak ze słodkiej kapusty
Kartoflanka – zupa ziemniaczana
Warzywna zupa krem z curry i imbirem
Przepis na zupę buraczkową
Drukuj przepisSkładniki
- porcja rosołowa z kurczaka
- kawałek wołowiny z kością
- 3 l wody
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- szczypta ziaren pieprzu
- łyżka soli
- duża marchewka
- pietruszka
- kawałek selera
- biała część pora
- 6 małych, ugotowanych buraków
- 2 średnie ziemniaki
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- sól i pieprz do smaku
- koperek/natka pietruszki do podania
Przepis
Mięso zalewamy 3 l zimnej wody. Wstawiamy na średni ogień. Kiedy zbiorą się szumowiny, zdejmujemy je z wywaru.
Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, łyżkę soli oraz obrane warzywa: marchewkę pokrojoną w kostkę, pietruszkę, kawałek selera i białą część pora.
Gotujemy na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmujemy z wywaru mięso drobiowe, aby się nie rozpadło. Wołowinę zostawiamy w wywarze, ponieważ wymaga dłuższej obróbki.
Następnie buraczki oraz ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy warzywa do gotującej się zupy. Gotujemy około 20 minut, aby ziemniaki zmiękły.
Na samym końcu zaprawiamy zupę śmietaną. Chochlą odlewamy odrobinę zupy do szklanki, dodajemy śmietanę, po czym dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Następnie powoli dodajemy do zupy, mieszając.
Zagotowujemy ponownie zupę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Odstawiamy na kilka godzin/na noc. Podajemy ze świeżą natką pietruszki oraz ugotowanym mięsem.
Porady
Najlepsza jest na drugi dzień, albo przynajmniej po kilku godzinach odstania, aż wywar przejdzie smakiem buraczków.
1 komentarz
Nikola7272
12/03/2022 at 14:19Szumowin się nie ściąga ! Szumowiny to nic innego jak białko ścięte z mięsa. Ma dużo wartości odzywczych