Obiady/ Tradycyjne zupy/ Zupy

Zupa buraczkowa

Zupa buraczkowa to samo zdrowie! Buraczki mają w sobie bardzo dużo wartości odżywczych, więc warto je uwzględniać w swojej diecie. Zupę przygotowałam na bazie bulionu mięsnego, jednak możecie ją również przygotowywać na bulionie warzywnym. Buraczkową możecie zrobić także z rosołu, który Wam pozostał – wystarczy w poniższym przepisie pominąć etap przygotowywania bulionu, dodać buraczki, ziemniaki, pokroić marchewkę z rosołu oraz zaprawić całość śmietaną.

Mam nadzieję, że ta prosta zupa z wykorzystaniem buraczków przypadnie wam do gustu. Najlepsza jest na drugi dzień, albo przynajmniej po kilku godzinach odstania, aż wywar przejdzie smakiem buraczków. Podajcie ją z koperkiem lub natką pietruszki. Na zdrowie! 🙂

Zobacz też:

Krem z cebuli i czerwonej soczewicy

Kapuśniak ze słodkiej kapusty

Kartoflanka – zupa ziemniaczana

Warzywna zupa krem z curry i imbirem

Przepis na zupę buraczkową

Drukuj przepis
Porcji: 4-5 Czas gotowania: 3 godziny

Składniki

  • porcja rosołowa z kurczaka
  • kawałek wołowiny z kością
  • 3 l wody
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • szczypta ziaren pieprzu
  • łyżka soli
  • duża marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • biała część pora
  • 6 małych, ugotowanych buraków
  • 2 średnie ziemniaki
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku
  • koperek/natka pietruszki do podania

Przepis

1

Mięso zalewamy 3 l zimnej wody. Wstawiamy na średni ogień. Kiedy zbiorą się szumowiny, zdejmujemy je z wywaru.

2

Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, łyżkę soli oraz obrane warzywa: marchewkę pokrojoną w kostkę, pietruszkę, kawałek selera i białą część pora.

3

Gotujemy na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmujemy z wywaru mięso drobiowe, aby się nie rozpadło. Wołowinę zostawiamy w wywarze, ponieważ wymaga dłuższej obróbki.

4

Następnie buraczki oraz ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy warzywa do gotującej się zupy. Gotujemy około 20 minut, aby ziemniaki zmiękły.

5

Na samym końcu zaprawiamy zupę śmietaną. Chochlą odlewamy odrobinę zupy do szklanki, dodajemy śmietanę, po czym dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Następnie powoli dodajemy do zupy, mieszając.

6

Zagotowujemy ponownie zupę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Odstawiamy na kilka godzin/na noc. Podajemy ze świeżą natką pietruszki oraz ugotowanym mięsem.

Porady

Najlepsza jest na drugi dzień, albo przynajmniej po kilku godzinach odstania, aż wywar przejdzie smakiem buraczków.

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top