Sałatki/ Sałatki na imprezę/ Sałatki z kurczakiem/ Sałatki z majonezem/ Sałatki ze szpinakiem/ Zdrowe sałatki

Chrupiące ziemniaczki do sałatek

Chrupiące ziemniaczki do sałatek to wspaniały dodatek, który zastąpi klasyczne grzanki. Zielone sałatki z dodatkiem takich ziemniaczków smakują wybornie. Na pewno taką formą „grzanek” zachwycicie swoich przyjaciół i bliskich. Ziemniaczki do sałatek przygotowuje się ekspresowo, potrzebujecie na to około 15 minut. Podstawą jest pokrojenie ziemniaczków w dość równą, drobną kostkę, a później usmażenie ich na dużym ogniu, na oleju. Chrupiące ziemniaczki do sałatek przyprawiam ziołami prowansalskimi, solą i papryką wędzoną lub słodką. Możecie użyć także swoich ulubionych przypraw. Na pewno idealnie sprawdzi się rozmaryn, bazylia czy tymianek – możecie eksperymentować 🙂 Mam nadzieję, że te ziemniaczki odmienią Wasze sałatki i skradną Wasze serca! Na zdrowie i smacznego! Dajcie koniecznie znać w komentarzu co o nich myślicie 🙂

Zobacz też:

Frytki z piekarnika – jak zrobić pieczone frytki?

Pieczone ziemniaki Hasselback

Pieczone ziemniaki łódeczki z piekarnika

Przepis na chrupiące ziemniaczki do sałatek

Drukuj przepis
Czas gotowania: 15 minut

Składniki

  • 2 średnie ziemniaki
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki wędzonej/słodkiej papryki
  • pół łyżeczki soli
  • olej do smażenia

Przepis

1

Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy ze skórek. Kroimy w drobną kostkę.

2

Posypujemy ziołami prowansalskimi, papryką oraz solą. Mieszamy, by ziemniaki pokryły się równomiernie przyprawami.

3

Na patelni rozgrzewamy olej - jego cienka warstwa powinna przykrywać całe dno. Na mocno rozgrzaną patelnię wsypujemy ziemniaczki.

4

Smażymy około 10 minut na mocnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gotowe ziemniaczki odsączamy na ręczniku papierowym.

  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top