Chrupiące ziemniaczki do sałatek to wspaniały dodatek, który zastąpi klasyczne grzanki. Zielone sałatki z dodatkiem takich ziemniaczków smakują wybornie. Na pewno taką formą „grzanek” zachwycicie swoich przyjaciół i bliskich. Ziemniaczki do sałatek przygotowuje się ekspresowo, potrzebujecie na to około 15 minut. Podstawą jest pokrojenie ziemniaczków w dość równą, drobną kostkę, a później usmażenie ich na dużym ogniu, na oleju. Chrupiące ziemniaczki do sałatek przyprawiam ziołami prowansalskimi, solą i papryką wędzoną lub słodką. Możecie użyć także swoich ulubionych przypraw. Na pewno idealnie sprawdzi się rozmaryn, bazylia czy tymianek – możecie eksperymentować 🙂 Mam nadzieję, że te ziemniaczki odmienią Wasze sałatki i skradną Wasze serca! Na zdrowie i smacznego! Dajcie koniecznie znać w komentarzu co o nich myślicie 🙂
Zobacz też:
Frytki z piekarnika – jak zrobić pieczone frytki?
Pieczone ziemniaki Hasselback
Pieczone ziemniaki łódeczki z piekarnika
Przepis na chrupiące ziemniaczki do sałatek
Drukuj przepisSkładniki
- 2 średnie ziemniaki
- łyżeczka ziół prowansalskich
- pół łyżeczki wędzonej/słodkiej papryki
- pół łyżeczki soli
- olej do smażenia
Przepis
Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy ze skórek. Kroimy w drobną kostkę.
Posypujemy ziołami prowansalskimi, papryką oraz solą. Mieszamy, by ziemniaki pokryły się równomiernie przyprawami.
Na patelni rozgrzewamy olej - jego cienka warstwa powinna przykrywać całe dno. Na mocno rozgrzaną patelnię wsypujemy ziemniaczki.
Smażymy około 10 minut na mocnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gotowe ziemniaczki odsączamy na ręczniku papierowym.
0 komentarzy