Obiady/ Przekąski

Pieczone ziemniaki łódeczki z piekarnika

Pieczone ziemniaki łódeczki z piekarnika są alternatywą dla frytek z piekarnika czy frytek z batatów. Polecane, jako przekąska, ale także dodatek do obiadu. Najbardziej lubię je podawać z sosem czosnkowym lub mieszanką ketchupu oraz majonezu. Smakują wybornie dobrze przypieczone i posypane solą gruboziarnistą 🙂


Jest kilka szkół przygotowywania takich łódeczek, jedna z nich mówi, aby ziemniaki wcześniej obgotować, jednak ja przygotowałam ziemniaczki, bez wcześniejszego obgotowywania (aby było szybciej) i jak mój narzeczony mówi: BYŁY PYCHA!, że aż dorabialiśmy podwójną dokładkę 🙂


Zachęcam Was do skorzystania z tego przepisu. Oczywiście do Waszych pieczonych ziemniaków możecie dodać inne, przyprawy, które lubicie, jak bazylia, oregano czy mieszanka ziół prowansalskich. Smacznego!


Przepis na ziemniaczki

Drukuj przepis
Porcji: 1 blaszka Czas gotowania: 1 godzina

Składniki

  • 5 średnich ziemniaków
  • łyżka oleju rzepakowego
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • sól do przyprawienia
  • papier do pieczenia
  • łyżeczka cukru
  • miska wody

Przepis

1

Ziemniaki dokładnie myjemy - nie obieramy ze skórek. Każdego ziemniaka kroimy na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę na połowę, tak aby wyszły takie łódeczki jak na zdjęciu. Pokrojone ziemniaki moczymy w misce z dodatkiem cukru, aby były bardziej chrupiące - około 30 minut.

2

Ziemniaki odcedzamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Polewamy je olejem i posypujemy papryką. Mieszamy dokładnie, aby każdy kawałek ziemniaka był obtoczony zarówno w oleju, jak i papryce.

3

Wkładamy do nagrzanego piekarnika - najpierw pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem pierwsze 15 minut, następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 15-20 minut, aż łódeczki będą rumiane.

Zobaczcie też:

Chipsy z fioletowych ziemniaków

Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem


 

Może ci się spodobać

4 komentarze

  • Reply
    Alicja
    24/11/2017 at 10:17

    Same pyszności u Ciebie. Pozdrawiam serdecznie.

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      24/11/2017 at 10:21

      Dziękuję 🙂 Pozdrawiam!

  • Reply
    Kasia
    12/11/2017 at 15:17

    Nasze ulubione!
    Pyszne i proste…

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      12/11/2017 at 16:08

      Dokładnie 😉

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top