Pieczone ziemniaki łódeczki z piekarnika są alternatywą dla frytek z piekarnika czy frytek z batatów. Polecane, jako przekąska, ale także dodatek do obiadu. Najbardziej lubię je podawać z sosem czosnkowym lub mieszanką ketchupu oraz majonezu. Smakują wybornie dobrze przypieczone i posypane solą gruboziarnistą 🙂
Jest kilka szkół przygotowywania takich łódeczek, jedna z nich mówi, aby ziemniaki wcześniej obgotować, jednak ja przygotowałam ziemniaczki, bez wcześniejszego obgotowywania (aby było szybciej) i jak mój narzeczony mówi: BYŁY PYCHA!, że aż dorabialiśmy podwójną dokładkę 🙂
Zachęcam Was do skorzystania z tego przepisu. Oczywiście do Waszych pieczonych ziemniaków możecie dodać inne, przyprawy, które lubicie, jak bazylia, oregano czy mieszanka ziół prowansalskich. Smacznego!
Przepis na ziemniaczki
Drukuj przepisSkładniki
- 5 średnich ziemniaków
- łyżka oleju rzepakowego
- łyżeczka słodkiej papryki
- sól do przyprawienia
- papier do pieczenia
- łyżeczka cukru
- miska wody
Przepis
Ziemniaki dokładnie myjemy - nie obieramy ze skórek. Każdego ziemniaka kroimy na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę na połowę, tak aby wyszły takie łódeczki jak na zdjęciu. Pokrojone ziemniaki moczymy w misce z dodatkiem cukru, aby były bardziej chrupiące - około 30 minut.
Ziemniaki odcedzamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Polewamy je olejem i posypujemy papryką. Mieszamy dokładnie, aby każdy kawałek ziemniaka był obtoczony zarówno w oleju, jak i papryce.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy 25-30 minut, aż łódeczki będą rumiane.
Zobaczcie też:
Chipsy z fioletowych ziemniaków
Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem
4 komentarze
Alicja
24/11/2017 at 10:17Same pyszności u Ciebie. Pozdrawiam serdecznie.
Kasia Nowakowska
24/11/2017 at 10:21Dziękuję 🙂 Pozdrawiam!
Kasia
12/11/2017 at 15:17Nasze ulubione!
Pyszne i proste…
Kasia Nowakowska
12/11/2017 at 16:08Dokładnie 😉