Boże Narodzenie/ Obiady

Ciasto na pierogi

Ile domów, tyle sposób przygotowania ciasta na pierogi. U mnie w domu ciasto na pierogi zawsze robiło się z dodatkiem jajka, dlatego dzielę się z Wami tym moim, sprawdzonym przepisem. Moimi ulubionymi pierogami są oczywiście pierogi ruskie, jestem ciekawa jak jest u Was :)?


Zastanawia mnie czy tak samo u Was, jak i u mnie lepienie pierogów jest już tradycją i przechodzi z dziada i pradziada. Przyznam się szczerze, że od małego zajadałam się zawsze pierogami – najbardziej, do tej pory też, lubię te podsmażone, za tymi prosto z wody nie przepadam, wolę przypieczoną skórkę.

Przepis na ciasto na pierogi

Drukuj przepis
Porcji: 35 Czas gotowania: 30 minut

Składniki

  • 500 g mąki
  • 1/2 - 3/4 szklanki ciepłej wody
  • jajko
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: łyżeczka oliwy/masła/margaryny

Przepis

1

Mąkę wysypujemy na stolnicę. Robimy w niej wgłębienie, do którego wbijamy jajko.

2

Jajko z mąką łączymy - ja robię to drugą stroną noża. Siekam mąkę razem z jajkiem do połączenia się składników.

3

Następnie dodaje sól i dolewam po około 2-3 łyżki wody, systematycznie wyrabiając ciasto, czynność powtarzam do momentu, aż ciasto będzie odklejać się od rąk i będzie elastyczne.

4

Jeżeli Wasze ciasto jest za mało elastyczne, możecie dodać do niego odrobinę tłuszczu, tak jak napisałam wyżej w składnikach, wystarczy łyżeczka tłuszczu - ciasto będzie się także się lepiej lepić.

5

Przy wałkowaniu ciasta, każdorazowo podsypuję je odrobiną mąki.

6

Po wycięciu okręgów, przed nakładaniem farszu, każdy kawałek ciasta lekko rozciągam na środku, aby zmieściło mi się w nim więcej farszu - pierogi wtedy będą ładnie nadziane - nie będą puste. Farsz do pierogów zawsze nakładam małą, czubatą łyżeczką.

Porady

Pamiętajcie, aby część ciasta, której nie używacie, przykryć ściereczką, aby się nie zeschło.


Zobacz też:

Czarne pierogi z karpiem i kimchi

Wigilijna zupa grzybowa

Keks mojej mamy – żurawina, rodzynki, orzechy włoskie

  
    

Może ci się spodobać

6 komentarzy

  • Reply
    Pierogarnia
    03/03/2018 at 16:59

    Przepisów na pierogi nigdy za wiele. Ten dodaję do moich ulubionych zdecydowanie. Dzięki za to. I podziwiam bloga.

  • Reply
    Pati
    27/02/2018 at 14:46

    Zawsze daję olej, nawet więcej. Ciasto jest wtedy bardzo elastyczne i lekko się rozwałkowuje!

  • Reply
    Pierogi z Bazylią
    12/12/2017 at 10:12

    Narobiłaś smaku. Szukałem przepisu na ciasto z dodatkiem Bazyli i oliwy, trafiłem tutaj i chyba zrobię tradycyjne pierogi. Zdjęcia rewelacja, super apetyczne. A może znasz albo czytelnicy znają jakiś przepis na ciasto na pierogi z bazylią i innymi ziołami ? Z góry dziękuje

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      12/12/2017 at 10:48

      Hej, nie robiłam pierogów z bazylią, ale to bardzo dobry pomysł, aby pokombinować zrobić jakieś w stylu włoskim z mozarellą, suszonymi pomidorami i bazylią 😉

  • Reply
    Magda
    11/12/2017 at 15:07

    Śmiesznie je lepisz.. może teraz przepis na jakiś farsz świąteczny 😊

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      11/12/2017 at 15:30

      Będzie niebawem 🙂

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top