Ile domów, tyle sposób przygotowania ciasta na pierogi. U mnie w domu ciasto na pierogi zawsze robiło się z dodatkiem jajka, dlatego dzielę się z Wami tym moim, sprawdzonym przepisem. Moimi ulubionymi pierogami są oczywiście pierogi ruskie, jestem ciekawa jak jest u Was :)?
Zastanawia mnie czy tak samo u Was, jak i u mnie lepienie pierogów jest już tradycją i przechodzi z dziada i pradziada. Przyznam się szczerze, że od małego zajadałam się zawsze pierogami – najbardziej, do tej pory też, lubię te podsmażone, za tymi prosto z wody nie przepadam, wolę przypieczoną skórkę.
Przepis na ciasto na pierogi
Drukuj przepisSkładniki
- 500 g mąki
- 1/2 - 3/4 szklanki ciepłej wody
- jajko
- szczypta soli
- opcjonalnie: łyżeczka oliwy/masła/margaryny
Przepis
Mąkę wysypujemy na stolnicę. Robimy w niej wgłębienie, do którego wbijamy jajko.
Jajko z mąką łączymy - ja robię to drugą stroną noża. Siekam mąkę razem z jajkiem do połączenia się składników.
Następnie dodaje sól i dolewam po około 2-3 łyżki wody, systematycznie wyrabiając ciasto, czynność powtarzam do momentu, aż ciasto będzie odklejać się od rąk i będzie elastyczne.
Jeżeli Wasze ciasto jest za mało elastyczne, możecie dodać do niego odrobinę tłuszczu, tak jak napisałam wyżej w składnikach, wystarczy łyżeczka tłuszczu - ciasto będzie się także się lepiej lepić.
Przy wałkowaniu ciasta, każdorazowo podsypuję je odrobiną mąki.
Po wycięciu okręgów, przed nakładaniem farszu, każdy kawałek ciasta lekko rozciągam na środku, aby zmieściło mi się w nim więcej farszu - pierogi wtedy będą ładnie nadziane - nie będą puste. Farsz do pierogów zawsze nakładam małą, czubatą łyżeczką.
Porady
Pamiętajcie, aby część ciasta, której nie używacie, przykryć ściereczką, aby się nie zeschło.
6 komentarzy
Pierogarnia
03/03/2018 at 16:59Przepisów na pierogi nigdy za wiele. Ten dodaję do moich ulubionych zdecydowanie. Dzięki za to. I podziwiam bloga.
Pati
27/02/2018 at 14:46Zawsze daję olej, nawet więcej. Ciasto jest wtedy bardzo elastyczne i lekko się rozwałkowuje!
Pierogi z Bazylią
12/12/2017 at 10:12Narobiłaś smaku. Szukałem przepisu na ciasto z dodatkiem Bazyli i oliwy, trafiłem tutaj i chyba zrobię tradycyjne pierogi. Zdjęcia rewelacja, super apetyczne. A może znasz albo czytelnicy znają jakiś przepis na ciasto na pierogi z bazylią i innymi ziołami ? Z góry dziękuje
Kasia Nowakowska
12/12/2017 at 10:48Hej, nie robiłam pierogów z bazylią, ale to bardzo dobry pomysł, aby pokombinować zrobić jakieś w stylu włoskim z mozarellą, suszonymi pomidorami i bazylią 😉
Magda
11/12/2017 at 15:07Śmiesznie je lepisz.. może teraz przepis na jakiś farsz świąteczny 😊
Kasia Nowakowska
11/12/2017 at 15:30Będzie niebawem 🙂