Obiady

Pierogi ruskie

(ten przepis nie został jeszcze oceniony)
Najlepsze pierogi ruskie robiła moja mama. Zawsze, kiedy planowałam wizytę w rodzinnym domu, produkcja pierogów była taką małą tradycją. Pamiętam też, kiedy mama zapraszała sąsiadko-siostrę na lepienie – niczym warszataty 🙂 Wspomnę też, że od lat gotowała na stołówkach, w restauracji, była idealną kucharką. Teraz ja przejęłam pałeczkę, chociaż i tak nigdy nie dorównam. Jej smak był doskonały – co każdy do tej pory wspomina…. 🙂
Farsz:
– 2 kostki tlustego białego sera
– 1,5 kg ziemniaków
– 3 cebule
– 400g podgardla lub boczku
– sól i pieprz
Cebulę i mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni do zrumienienia, mielimy przez maszynkę. Ziemniaki obieramy, gotujemy i również mielimy. Następnie do masy dodajemy twaróg i wszystko razem mieszamy, dodajemy sól i pieprz do smaku. Odstawiamy, aby farsz się przegryzł i w tym czasie przygotowujemy ciasto.
Ciasto:
– 700g mąki
– jajko
– szklanka  gorącej wody
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wyrabiamy do momentu, aż zacznie się odklejać od ręki. Kiedy jest zbyt suche, możemy dodać odrobinę wody.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 milimetrów  i wycinamy szklanką kółka. Do każdego z nich wkładamy czubatą łyżeczkę farszu i zlepiamy pierogi.
Wkładamy do gotującej się, osolonej wody. Kiedy pierogi wypłyną na wierzch, oznacza, że są gotowe. Wyławiamy je łyżką cedzakową i układamy na płaskim talerzu. Ważne jest, aby pierogi podczas stygnięcia nie leżały na sobie, bowiem mogą się sklejać.
Najbardziej lubię ze śmietaną! A Wy? 😉
  
    

Może ci się spodobać

5 komentarzy

  • Reply
    studiu jemy
    31/03/2014 at 05:57

    uwielbiam!!!
    zapraszam również do mnie http://www.studiu-jemy.blog.onet.pl

    pozdrawiam 🙂

  • Reply
    Anonymous
    10/03/2014 at 14:10

    kocham pierogi ruskie, wcinam ze śmietaną!!!!

  • Reply
    Lipali
    12/02/2014 at 14:33

    Strasznie słaby ruch na blogu masz, ale przynajmniej jesteś „niezależna” ROFL

  • Reply
    Paula
    10/02/2014 at 21:32

    O rany, mniam 🙂 Jutro wracam do domu i już wiem co będzie w menu…

  • Reply
    Ola
    10/02/2014 at 19:03

    ja ze skwarkami z boczku:)

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top