Dania bez mięsa/ Obiady

Jak zrobić kopytka

Kopytka to jedno z moich ulubionych dań dzieciństwa, choć i dziś są dla mnie mistrzostwem! Ile osób, tyle wariantów ich podania. Ja najczęściej wybieram te podsmażone na boczku, przypieczone… Mniam! Jeżeli mam czas, przygotowuję podwójną porcję kopytek, którą później mrożę i mam na czarną godzinę. Może to Was zdziwi, ale zawsze byłam nauczona, aby przygotowywać je z jeszcze lekko ciepłych ziemniaków, wtedy w cieście powstają “bąbelki” i widać, że ono pracuje. Dzięki temu moje kopytka są pulchne, miękkie i mało twarde. Pamiętajcie także, że to czy wyjdą one nam dobre, zależy także w dużej mierze od odmiany ziemniaków – używajcie najlepiej ziemniaków typu B. Smacznego!

Zobacz też:

Kluski śląskie – jak zrobić?

Zielone kopytka ze szpinakiem

Domowy makaron

Przepis na tradycyjne kopytka

Drukuj przepis
Porcji: 2 duże talerze kopytek Czas gotowania: 1,5 godziny

Składniki

  • 0,8 kg ziemniaków
  • szklanka mąki
  • jajko
  • 2 łyżeczki soli

Przepis

1

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie (1 łyżeczka do gotowania).

2

Kiedy są jeszcze ciepłe rozbijamy je tłuczkiem/przeciskamy przez praskę, tak aby nie było grudek. Czekamy, aż ziemniaki nieco przestygną (ważne, aby nie wystygły całkowicie, kiedy będziemy wyrabiać ciasto).

3

Następnie dodajemy do ziemniaków mąkę oraz jajko. Wyrabiamy całość na gładkie ciasto, które będzie odrywać nam się od ręki. Kiedy będzie zbyt kleiste, dodajemy odrobinę mąki.

4

Wyrobione ciasto dzielimy na niewielkie kawałki, rolujemy je i odcinamy kopytka.

5

Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie (1 łyżeczka do gotowania) do momentu, aż kluski wypłyną na wierzch.

  •  
  •  
  •  

Może ci się spodobać

6 komentarzy

  • Reply
    wulkan-smaku
    19/02/2014 at 11:06

    mmmm uwielbiam kopytka !!
    Zapraszam do udziału w konkursie http://wulkan-smaku.pl/sewris-pyszne-pl-recenzja-i-konkurs-na-was-do-wygrania-bony/

  • Reply
    Agnieszka Jakiel
    19/02/2014 at 10:27

    Ja również bardzo lubię kopytka, jednak jakoś mi nie wychodzą. zresztą jak wszystkie “kluskowate”. Wypróbuje Twój przepis, może tym razem się uda.

  • Reply
    Anna Nowak
    16/02/2014 at 21:17

    uwielbiam kopytka – jednak dla mnie najlepszy dodatek to nich to masełko, cukier trzcinowy i cynamon L:) Mniaam !! 🙂

  • Reply
    Kitchen Witch
    16/02/2014 at 20:41

    Ja lubię kopytka posmażone podawane z kwaśną, lekko posoloną śmietaną albo z gulaszem i surówką z kapusty 🙂

  • Reply
    Kamciss
    16/02/2014 at 15:23

    Też lubię wersję z boczkiem, ale chyba jeszcze bardziej odsmażone i posypane cukrem :>

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top