Obiady/ Zupy

Zupa tajska

Tajska zupa chodziła za mną od dawna. Coraz bardziej przekonuję się do ostrych potraw. Dodatkowo, samodzielnie robione można przyprawić według własnych upodobań. W moim przepisie zabrakło sosu rybnego, którego nie mogłam zdobyć. Jednak taka wersja także jest smaczna. Spróbujcie! 🙂
Składniki:
– około 20 świeżych krewetek/langustynek
– 3 cebulki dymki
– puszka pomidorów krojonych
– 2 małe puszki mleka kokosowego
– papryczka jalapeno
– kawałek świeżego imbiru
– 2 łyżki sosu ostrego chilli z czosnkiem
– 2 łyżki sosu z trawą cytrynową i bazylią
– 2 łyżki sosu sojowego
– sok z jednej limonki
– 1,5 lira wody
– papryka ostra do smaku
– curry do smaku
Gotujemy 1,5 litra wody i dodajemy do niej białe części dymki, pokrojoną w drobne paski papryczkę (bez pestek), kilka plasterków imbiru oraz pomidory. Gotujemy pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie zestawiamy wywar z ognia, dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy, aby zupa uzyskała jednolitą konsystencję i ponownie wstawiamy na gaz. Następnie wrzucamy do garnka obrane wcześniej krewetki z ogonkami oraz dodajemy sok z limonki i wszystkie pozostałe przyprawy. Gotujemy przez około 10 minut. Podajemy gorącą, posypaną szczypiorkiem.
Smacznego! 🙂
 

Może ci się spodobać

5 komentarzy

  • Reply
    Ola
    18/03/2013 at 07:03

    sos rybny itd najlepiej przez internet zamawiać-polecam!
    Blog about life and travelling
    Blog about cooking

     
  • Reply
    Galantyna.pl
    17/03/2013 at 13:53

    Smaczna i w sam raz na te ostatnie mrozy- dobrze rozgrzewa.

     
  • Reply
    Pigeons Beauty
    17/03/2013 at 13:33

    uwielbiam takie smaki, chętnie skorzystam z przepisu 🙂

     
  • Reply
    kimek
    17/03/2013 at 12:08

    Lubię tom yum, ostrą, pachnącą owocami morza i trawą cytrynową. Ta zupka też się zapowiada ciekawie. Wypróbuję.

     
    • Reply
      Bazylia
      17/03/2013 at 12:09

      Masz gdzieś przepis? 😉

       

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top