Obiady/ Zupy

Zupa tajska

(ten przepis nie został jeszcze oceniony)
Tajska zupa chodziła za mną od dawna. Coraz bardziej przekonuję się do ostrych potraw. Dodatkowo, samodzielnie robione można przyprawić według własnych upodobań. W moim przepisie zabrakło sosu rybnego, którego nie mogłam zdobyć. Jednak taka wersja także jest smaczna. Spróbujcie! 🙂
Składniki:
– około 20 świeżych krewetek/langustynek
– 3 cebulki dymki
– puszka pomidorów krojonych
– 2 małe puszki mleka kokosowego
– papryczka jalapeno
– kawałek świeżego imbiru
– 2 łyżki sosu ostrego chilli z czosnkiem
– 2 łyżki sosu z trawą cytrynową i bazylią
– 2 łyżki sosu sojowego
– sok z jednej limonki
– 1,5 lira wody
– papryka ostra do smaku
– curry do smaku
Gotujemy 1,5 litra wody i dodajemy do niej białe części dymki, pokrojoną w drobne paski papryczkę (bez pestek), kilka plasterków imbiru oraz pomidory. Gotujemy pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie zestawiamy wywar z ognia, dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy, aby zupa uzyskała jednolitą konsystencję i ponownie wstawiamy na gaz. Następnie wrzucamy do garnka obrane wcześniej krewetki z ogonkami oraz dodajemy sok z limonki i wszystkie pozostałe przyprawy. Gotujemy przez około 10 minut. Podajemy gorącą, posypaną szczypiorkiem.
Smacznego! 🙂
 
  

Może ci się spodobać

5 komentarzy

  • Reply
    Ola
    18/03/2013 at 07:03

    sos rybny itd najlepiej przez internet zamawiać-polecam!
    Blog about life and travelling
    Blog about cooking

  • Reply
    Galantyna.pl
    17/03/2013 at 13:53

    Smaczna i w sam raz na te ostatnie mrozy- dobrze rozgrzewa.

  • Reply
    Pigeons Beauty
    17/03/2013 at 13:33

    uwielbiam takie smaki, chętnie skorzystam z przepisu 🙂

  • Reply
    kimek
    17/03/2013 at 12:08

    Lubię tom yum, ostrą, pachnącą owocami morza i trawą cytrynową. Ta zupka też się zapowiada ciekawie. Wypróbuję.

    • Reply
      Bazylia
      17/03/2013 at 12:09

      Masz gdzieś przepis? 😉

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top