Śniadania

Piwne placuszki z jabłkami i miętą

(ten przepis nie został jeszcze oceniony)
Dzień Świętego Patryka obowiązkowo należy uczcić zimną butelką piwa.
Co do niej? Może placuszki? 🙂
Składniki:
– około 1,5 szklanki mąki
– około 3/4 szklanki jasnego piwa
– jedno duże/dwa małe jabłka
– jajko
– szczypta soli
– łyżka oleju i olej do smażenia
– kilka listków mięty
– płaska łyżka cukru pudru do ciasta
– cukier puder do posypania
Mieszamy ze sobą mąkę, jajko, piwo, olej, sól, cukier, tak aby powstała jednolita konsystencja. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, a później na plasterki, dodajemy do ciasta. Na samym końcu dodajemy posiekaną miętę. Mieszamy dokładnie. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złocisto. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Mięta w placuszkach dodaje świeżości! Moje takie pierwsze połączenie ale nie ostatnie 🙂
Miłego wieczoru!
  
    

Może ci się spodobać

2 komentarze

  • Reply
    Ola
    18/03/2013 at 07:09

    fajne nawiązanie do wyspiarskiej tradycji:)
    Blog about life and travelling
    Blog about cooking

  • Reply
    Przypraw mnie
    17/03/2013 at 18:47

    Oj podoba mi się sposób na wytrawnie. Do wypróbowania.

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top