Dzień Świętego Patryka obowiązkowo należy uczcić zimną butelką piwa.
Co do niej? Może placuszki? 🙂
Składniki:
– około 1,5 szklanki mąki
– około 3/4 szklanki jasnego piwa
– jedno duże/dwa małe jabłka
– jajko
– szczypta soli
– łyżka oleju i olej do smażenia
– kilka listków mięty
– płaska łyżka cukru pudru do ciasta
– cukier puder do posypania
Mieszamy ze sobą mąkę, jajko, piwo, olej, sól, cukier, tak aby powstała jednolita konsystencja. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, a później na plasterki, dodajemy do ciasta. Na samym końcu dodajemy posiekaną miętę. Mieszamy dokładnie. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złocisto. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Mięta w placuszkach dodaje świeżości! Moje takie pierwsze połączenie ale nie ostatnie 🙂
Miłego wieczoru!
2 komentarze
Ola
18/03/2013 at 07:09fajne nawiązanie do wyspiarskiej tradycji:)
Blog about life and travelling
Blog about cooking
Przypraw mnie
17/03/2013 at 18:47Oj podoba mi się sposób na wytrawnie. Do wypróbowania.