Dania bez mięsa/ Śniadania/ Śniadania na słono/ Śniadania z jajkiem

Jajko w awokado z piekarnika

Jajko w awokado to jeden z tych przepisów, do których będziecie często wracać. Jego przygotowanie zajmuje minimum czasu, a efekt zawsze zachwyci. Jajko w awokado najlepiej podać ze świeżym pieczywem oraz lekką sałatką. Ja przygotowałam do mojego awokado sałatkę z kolendry, papryki i czerwonej cebuli, na którą przepis znajdziecie niżej. Do jajka w awokado najlepiej użyć jajek przepiórczych, aby we wgłębienie po pestce awokado zmieściło się również białko.

Zobacz też:

Pełnoziarniste placuszki z borówkami

Cukinia zapiekana z jajkiem i serem

Śniadaniowe muffinki jajeczne

Placuszki z banana i płatków owsianych

Szakszuka z soczewicą

Kanapki z awokado | 3 proste przepisy

Przepis na jajko w awokado z piekarnika

Drukuj przepis
Porcji: 2 Czas gotowania: 20 minut

Składniki

  • awokado
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • DO SAŁATKI:
  • garść kolendry
  • mała czerwona cebula
  • kilka plastrów czerwonej papryki
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka soku z cytryny

Przepis

1

Awokado przepoławiamy i pozbywamy się pestki. Każde z jajek rozbijamy i kolejno wykładamy na połówki awokado, we wgłębienie po pestce. Najlepiej użyć małych jajek lub jajek przepiórczych, aby białko nie wypłynęło z awokado (u mnie jajka były nieco za duże).

2

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut - i gotowe!

3

Jeżeli chcecie podać awokado z sałatką jak na zdjęciach, posiekajcie kolendrę, cebulę oraz pokrójcie paprykę w paski. Dodajcie oliwę z oliwek i sok z cytryny, doprawcie solą i pieprzem. Smacznego!

  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top