Jajko w awokado to jeden z tych przepisów, do których będziecie często wracać. Jego przygotowanie zajmuje minimum czasu, a efekt zawsze zachwyci. Jajko w awokado najlepiej podać ze świeżym pieczywem oraz lekką sałatką. Ja przygotowałam do mojego awokado sałatkę z kolendry, papryki i czerwonej cebuli, na którą przepis znajdziecie niżej. Do jajka w awokado najlepiej użyć jajek przepiórczych, aby we wgłębienie po pestce awokado zmieściło się również białko.
Zobacz też:
Pełnoziarniste placuszki z borówkami
Cukinia zapiekana z jajkiem i serem
Śniadaniowe muffinki jajeczne
Placuszki z banana i płatków owsianych
Szakszuka z soczewicą
Kanapki z awokado | 3 proste przepisy
Przepis na jajko w awokado z piekarnika
Drukuj przepisSkładniki
- awokado
- 2 jajka
- sól i pieprz
- DO SAŁATKI:
- garść kolendry
- mała czerwona cebula
- kilka plastrów czerwonej papryki
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka soku z cytryny
Przepis
Awokado przepoławiamy i pozbywamy się pestki. Każde z jajek rozbijamy i kolejno wykładamy na połówki awokado, we wgłębienie po pestce. Najlepiej użyć małych jajek lub jajek przepiórczych, aby białko nie wypłynęło z awokado (u mnie jajka były nieco za duże).
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut - i gotowe!
Jeżeli chcecie podać awokado z sałatką jak na zdjęciach, posiekajcie kolendrę, cebulę oraz pokrójcie paprykę w paski. Dodajcie oliwę z oliwek i sok z cytryny, doprawcie solą i pieprzem. Smacznego!
0 komentarzy