Obiady/ Placuszki/ Placuszki na słono

Pieczone placki ziemniaczane

5/5 - (4 )

Pieczone placki ziemniaczane to zdecydowanie zdrowsza alternatywa dla klasycznych, smażonych placków ziemniaczanych. Do przygotowania tych placuszków nie użyłam ani grama tłuszczu. Pieczone placki ziemniaczane będą wspaniałym dodatkiem do Polędwiczek w kremowym sosie własnym, Policzków wieprzowych w winie czy Kurczaka w sosie śmietanowym. Dobrze będą komponować się także z Prostym gulaszem wieprzowym. Dla niektórych z Was mogą wydać się zbyt suche. Jednak według mnie ta wersja jest równie smaczna, szczególnie, kiedy placki podane są z powyższymi daniami mięsnymi.

Zobacz też:

Warzywne placki z cukinii, marchewki i ziemniaków

Placuszki z cukinii z patelni

Placki z cukinii z piekarnika

Pieczone ziemniaki Hasselback

Przepis na pieczone placki ziemniaczane

Drukuj przepis
Porcji: 9 Czas gotowania: 50 minut

Składniki

  • 600 g obranych ziemniaków
  • mała cebulka
  • jajko
  • 1/3 szklanki mąki
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • papier do pieczenia

Przepis

1

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę ścieramy na drobnej tarce.

2

Powyższe składniki łączymy w misce z jajkiem, 1/3 szklanki mąki, solą i pieprzem. Masę ziemniaczaną dokładnie wyrabiamy, aby zaczęła się kleić.

3

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, placuszki nakładamy dużą łyżką. Po wyłożeniu na blachę lekko każdy dociskamy, aby były zwarte. Powinno ich wyjść około 9.

4

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (góra-dół) i pieczemy około 40 minut do zrumienia.

 
  

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top