Obiady/ Placuszki/ Placuszki na słono

Pieczone placki ziemniaczane

Pieczone placki ziemniaczane to zdecydowanie zdrowsza alternatywa dla klasycznych, smażonych placków ziemniaczanych. Do przygotowania tych placuszków nie użyłam ani grama tłuszczu. Pieczone placki ziemniaczane będą wspaniałym dodatkiem do Polędwiczek w kremowym sosie własnym, Policzków wieprzowych w winie czy Kurczaka w sosie śmietanowym. Dobrze będą komponować się także z Prostym gulaszem wieprzowym. Dla niektórych z Was mogą wydać się zbyt suche. Jednak według mnie ta wersja jest równie smaczna, szczególnie, kiedy placki podane są z powyższymi daniami mięsnymi.

Zobacz też:

Warzywne placki z cukinii, marchewki i ziemniaków

Placuszki z cukinii z patelni

Placki z cukinii z piekarnika

Pieczone ziemniaki Hasselback

Przepis na pieczone placki ziemniaczane

Drukuj przepis
Porcji: 9 Czas gotowania: 50 minut

Składniki

  • 600 g obranych ziemniaków
  • mała cebulka
  • jajko
  • 1/3 szklanki mąki
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • papier do pieczenia

Przepis

1

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę ścieramy na drobnej tarce.

2

Powyższe składniki łączymy w misce z jajkiem, 1/3 szklanki mąki, solą i pieprzem. Masę ziemniaczaną dokładnie wyrabiamy, aby zaczęła się kleić.

3

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, placuszki nakładamy dużą łyżką. Po wyłożeniu na blachę lekko każdy dociskamy, aby były zwarte. Powinno ich wyjść około 9.

4

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (góra-dół) i pieczemy około 40 minut do zrumienia.

  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top