Obiady/ Placuszki na słono

Pieczone placki ziemniaczane

Pieczone placki ziemniaczane to zdecydowanie zdrowsza alternatywa dla klasycznych, smażonych placków ziemniaczanych. Do przygotowania tych placuszków nie użyłam ani grama tłuszczu. Pieczone placki ziemniaczane będą wspaniałym dodatkiem do Polędwiczek w kremowym sosie własnym, Policzków wieprzowych w winie czy Kurczaka w sosie śmietanowym. Dobrze będą komponować się także z Prostym gulaszem wieprzowym. Dla niektórych z Was mogą wydać się zbyt suche. Jednak według mnie ta wersja jest smaczniejsza, szczególnie, kiedy placki podane są z powyższymi daniami mięsnym lub z dodatkiem jogurtu naturalnego.

Zobacz też:

Warzywne placki z cukinii, marchewki i ziemniaków

Placuszki z cukinii z patelni

Placki z cukinii z piekarnika

Pieczone ziemniaki Hasselback

Przepis na pieczone placki ziemniaczane

Drukuj przepis
Porcji: 9 Czas gotowania: 50 minut

Składniki

  • 600 g obranych ziemniaków
  • mała cebulka
  • ząbek czosnku
  • jajko
  • 1/3 szklanki mąki
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • papier do pieczenia
  • opcjonalnie: jogurt i szczypiorek do podania

Przepis

1

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę oraz ząbek czosnku ścieramy na drobnej tarce.

2

Powyższe składniki łączymy w misce z jajkiem, 1/3 szklanki mąki, solą i pieprzem. Masę ziemniaczaną dokładnie wyrabiamy, aby zaczęła się kleić.

3

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy rękoma placuszki, kładziemy na papier i dociskamy, aby były płaskie. Powinno ich wyjść około 9.

4

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg) i pieczemy około 30 minut do zrumienia.

 

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top