Policzki wieprzowe w winie są doskonałą propozycją dania na wykwintny obiad. Najlepiej komponują się z puree ziemniaczanym lub młodymi ziemniakami. W przygotowaniu wbrew pozorom są łatwe i wcale nie tak pracochłonne jakby się wydawało. Mięso z policzków jest bardzo delikatne, jeszcze delikatniejsze od mięsa z polędwicy. Jedynym problemem w ich przygotowaniu może być dostępność – raczej nie znajdziecie ich w dyskontach czy marketach, tylko w sklepach mięsnych lub czasem też na mięsnych stoiskach w hipermarketach. Policzki wieprzowe przygotowałam w sosie na bazie wina oraz bulionu, z których na koniec powstał aromatyczny, ciemny sos, idealny do wykończenia dania. Zapraszam Was po przepis.
Polędwiczka duszona w sosie własnym
Żołądki w sosie chrzanowym
Pierś kurczaka w cieście francuskim
Nuggetsy z kurczaka – pieczone
Pierś kurczaka faszerowana mozzarellą
Przepis na policzki wieprzowe w winie
Drukuj przepisSkładniki
- 6 policzków wieprzowych (około 600 g)
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 150 ml czerwonego wytrawnego wina
- 400 ml bulionu
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- łyżeczka ziaren pieprzu
- marchewka
- pietruszka
- kawałek selera
- kawałek białej części pora
- olej do smażenia
- sól i pieprz
Przepis
Jeżeli mięso ma białe błonki, oczyszczamy je. Każdy z policzków solimy i pieprzymy dokładnie z obu stron. Smażymy do zrumienienia z obu stron na mocno rozgrzanej patelni. Przekładamy do garnka.
Na tej samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz posiekany czosnek. Smażymy kilka minut do zeszklenia i dolewamy wino. Gotujemy około 10 minut, aż wino nieco odparuje. Następnie przekładamy składniki do garnka z policzkami.
Po czym dolewamy bulion, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, selera i pora. Całość gotujemy przez 50 minut pod przykryciem na wolnym ogniu, po tym czasie policzki powinny być miękkie.
Następnie policzki przekładamy na talerz, a sos dokładnie przecedzamy przez sito i umieszczamy ponownie w garnku. Gotujemy około 10-15 minut na sporym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. Po czym wkładamy do niego policzki na chwilę, aby pokryły się sosem.
Podajemy z puree ziemniaczanym lub młodymi ziemniakami oraz ulubioną sałatką czy warzywami.
0 komentarzy