Dania z wieprzowiną/ Mięsa/ Obiady

Policzki wieprzowe w winie

Policzki wieprzowe w winie są doskonałą propozycją dania na wykwintny obiad. Najlepiej komponują się z puree ziemniaczanym lub młodymi ziemniakami. W przygotowaniu wbrew pozorom są łatwe i wcale nie tak pracochłonne jakby się wydawało. Mięso z policzków jest bardzo delikatne, jeszcze delikatniejsze od mięsa z polędwicy. Jedynym problemem w ich przygotowaniu może być dostępność – raczej nie znajdziecie ich w dyskontach czy marketach, tylko w sklepach mięsnych lub czasem też na mięsnych stoiskach w hipermarketach. Policzki wieprzowe przygotowałam w sosie na bazie wina oraz bulionu, z których na koniec powstał aromatyczny, ciemny sos, idealny do wykończenia dania. Zapraszam Was po przepis.

Polędwiczka duszona w sosie własnym

Żołądki w sosie chrzanowym

Pierś kurczaka w cieście francuskim

Nuggetsy z kurczaka – pieczone

Pierś kurczaka faszerowana mozzarellą

Przepis na policzki wieprzowe w winie

Drukuj przepis
Porcji: 3 Czas gotowania: 1,5 godziny

Składniki

  • 6 policzków wieprzowych (około 600 g)
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 400 ml bulionu
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • łyżeczka ziaren pieprzu
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek białej części pora
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

Przepis

1

Jeżeli mięso ma białe błonki, oczyszczamy je. Każdy z policzków solimy i pieprzymy dokładnie z obu stron. Smażymy do zrumienienia z obu stron na mocno rozgrzanej patelni. Przekładamy do garnka.

2

Na tej samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz posiekany czosnek. Smażymy kilka minut do zeszklenia i dolewamy wino. Gotujemy około 10 minut, aż wino nieco odparuje. Następnie przekładamy składniki do garnka z policzkami.

3

Po czym dolewamy bulion, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, selera i pora. Całość gotujemy przez 50 minut pod przykryciem na wolnym ogniu, po tym czasie policzki powinny być miękkie.

4

Następnie policzki przekładamy na talerz, a sos dokładnie przecedzamy przez sito i umieszczamy ponownie w garnku. Gotujemy około 10-15 minut na sporym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. Po czym wkładamy do niego policzki na chwilę, aby pokryły się sosem.

5

Podajemy z puree ziemniaczanym lub młodymi ziemniakami oraz ulubioną sałatką czy warzywami.

  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top