Boże Narodzenie/ Mięsa/ Obiady

Polędwiczki w kremowym sosie własnym

Polędwiczki w kremowym sosie własnym podałam razem z plackami marchewkowo-ziemniaczanymi. To połączenie doskonale sprawdzi się w roli niedzielnego obiadu – wspaniała alternatywa dla polędwiczek smażonych. Wbrew pozorom przygotowanie polędwiczek w takim pysznym sosie nie generuje dużo pracy, zrobicie je także dość szybko, bo w niecałą godzinę. Jeżeli panujecie wykwintny obiad, zróbcie te polędwiczki – gwarantuję, że każdy będzie zachwycony ich smakiem! Przyznam szczerze, że po zjedzeniu jednej porcji miałam ochotę na więcej!


Ta propozycja przygotowania polędwiczek jest przepyszna – zrobicie raz, a będziecie na pewno do tego przepisu wracać. Miękkie mięso otulone aksamitnym sosem… to jest coś! 🙂


Przepis na polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie własnym

Drukuj przepis
Porcji: 2 Czas gotowania: 40 minut

Składniki

  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • średnia cebula
  • 250 ml śmietanki 30%
  • liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • ząbek czosnku w łupinie
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • pół szklanki wody

Przepis

1

Polędwiczki kroimy na 1-2 cm plastry. Solimy i pieprzymy z dwóch stron. Cebulę kroimy w pióra. Ząbek czosnku lekko rozgniatamy.

2

Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy z dwóch stron polędwiczki, aż się mocno zezłocą.

3

Kiedy polędwiczki się podsmażą dodajemy na patelnie cebulę, czosnek, ziele angielskie oraz liść laurowy. Smażymy do momentu zeszklenia się cebuli.

4

Całość zalewamy połową szklanki wody. Dusimy około 20-30 minut, do momentu, aż mięso będzie miękkie.

5

Następnie, kiedy część wody odparuje, zalewamy całość śmietanką i gotujemy na małym ogniu, do momentu, aż sos zgęstnieje.

6

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Zobacz też:

Kurczak w 3 pysznych odsłonach

Roladki schabowe ze szpinakiem, serem i papryką

Karkówka w sosie własnym


 

Może ci się spodobać

4 komentarze

  • Reply
    e-w
    17/01/2018 at 09:56

    Mam tylko 200ml śmietanki. Czy mogę domieszać resztę 18% śmietany lub po prostu mleka?

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      17/01/2018 at 10:02

      Dodaj tylko to co masz, po dodaniu śmietany zrobi się za kwaśne, a mleka, raczej nie zgęstnieje tak jak byś chciała 🙂

      • Reply
        e-w
        17/01/2018 at 10:06

        Dziękuję za szybką odpowiedź.

        • Reply
          Kasia Nowakowska
          17/01/2018 at 10:08

          Mam nadzieję, że będzie smakować 🙂

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Otrzymuj przepisy na swojego maila!

    FreshMail.pl
     
    Top