Polędwiczki w kremowym sosie własnym podałam razem z plackami marchewkowo-ziemniaczanymi. To połączenie doskonale sprawdzi się w roli niedzielnego obiadu – wspaniała alternatywa dla polędwiczek smażonych. Wbrew pozorom przygotowanie polędwiczek w takim pysznym sosie nie generuje dużo pracy, zrobicie je także dość szybko, bo w niecałą godzinę. Jeżeli panujecie wykwintny obiad, zróbcie te polędwiczki – gwarantuję, że każdy będzie zachwycony ich smakiem! Przyznam szczerze, że po zjedzeniu jednej porcji miałam ochotę na więcej!
Ta propozycja przygotowania polędwiczek jest przepyszna – zrobicie raz, a będziecie na pewno do tego przepisu wracać. Miękkie mięso otulone aksamitnym sosem… to jest coś! 🙂
Przepis na polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie własnym
Drukuj przepisSkładniki
- 500 g polędwiczki wieprzowej
- średnia cebula
- 250 ml śmietanki 30%
- liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- ząbek czosnku w łupinie
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- pół szklanki wody
Przepis
Polędwiczki kroimy na 1-2 cm plastry. Solimy i pieprzymy z dwóch stron. Cebulę kroimy w pióra. Ząbek czosnku lekko rozgniatamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy z dwóch stron polędwiczki, aż się mocno zezłocą.
Kiedy polędwiczki się podsmażą dodajemy na patelnie cebulę, czosnek, ziele angielskie oraz liść laurowy. Smażymy do momentu zeszklenia się cebuli.
Całość zalewamy połową szklanki wody. Dusimy około 20-30 minut, do momentu, aż mięso będzie miękkie.
Następnie, kiedy część wody odparuje, zalewamy całość śmietanką i gotujemy na małym ogniu, do momentu, aż sos zgęstnieje.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Zobacz też:
Kurczak w 3 pysznych odsłonach
Roladki schabowe ze szpinakiem, serem i papryką
Karkówka w sosie własnym
12 komentarzy
Donata
08/11/2020 at 14:37Robiłam dziś po raz drugi, polędwiczki i to połączenie z plackami – przepyszne 😊
Kasia Nowakowska
22/11/2020 at 14:32Dziękuję za opinie 🙂
Anna Sz.
25/10/2020 at 15:53Ten moment kiedy moja wybredna 8-latka mówi, że to był najlepszy obiad w tym tygodniu 🙂 Bezcenne 🙂
Kasia Nowakowska
26/10/2020 at 16:30Dziękuję i pozdrawiam 🙂
Justyna
12/04/2020 at 10:01Jeju jakie to pyszne. Pierwszy raz zrobiłam a powtarzały się u nas co niedzielę przez 3 tygodnie razem z tymi placuszkami…🤣
Kasia Nowakowska
13/04/2020 at 15:42Dziękuję za opinię 🙂 Na zdrowie!
Karolina
26/06/2018 at 21:08Przepyszne danie! Polędwiczki soczyste, mięciutkie, idealne. Do tej pory królowały u mnie polędwiczki z pieczarkami i cebulą, zapiekane w sosie śmietanowym. Od dziś mają poważną konkurencję 🙂
Kasia Nowakowska
27/06/2018 at 20:57Bardzo mnie to cieszy 🙂 Dziękuję za fotkę i komentarz. Też je bardzo lubię 🙂
e-w
17/01/2018 at 09:56Mam tylko 200ml śmietanki. Czy mogę domieszać resztę 18% śmietany lub po prostu mleka?
Kasia Nowakowska
17/01/2018 at 10:02Dodaj tylko to co masz, po dodaniu śmietany zrobi się za kwaśne, a mleka, raczej nie zgęstnieje tak jak byś chciała 🙂
e-w
17/01/2018 at 10:06Dziękuję za szybką odpowiedź.
Kasia Nowakowska
17/01/2018 at 10:08Mam nadzieję, że będzie smakować 🙂