Na szybko/ Obiady

Placuszki z marchewki i ziemniaków

Placuszki z marchewki i ziemniaków to ciekawa alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych. Są bardzo chrupiące i lekko słodkie. Podałam je ze śmietaną oraz koperkiem, ale doskonale sprawdziły się w duecie z polędwiczką w kremowym sosie własnym. Lubię placuszki przygotowane z grubo startych ziemniaków, wtedy kawałki warzyw stają się fajnie chrupiące. Zachęcam Was do przygotowania tego przepisu – placuszki z marchewki i ziemniaków możecie serwować na obiad czy także bardziej obfitą kolacje. Na drugi dzień także są bardzo smaczne, wystarczy odgrzać je na patelni 🙂


Przepis na placuszki z marchewki i ziemniaków

Drukuj przepis
Porcji: 10-15 Czas gotowania: 40 minut

Składniki

  • 250 g startej marchewki
  • 250 g startych ziemniaków
  • mała cebulka
  • jajko
  • 3-5 łyżek mąki
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • śmietana i koperek do podania

Przepis

1

Marchewkę łączymy z ziemniakami. Do warzyw ścieramy na drobnych oczkach cebulkę.

2

Dodajemy jajko i mąkę, mieszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem.

3

Na patelni rozgrzewamy mocno olej, nakładamy placuszki za pomocą łyżki i smażymy na rumiano z obu stron.

4

Podajemy ze śmietaną i koperkiem lub według uznania.

Zobaczcie też:

Placuszki z dyni

Placuszki z kalafiora

Placuszki z cukinii i ziemniaków

Placuszki z ziemniaków ze szczypiorkiem


Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top