Placuszki z marchewki i ziemniaków to ciekawa alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych. Są bardzo chrupiące i lekko słodkie. Podałam je ze śmietaną oraz koperkiem, ale doskonale sprawdziły się w duecie z polędwiczką w kremowym sosie własnym. Lubię placuszki przygotowane z grubo startych ziemniaków, wtedy kawałki warzyw stają się fajnie chrupiące. Zachęcam Was do przygotowania tego przepisu – placuszki z marchewki i ziemniaków możecie serwować na obiad czy także bardziej obfitą kolacje. Na drugi dzień także są bardzo smaczne, wystarczy odgrzać je na patelni 🙂
Przepis na placuszki z marchewki i ziemniaków
Drukuj przepisSkładniki
- 250 g startej marchewki
- 250 g startych ziemniaków
- mała cebulka
- jajko
- 3-5 łyżek mąki
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- śmietana i koperek do podania
Przepis
Marchewkę łączymy z ziemniakami. Do warzyw ścieramy na drobnych oczkach cebulkę.
Dodajemy jajko i mąkę, mieszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy mocno olej, nakładamy placuszki za pomocą łyżki i smażymy na rumiano z obu stron.
Podajemy ze śmietaną i koperkiem lub według uznania.
4 komentarze
Ula
30/03/2018 at 09:32Na jakich oczkach zetrzeć ziemniaki?
Kasia Nowakowska
03/04/2018 at 14:59Na grubych 🙂 Zależy od Twoich osobistych upodobań
Roksana
28/03/2018 at 15:29Placuszki bardzo dobre 😋 zamiast zwykłej maki użyłam ziemniaczanej :*
Kasia Nowakowska
28/03/2018 at 16:09Dziękuję 🙂