Obiady/ Przekąski

Placuszki z dyni

Placuszki z dyni robiłam po raz pierwszy i nie spodziewałam się, aż takiego smacznego efektu. Wydawało mi się, że placki będą dość mdłe, ze względu na słodki smak dyni. Dodałam jednak do nich mieloną paprykę, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz, aby wyostrzyć ich smak. Podziałało! Wszystko doskonale się ze sobą łączy.


Placuszki podajcie z kwaśną śmietaną, bądź jogurtem naturalnym.


Podczas tegorocznej jesieni, na pewno będę robiła je dość często. Jedynie co może być problematyczne w przygotowaniu placuszków to samo obieranie i ścieranie dyni, które jest dość uciążliwe. Dla takiego efektu warto jednak się poświęcić 🙂


Zobacz też: Placuszki z kalafiora

Przepis na placuszki z dyni

Drukuj przepis
Porcji: 14 Czas gotowania: 40 minut

Składniki

  • dynia piżmowa (wyjdzie około 600 g startej dyni po obraniu)
  • 2 jajka
  • szklanka mąki
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki soli
  • dwie szczypty pieprzu
  • olej do smażenia

Przepis

1

Dynię obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych, kroimy na mniejsze kawałki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

2

Jajka wbijamy do dyni, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.

3

Na końcu wsypujemy mąkę i łączymy w jednolitą masę.

4

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na dużym ogniu po kilka minut z obu stron - do zrumienienia. Po usmażeniu wykładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Może ci się spodobać

8 komentarzy

  • Reply
    maggoty
    08/10/2017 at 20:50

    pomimo, że placki były turbo cienkie to połowa była surowa w środku, na pewno dynia była nieco twarda. czemu tak wyszło?

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      08/10/2017 at 22:36

      może za mały ogień?

  • Reply
    oktavia
    05/10/2017 at 16:55

    Komentarz wyżej zachęcił mnie i zrobiłam, czego nie żałuję. Pierwszy raz tak przygotowałam dynię. Naprawdę dobre, nawet nie wiem czy nie lepsze niż tradycyjne ziemniaczane 🙂
    Dzięki za przepis.

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      05/10/2017 at 22:23

      Dziękuję :)))

  • Reply
    Weronika
    29/09/2017 at 12:55

    Wyszły przepyszne! Pierwszy raz zrobiłam placuszki z dyni w moim domu i zniknęły natychmiast. Tata, który jest sceptykiem i podchodzi nieufnie do mojego gotowania, tym razem co chwilę podchodził do talerza z plackami i podjadał. Nawet młodszy brat, który nie ma kontaktu z takimi rzeczami i nie chce jeść nowych rzeczy, zjadł, aż mu się uszy trzęsły. Placuszki są bardzo aromatyczne dzięki gałce muszkatołowej, a zarazem ilość przypraw nie przytłacza. Pierwszy przepis z Pani bloga, który wypróbowałam, i muszę przyznać, że jestem zachwycona.

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      29/09/2017 at 14:09

      Dziękuję i bardzo się cieszę ☺️ takie komentarze motywują mnie do gotowania. Wypróbuj także kalafiorowych, które szczególnie polecam ☺️

  • Reply
    quitelike
    28/08/2017 at 15:52

    Czy rodzaj dyni ma w tym wypadku znaczenie? : )

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      28/08/2017 at 16:07

      Nie robiłam z innego rodzaju dyni, jednak przypuszczam, że śmiało możesz spróbować 🙂

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top