Dziś przygotowałam dla Was trzy pyszne przepisy na dania z kurczaka – każde w innym stylu. Poniższe menu sprawdzi się doskonale podczas rodzinnego przyjęcia. Znajdziecie w nim kotleciki z kurczakiem oraz serem żółtym, pieczone skrzydełka w aromatycznej marynacie, a także orientalnego kurczaka w sosie z kurkumy i papryką.
Dania z kurczaka bardzo lubię z kilku względów. Po pierwsze mięso drobiowe jest najbardziej uniwersalne – nadaje się do różnych dań, po drugie, jest łatwe w przyrządzeniu, a po trzecie, lubiane przez większość osób.
Do przygotowania poniższych przepisów użyłam uniwersalnej przyprawy Maggi, która dodatkowo podkręciła smak tych różnorodnych potraw i zainspirowała mnie do przygotowania tego prostego i smacznego menu.
Przepis na kotleciki z kurczaka z serem
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 100 g sera żółtego
- łyżka majonezu
- 2 łyżki przyprawy Maggi
- 3 łyżki mąki
- jajko
- szczypta pieprzu
- szczypta słodkiej papryki
- olej do smażenia
Kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę (1x1cm). Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łączymy składniki. Dodajemy do nich majonez, Maggi, mąkę oraz całe jajko. Mieszamy do dokładnego połączenia się składników. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy kotleciki na złoto – nakładamy je na patelnie łyżką.
Przepis na skrzydełka z piekarnika
Składniki:
- 500 g skrzydełek z kurczaka
- 6 łyżek przyprawy Maggi
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- folia aluminiowa
Skrzydełka myjemy i osuszamy. Dzielimy je za pomocą noża na dwie części. Maggi, posiekany czosnek, miód, paprykę oraz olej mieszamy ze sobą. Kurczaka wkładamy do płaskiej miski/pojemnika i zalewamy marynatą. Odstawiamy na kilka godzin. Następnie skrzydełka przekładamy do naczynia żaroodpornego i zakrywamy folią aluminiową. Pieczemy 30 minut w 160 stopniach, a następnie zdejmujemy folię i pieczemy przez kolejne 15 minut, ale w 200 stopniach, aby skrzydełka ładnie się zarumieniły.
Przepis na kurczaka w kurkumie z papryką i orzeszkami
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 4 łyżki przyprawy Maggi
- łyżka kurkumy
- łyżeczka imbiru
- ząbek czosnku
- łyżeczka chili
- szalotka
- garść orzechów arachidowych
- 3 papryki w różnych kolorach
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do podania
- 100 g ryżu
- olej do smażenia
Kurczaka marynujemy w mieszance przypraw (Maggi, kurkuma, imbir, posiekany czosnek, chili, posiekana szalotka) i odstawiamy na 30 minut. Na dużej patelni na dobrze rozgrzanym oleju podsmażamy kurczaka około 10 minut. Następnie dodajemy na patelnię garść orzechów oraz paprykę pokrojoną w paski i całość zalewamy połową szklanką wody – przykrywamy i dusimy około 20 minut, aż woda odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem czy Maggi. Podajemy z ugotowanym ryżem i posypujemy natką pietruszki.
Zobacz też:
3 komentarze
Anula
21/11/2017 at 19:45polecam bo warto:)
Anula
18/11/2017 at 12:10Mmm wygląda przepysznie! U mnie raczej nie ma szans żebym zrobiła obiad bez mięska, mój narzeczony mógłby jeść mięcho na śniadanie obiad i kolację hahaha 😀 A kurczaka z orzeszkami nerkowca próbowałaś? Niebo w gębie:)
Kasia Nowakowska
20/11/2017 at 17:32Tak, kocham kurczaka z orzechami nerkowca, ale sama jeszcze nie robiłam 😉