Mięsa/ Obiady

Kurczak w 3 pysznych odsłonach

Dziś przygotowałam dla Was trzy pyszne przepisy na dania z kurczaka – każde w innym stylu. Poniższe menu sprawdzi się doskonale podczas rodzinnego przyjęcia. Znajdziecie w nim kotleciki z kurczakiem oraz serem żółtym, pieczone skrzydełka w aromatycznej marynacie, a także orientalnego kurczaka w sosie z kurkumy i papryką.


Dania z kurczaka bardzo lubię z kilku względów. Po pierwsze mięso drobiowe jest najbardziej uniwersalne – nadaje się do różnych dań, po drugie, jest łatwe w przyrządzeniu, a po trzecie, lubiane przez większość osób.


Do przygotowania poniższych przepisów użyłam uniwersalnej przyprawy Maggi, która dodatkowo podkręciła smak tych różnorodnych potraw i zainspirowała mnie do przygotowania tego prostego i smacznego menu.


Przepis na kotleciki z kurczaka z serem

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 100 g sera żółtego
  • łyżka majonezu
  • 2 łyżki przyprawy Maggi
  • 3 łyżki mąki
  • jajko
  • szczypta pieprzu
  • szczypta słodkiej papryki
  • olej do smażenia

Kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę (1x1cm). Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łączymy składniki. Dodajemy do nich majonez, Maggi, mąkę oraz całe jajko. Mieszamy do dokładnego połączenia się składników. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy kotleciki na złoto – nakładamy je na patelnie łyżką.



Przepis na skrzydełka z piekarnika

Składniki:

  • 500 g skrzydełek z kurczaka
  • 6 łyżek przyprawy Maggi
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • folia aluminiowa

Skrzydełka myjemy i osuszamy. Dzielimy je za pomocą noża na dwie części. Maggi, posiekany czosnek, miód, paprykę oraz olej mieszamy ze sobą. Kurczaka wkładamy do płaskiej miski/pojemnika i zalewamy marynatą. Odstawiamy na kilka godzin. Następnie skrzydełka przekładamy do naczynia żaroodpornego i zakrywamy folią aluminiową. Pieczemy 30 minut w 160 stopniach, a następnie zdejmujemy folię i pieczemy przez kolejne 15 minut, ale w 200 stopniach, aby skrzydełka ładnie się zarumieniły.



Przepis na kurczaka w kurkumie z papryką i orzeszkami

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 4 łyżki przyprawy Maggi
  • łyżka kurkumy
  • łyżeczka imbiru
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka chili
  • szalotka
  • garść orzechów arachidowych
  • 3 papryki w różnych kolorach
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do podania
  • 100 g ryżu
  • olej do smażenia

Kurczaka marynujemy w mieszance przypraw (Maggi, kurkuma, imbir, posiekany czosnek, chili, posiekana szalotka) i odstawiamy na 30 minut. Na dużej patelni na dobrze rozgrzanym oleju podsmażamy kurczaka około 10 minut. Następnie dodajemy na patelnię garść orzechów oraz paprykę pokrojoną w paski i całość zalewamy połową szklanką wody – przykrywamy i dusimy około 20 minut, aż woda odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem czy Maggi. Podajemy z ugotowanym ryżem i posypujemy natką pietruszki.




Zobacz też:

Wrapy z kurczakiem

Pieczona pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych

Kurczak duszony z warzywami

Kurczak w sosie pomarańczowym z sezamem


*wpis powstał we współpracy z marką Maggi

Może ci się spodobać

3 komentarze

  • Reply
    Anula
    21/11/2017 at 19:45

    polecam bo warto:)

  • Reply
    Anula
    18/11/2017 at 12:10

    Mmm wygląda przepysznie! U mnie raczej nie ma szans żebym zrobiła obiad bez mięska, mój narzeczony mógłby jeść mięcho na śniadanie obiad i kolację hahaha 😀 A kurczaka z orzeszkami nerkowca próbowałaś? Niebo w gębie:)

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      20/11/2017 at 17:32

      Tak, kocham kurczaka z orzechami nerkowca, ale sama jeszcze nie robiłam 😉

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top