Makaron udon z warzywami jest ekspresowym przepisem, idealnym na czarną godzinę. Zawsze staram się posiadać zapas makaronu, ponieważ kiedy nie ma czasu na gotowanie, jest rozwiązaniem idealnym. Do przygotowania tego przepisu potrzebujecie przede wszystkim trzech świeżych składników, na których bazuję podczas przygotowywania potraw w stylu azjatyckim. Są to: imbir, czosnek i oczywiście papryczka chili. Naszykujcie do przepisu także ciemny sos sojowy oraz sos słodki chili. Aby danie było bardziej sycące, do makaronu możecie dodać na przykład tofu czy ulubiony rodzaj mięsa (ja dodałam indyka). Smacznego!
Zobacz tez:
Kurczak w sosie sojowym z piekarnika
Przepis na makaron udon z warzywami
Drukuj przepisSkładniki
- 200 g makaronu udon
- 2 ząbki czosnku
- połowa papryczki chili
- kawałek świeżego imbiru
- cebula
- duża marchewka
- groszek cukrowy
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 3 łyżki sosu słodkiego chili
- olej do smażenia
Przepis
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Ząbki czosnku i imbir obieramy, kroimy w cienkie plastry. Papryczkę kroimy także w plasterki. Cebulę kroimy w paski, marchewkę obieramy i następnie kroimy obieraczką na cienkie wstążki. Groszek cukrowy myjemy.
Na rozgrzanej głębokiej patelni lub woku rozgrzewamy olej i podsmażamy czosnek, imbir, papryczkę. Po 2 minutach dodajemy na patelnię cebulę, marchewkę i groszek. Smażymy około 5 minut, mieszając na dobrze rozgrzanej patelni.
Następnie dodajemy sos sojowy i sos słodki chili, smażymy 3-5 minut, aż warzywa trochę zmiękną, jednak powinny być chrupiące. Składniki z patelni łączymy z makaronem, aby dokładnie oblepił się sosem. Podajemy, gotowe!
0 komentarzy