Makaron Pad Thai z kurczakiem i tofu, przygotowany we własnym domu, może być namiastką prawdziwej tajskiej kuchni. Jego zrobienie nie wymaga od Was wielu umiejętności kulinarnych, jednak wymaga specjalnych produktów, bez których danie nie będzie posiadać charakterystycznego aromatu. Produkty do przygotowania pad thai kupicie w większości dużych marketów lub też w sklepach typu kuchnie świata – jednak markety zazwyczaj mają większy wybór, a także stosunkowo niższe ceny. Pad Thai możecie przygotować również z krewetkami lub też z samym tofu. Zanim weźmiecie się za przyrządzanie dania, przygotujcie sobie na początku wszystkie, odmierzone składniki i ustawcie pod ręką, aby w trakcie gotowania nie robić zamieszania w kuchni 😉 Zapraszam Was po przepis.
Zobacz też:
Kurczak w kurkumie z papryką i orzeszkami ziemnymi
Kurczak w sosie pomarańczowym z sezamem
Rozgrzewająca zupa tajska z kurczakiem
Przepis na Pad Thai z kurczakiem i tofu
Drukuj przepisSkładniki
- makaron ryżowy do Pad Thai
- 200 g piersi z kurczaka
- 200 g tofu
- 3 łyżki pasty Pad Thai
- garść kiełków fasoli mung
- 2 jajka
- łyżka cukru kokosowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- dymka/szczypiorek
- łyżka orzeszków arachidowych (niesolonych)
- limonka
- papryczka chili
- olej do smażenia
Przepis
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawiamy. Paprykę chili siekamy drobno, dymkę siekamy drobno, orzechy siekamy drobno - tych składników użyjemy do wykończenia dania.
Tofu i kurczaka kroimy w równą kostkę. Tofu podsmażamy na oleju do zrumienienia. Następnie na patelnię dodajemy kurczaka, którego również mocno podsmażamy.
Do składników na patelnię dodajemy następnie pastę do Pad Thai, sos rybny i cukier. Kiedy składniki się wymieszają, dodajemy na patelnię makaron.
Makaron odsuwamy na połowę patelni, aby druga połowa była pusta. Na pustą połowę wlewamy jajka, czekamy, aż się lekko zetną, a następnie mieszamy je ze składnikami z patelni. Smażymy na dużym ogniu jeszcze kilka minut.
Wykładamy makaron na talerze i posypujemy posiekaną papryką, dymką oraz orzeszkami. Podajemy z kawałkiem limonki. Danie możecie posypać również natką pietruszki czy kolendrą.
5 komentarzy
Marta
15/04/2018 at 10:47Gdzie kupić sos rybny?
Kasia Nowakowska
16/04/2018 at 12:10Kupisz w dużych sieciach jak Auchan czy Tesco, dział z żywnością azjatycka 🙂 Ale czasem też pojawia się w lidlu
Trener biznesu
10/04/2018 at 11:16Prezentuje się fantastycznie! aż mam ochotę przygotować to danie dzisiaj na obiad
Karolina
09/04/2018 at 12:04Moje ulubione smaki!
Anna
09/04/2018 at 10:56Wspaniale wygląda ten przepis. Muszę spróbować 🙂